Ο Έλον Μασκ ανακοίνωσε ότι η Tesla θα μεταφέρει την έδρα της από την Καλιφόρνια στο Τέξας, υλοποιώντας μια εξαγγελία που έχει γίνει γνωστή εδώ και μήνες.

Η εταιρεία χτίζει ένα νέο εργοστάσιο στο Όστιν του Τέξας και ο CEO της επιβεβαίωσε την επερχόμενη «μετακόμιση» σε συνεδρίαση μετόχων την Πέμπτη. Ωστόσο, δεν έδωσε σαφές χρονοδιάγραμμα και πρόσθεσε ότι η βιομηχανία ηλεκτρικών αυτοκινήτων θα συνεχίσει να επεκτείνει την παραγωγική της ικανότητα στο Γκόλντεν Στέιτ της Καλιφόρνια.

Ο Μασκ σημείωσε ότι το κόστος στέγασης στην Bay Area του Σαν Φραντσίσκο έχει δυσκολέψει πολλούς ανθρώπους να γίνουν ιδιοκτήτες σπιτιού και αυτό μεταφράζεται σε μεγάλες μετακινήσεις. Πέρυσι, η εταιρεία τεχνολογίας Oracle αποφάσισε να μεταφέρει τα κεντρικά της γραφεία από τη Silicon Valley στο Όστιν, λέγοντας ότι η κίνηση αυτή θα δώσει στους υπαλλήλους της περισσότερη ευελιξία για το πού και πώς εργάζονται.

Ο CEO της Tesla ωστόσο ξεκαθάρισε πως «θα συνεχίσουμε να επεκτείνουμε τις δραστηριότητές μας στην Καλιφόρνια. Δεν πρόκειται για αποχώρηση από την Καλιφόρνια».

Ο Mασκ τόνισε επίσης ότι σχεδιάζει να επεκτείνει το εργοστάσιο της εταιρείας στο Φρίμοντ της Καλιφόρνια, όπου κατασκευάζονται τα μοντέλα της, Tesla Model S και Model X, με την ελπίδα να αυξήσει την παραγωγή της κατά 50%.

Να σημειωθεί ότι ο Μασκ είχε συγκρουστεί αρκετές φορές δημόσια με αξιωματούχους της Καλιφόρνιας, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αντιδρώντας στους τοπικούς περιορισμούς που σταμάτησαν την παραγωγή στο εργοστάσιο της εταιρείας. Ίσως είναι κι αυτός ένας από τους λόγους που ο ίδιος ο CEO της Tesla πριν από λίγο καιρό είχε δηλώσει ότι περνούσε λιγότερο χρόνο στην Καλιφόρνια και ότι είχε ήδη μετακομίσει στο Τέξας.

Ένας δεύτερος λόγος που φαίνεται πως έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη… μετακόμιση του μίστερ Tesla είναι και το γεγονός ότι το Τέξας έχει από τους πιο επιεικείς φορολογικούς νόμους, καθώς δεν εισπράττει φόρο εισοδήματος, ενώ η Καλιφόρνια έχει μερικούς από τους υψηλότερους φορολογικούς συντελεστές στις ΗΠΑ.