Ζωμός λαχανικών

Δίνει γεύση σε μια σειρά από φαγητά, και είναι απαραίτητος σε μια σειρά από σούπες.

Food styling: Καρολίνα Δωρίτη, φωτογραφία: Νίκος Παλιόπουλος

Προετοιμασία 1-1,5 ώρες

ΥΛΙΚΑ  (για περίπου 2½ λίτρα)

2½ λίτρα νερό

2 καρότα, κατά προτίμηση βιολογικά

1 μέτριο κόκκινο κρεμμύδι, κατά προτίμηση βιολογικό

1 μέτριο λευκό κρεμμύδι, κατά προτίμηση βιολογικό

1 μεγάλο πράσο

5-6 σκελίδες σκόρδου

2 μπαστούνια σέλερι

2 φύλλα δάφνης

8-10 κλωνάρια μαϊντανό με φύλλα (μπορούμε να βάλουμε και μόνο τα κοτσάνια που μας έχουν περισσέψει από διάφορα μυρωδικά)

2 κλωναράκια φρέσκο δενδρολίβανο

2 κλωναράκια φρέσκο θυμάρι

2 κλωναράκια φρέσκια ρίγανη

1 κ.γ. αλάτι ή κατά βούληση

6-7 κόκκοι μαύρο πιπέρι

1 κ.σ. ελαιόλαδο

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Κόβουμε όλα τα υλικά μας σε μικρά κομμάτια. Οταν κάνουμε ζωμούς, προτιμάμε τα βιολογικά λαχανικά, τα οποία δεν ξεφλουδίζουμε. Η φλούδα έχει όλη την ουσία και τη γεύση. Σοτάρουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα με το ελαιόλαδο, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, όλα τα κομμένα λαχανικά με τα μυρωδικά για 2-3 λεπτά να μαραθούν. Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε το νερό. Μισοσκεπάζουμε την κατσαρόλα, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 45-60 λεπτά. Οσο περισσότερο βράσει τόσο πιο έντονη η γεύση του ζωμού μας. Στο τέλος διορθώνουμε το αλατοπίπερο. Είναι καλό οι ζωμοί μας να έχουν έντονη γεύση γιατί θα αποτελέσουν τη βάση των πιάτων μας. Σουρώνουμε (σε ψιλό σουρωτήρι) πιέζοντας καλά τα λαχανικά ώστε να στραγγίξουν το ζουμί. Αφήνουμε να κρυώσει και μεταφέρουμε σε αποστειρωμένα γυάλινα βάζα, όπου το διατηρούμε στο ψυγείο για περίπου 5-7 ημέρες. Μπορούμε επίσης να το μεταφέρουμε σε παγοκύστες και να συντηρήσουμε παγάκια ζωμού στην κατάψυξη για 1 μήνα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γευσιγνώστης
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk