Προετοιμασία 20′, Μαγείρεμα 3 ώρες και 30′

ΥΛΙΚΑ (για 4 μερίδες)

1,5 κιλό στηθοπλευρά, με τα κόκαλα, κομμένη σε 4 μερίδες

Αλάτι και πιπέρι

4-5 κουτ. σούπας αλεύρι, για το πανάρισμα

½ φλιτζ. ελαιόλαδο

1 μέτριο κρεμμύδι, χοντροκομμένο

1 καρότο, χοντροκομμένο

2 κλωνάρια σέλερι, χοντροκομμένα

1 σκελίδα σκόρδο, χοντροσπασμένη

300 ml κόκκινο ξηρό κρασί

650 ml ζωμός μοσχαριού, σπιτικός ή ψυγείου ή από βιολογικό κύβο

180 γρ. ξερά δαμάσκηνα, απύρηνα

2-3 μοσχοκάρυδα, χοντροσπασμένα

Για τον πουρέ

600 γρ. πατάτες, με τη φλούδα

150 γρ. κρέμα γάλακτος

50 γρ. βούτυρο

Αλάτι

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200oC. Αλατοπιπερώνουμε το κρέας και το πανάρουμε με το αλεύρι. Σε μεγάλο τηγάνι, σε δυνατή φωτιά, ρίχνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρέας μέχρι να πάρει χρώμα από όλες τις πλευρές. Μεταφέρουμε το κρέας σε πιατέλα και σοτάρουμε στο τηγάνι τα λαχανικά, στο ίδιο λάδι, μέχρι να μαλακώσουν. Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ κατά τα 2/3. Προσθέτουμε τον ζωμό και ανακατεύουμε. Τα μεταφέρουμε σε ένα ταψί και προσθέτουμε το κρέας, τα δαμάσκηνα και το μοσχοκάρυδο. Σκεπάζουμε με λαδόκολλα και στερεώνουμε με αλουμινόχαρτο. Ψήνουμε στον φούρνο για 2,5 ώρες. Ανά διαστήματα, γυρίζουμε το κρέας και ελέγχουμε αν χρειάζεται υγρά. Σε αυτή την περίπτωση προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό.

Οταν μαλακώσει το κρέας βγάζουμε από τον φούρνο το ταψί, αφαιρούμε το μοσχάρι και τα δαμάσκηνα και περνάμε τα υπόλοιπα υλικά από σουρωτήρι. Πετάμε τα λαχανικά και κρατάμε τη σάλτσα. Σερβίρουμε το κρέας και τα δαμάσκηνα και περιχύνουμε με την σάλτσα.

Για τον πουρέ: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC. Βάζουμε τις πατάτες σε ταψί και τις σκεπάζουμε με λαδόκολλα την οποία στερεώνουμε με αλουμινόχαρτο.  Οταν ψηθούν, σε περίπου 1 ώρα, τις βγάζουμε από το ταψί, τις ξεφλουδίζουμε όσο είναι ακόμη καυτές και τις περνάμε από τον μύλο των λαχανικών. Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος και το βούτυρο. Σε μια μπασίνα βάζουμε τις λιωμένες πατάτες, το μείγμα του βουτύρου και της κρέμας γάλακτος και αλατίζουμε. Ανακατεύουμε καλά ώσπου να δημιουργηθεί ένα ομοιογενές μείγμα. Δεν πρέπει όμως να ανακατέψουμε πολύ τον πουρέ για να μη γίνει κολλώδης.