Κωλοχτύπα με σκιουφιχτά

Αν δεν βρίσκουμε κωλοχτύπα (έχει υπέροχη γεύση μεν αλλά είναι δυσεύρετη), μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε καραβίδες.

Φωτογραφία: Αλέξανδρος Πετράκης (in bulb)

Προετοιμασία 35′, Μαγείρεμα 27′

ΥΛΙΚΑ (για 4 μερίδες)

1 κωλοχτύπα, περίπου 1 κιλό (αν δεν βρίσκουμε, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε καραβίδες)

100 ml  ελαιόλαδο

2 ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα

3 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες

15 ντοματίνια κομμένα στη μέση

½ κ.γ. ζάχαρη

150 ml ρακή

500 γρ. σκιουφιχτά

2 λίτρα από το νερό στο οποίο θα βράσει η κωλοχτύπα

Μαϊντανός ψιλοκομμένος, για το σερβίρισμα

Αλάτι,  πιπέρι

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Ρίχνουμε 3½-4 λίτρα νερό σε μια μεγάλη κατσαρόλα και την τοποθετούμε στη φωτιά. Μόλις αρχίσει να κοχλάζει, προσθέτουμε την κωλοχτύπα ή τις καραβίδες και βράζουμε για περίπου 21 λεπτά. Βγάζουμε την κωλοχτύπα ή τις καραβίδες, αλλά κρατάμε το νερό για τα σκιουφιχτά.

Αφαιρούμε από την κωλοχτύπα τα αβγά και την ψίχα, την οποία ψιλοκόβουμε. Κρατάμε τα αβγά και το κέλυφος για το σερβίρισμα. Από τις καραβίδες κρατάμε μόνο τα κελύφη.

Ζεσταίνουμε σε μια κατσαρόλα τα 50 ml από το λάδι. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια, το σκόρδο, τα ντοματίνια, τη ζάχαρη και την ψίχα. Σοτάρουμε και σβήνουμε με τη ρακή.   Ρίχνουμε τα σκιουφιχτά και 2 λίτρα από το νερό που κρατήσαμε. Ανακατεύουμε τακτικά και προσθέτουμε ζωμό εφόσον χρειαστεί, έτσι ώστε κατά τον συνιστώμενο χρόνο βρασμού (περίπου 6 λεπτά) να έχουν απορροφηθεί όλα τα υγρά. Σερβίρουμε σε πιατέλα τα ζυμαρικά και βάζουμε από πάνω τα αβγά και το κέλυφος. Γαρνίρουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό και περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γευσιγνώστης
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk