Προετοιμασία 2 ώρες, Αναμονή 9 ώρες Ψήσιμο 1 ώρα και 10΄

ΥΛΙΚΑ (για περίπου 12 μερίδες)

Για τη ζύμη τάρτας

200 γρ. βούτυρο αγελάδος

80 γρ. ζάχαρη

40 γρ. αμύγδαλα λευκά, αλεσμένα στο μούλτι, σε σκόνη

330 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 πρέζα αλάτι

2 μικρά αβγά

Για τη μους σοκολάτα φούρνου

100 γρ. κουβερτούρα 72% κακάο

100 γρ. βούτυρο αγελάδος

100 γρ. ζάχαρη

2 αβγά

Για τη μους εσπρέσο σοκολάτα

225 γρ. σοκολάτα 72% κακάο

3 κρόκοι αβγών

75 γρ. ζάχαρη

7,5 γρ. ζελατίνη σε φύλλα, σε παγωμένο νερό

2 μονά εσπρέσο ζεστά

300 γρ. κρέμα γάλακτος με περίπου 35% λιπαρά, χτυπημένη σε ελαφριά σαντιγί

Για το παγωτό vinsanto

1 λίτρο κόκκινο κρασί

350 γρ. vinsanto

1 ξυλαράκι κανέλας

1 μπαστουνάκι φυσική βανίλια, κομμένο κάθετα στη μέση

1 φύλλο δάφνης

φλούδες από 1 πορτοκάλι ακέρωτο

240 γρ. κρόκοι αβγών

300 γρ. ζάχαρη

100 γρ. πόρτο

600 γρ. βούτυρο αγελάδος, σε κύβους

Για το καραμελωμένο ποπ κορν

200 γρ. ζάχαρη

30 γρ, ποπ κορν

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ όλα τα υλικά για τη ζύμη εκτός από τα αβγά, και τα χτυπάμε, με το φτερό, στη μεσαία ταχύτητα, για 2 – 3 λεπτά. Επειτα προσθέτουμε τα αβγά και συνεχίζουμε το χτύπημα για άλλα 3 λεπτά. Εναλλακτικά, ζυμώνουμε με το χέρι, αλλά θα μας πάρει λίγο περισσότερη ώρα. Μαζεύουμε τη ζύμη σε μια μπάλα και την τυλίγουμε με μεμβράνη. Τη βάζουμε στο ψυγείο να ξεκουραστεί για 15 λεπτά.

Στη συνέχεια, βάζουμε τη ζύμη ανάμεσα σε δύο φύλλα λαδόκολλας και την ανοίγουμε σε φύλλο πάχους 1 εκ. Στρώνουμε το φύλλο σε μια ταρτιέρα διαμέτρου περίπου 28 εκ. και τη βάζουμε στο ψυγείο για 15 λεπτά ακόμα. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C. Τρυπάμε τον πάτο της βάσης με ένα πιρούνι και ψήνουμε για 15 λεπτά.

Μους σοκολάτα φούρνου

Ρίχνουμε την κουβερτούρα με το βούτυρο σε ένα ανοξείδωτο μπολ και το στερεώνουμε πάνω σε μια κατσαρόλα με λίγο νερό που βράζει (μπεν μαρί). Το μπολ δεν θα πρέπει να ακουμπάει στο νερό. Ανακατεύουμε πού και πού μέχρι να λιώσουν. Επειτα προσθέτουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε ώσπου να διαλυθεί. Αποσύρουμε το μπολ από το μπεν μαρί και προσθέτουμε τα αβγά. Ανακατεύουμε με έναν αβγοδάρτη, μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Αδειάζουμε μέσα στη βάση της τάρτας και ψήνουμε για 55 λεπτά, στους 90° C. Βγάζουμε την τάρτα από τον φούρνο και την αφήνουμε να κρυώσει.

Μους εσπρέσο σοκολάτα

Λιώνουμε τη σοκολάτα σε μπεν μαρί. Χτυπάμε στο μίξερ, με το σύρμα, σε δυνατή ταχύτητα τους κρόκους με τη ζάχαρη ώστε να ασπρίσουν. Στύβουμε με τα χέρια τις ζελατίνες που έχουμε μουλιάσει σε παγωμένο νερό, ώστε να στραγγίξουν και τις βάζουμε, ανακατεύοντας μέσα στον ζεστό (όχι καυτό) εσπρέσο, να λιώσουν. Αδειάζουμε το μείγμα του εσπρέσο στον κάδο του μίξερ. Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ και ενσωματώνουμε τη σαντιγί. Αφού βεβαιωθούμε ότι η τάρτα έχει κρυώσει, αδειάζουμε από πάνω τη μους εσπρέσο  και παγώνουμε στο ψυγείο για 6 ώρες.

Παγωτό vinsanto

Ρίχνουμε το κόκκινο κρασί, το  vinsanto, τα μπαχαρικά και το πορτοκάλι σε μια κατσαρόλα και την τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά. Βράζουμε μέχρι ο όγκος του μείγματος να φτάσει το 1 λίτρο. Ταυτόχρονα, χτυπάμε στο μίξερ, με το σύρμα, τους κρόκους με τη ζάχαρη ώσπου να αφρατέψουν.

Οταν το κρασί με τα μπαχαρικά φτάσει το 1 λίτρο, αποσύρουμε από τη φωτιά, σουρώνουμε και προσθέτουμε το πόρτο. Ρίχνουμε σιγά-σιγά το κρασί στο μείγμα με τον κρόκο και τη ζάχαρη δουλεύοντας στο μίξερ σε μέτρια ταχύτητα. Επειτα, συνεχίζουμε με το βούτυρο και περνάμε το παγωτό στη παγωτομηχανή. Ακολουθούμε τις οδηγίες χρήσεις της παγωτομηχανής. Αν δεν διαθέτουμε παγωτομηχανή, βάζουμε το παγωτό στην κατάψυξη σκεπασμένο με μια μεμβράνη. Σε 30 λεπτά, το βγάζουμε από την κατάψυξη, το ανακατεύουμε με έναν αβγοδάρτη και το ξαναβάζουμε στην κατάψυξη. Επαναλαμβάνουμε τουλάχιστον 4 φορές.

Καραμελωμένο ποπ κορν

Βάζουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά μέχρι να κάψει. Τότε, ρίχνουμε λίγη από τη ζάχαρη στο κέντρο του και ανακατεύουμε λίγο. Όταν λιώσει η ζάχαρη, προσθέτουμε λίγη ακόμη και όταν λιώσει και αυτή, λίγη ακόμη. Επαναλαμβάνουμε μέχρι να λιώσει όλη η ζάχαρη και να γίνει καραμέλα. Προσέχουμε γιατί το μείγμα καίει πάρα πολύ. Βουτάμε, με ένα πιρούνι τα ποπ κορν στην καραμέλα και τα αφήνουμε σε μια λαδόκολλα ώσπου να κρυώσουν.