Να δηλώσει «παρών» κατά την διάρκεια της ψηφοφορίας στο Κοινοβούλιο για την αμυντική συμφωνία Ελλάδας- Γαλλίας για την προμήθεια φρεγατών προσανατολίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, αν και μέχρι στιγμής μεταδίδεται αρμοδίως ότι επιφυλάσσεται για την τελική του ψήφο στη Βουλή, αφού δει η ηγεσία του σε κάθε λεπτομέρεια τους όρους.

Η κεντρική γραμμή από την Κουμουνδούρου είναι ότι το κόστος των εξοπλιστικών εκτοξεύτηκε στα 10 δισεκ. ευρώ. Όμως σημειώνουν κομματικά στελέχη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θεωρεί ότι μία επί της αρχής στρατηγικά ορθή συμφωνία, δηλαδή αυτή για τις φρεγάτες και την αμυντική συμφωνία που διαπραγματευόταν ήδη από το 2018 η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με τη Γαλλία, καθυστέρησε σχεδόν δύο χρόνια και έρχεται τελικά με σημαντικά αυξημένο κόστος για τον Έλληνα φορολογούμενο.

«Είναι εξαιρετικά ανησυχητικό ότι το σύνολο των εξοπλιστικών προγραμμάτων που δρομολογούνται από την κυβέρνηση Μητσοτάκη υπερβαίνει μέχρι στιγμής τα 10 δις. ευρώ. Και αναρωτιόμαστε αν αυτό το αντέχει η οικονομία και αν όλα αυτά τα εξοπλιστικά είναι απολύτως απαραίτητα» σημειώνουν με νόημα κομματικά στελέχη. 

Σε σχέση με τη συνολική εικόνα των εξοπλιστικών προγραμμάτων που τρέχει η κυβέρνηση, η αξιωματική αντιπολίτευση είναι αντίθετη, δεδομένων των οικονομικών και κοινωνικών αντοχών της χώρας, με: α) αγορά επιπλέον 6 Rafale, β) την αγορά γαλλικών κορβετών (μπορεί να βρεθεί άλλη ενδιάμεση λύση μέχρι να τεθούν σε λειτουργία οι Belharra), γ) τον εκσυγχρονισμό 38 επιπλέον F16, την σκανδαλωδώς πανάκριβη επένδυση στο Κέντρο εκπαίδευσης στην Καλαμάτα, το κόστος του οποίου υπερδιπλασιάστηκε, χωρίς καμία επαρκή αιτιολογία, σε σχέση με το αντίστοιχο που διαπραγματευόταν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και στην αποστολή Patriot και 100 Ελλήνων στρατιωτών στη Σαουδική Αραβία.

«Σε κάθε περίπτωση, σε όλες τις εξοπλιστικές συμβάσεις που συνάπτει η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, θα ελέγξουμε και το τελευταίο ευρώ» τονίζουν ανώτατοι κομματικοί παράγοντες και συμπληρώνουν: «Δεν έχουμε καμία απολύτως εμπιστοσύνη σε μια κυβέρνηση που διαχειρίζεται το δημόσιο χρήμα, όπως ορθά λένε και άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, με όρους «Μαξίμου ΑΕ».

Σε αυτό το πλαίσιο υπογραμμίζουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στήριξε και στηρίζει την ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος των Ενόπλων Δυνάμεων, ιδίως στις μέρες μας, δεδομένης της κλιμάκωσης της τουρκικής επιθετικότητας, στη βάση όμως μιας εθνικής στρατηγικής που προασπίζει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και λαμβάνει υπόψιν τις οικονομικές και κοινωνικές αντοχές της χώρας.

Άρα μεταδίδεται από την Κουμουνδούρου, ότι η αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία όπως και η ενίσχυση του Πολεμικού Ναυτικού με φρεγάτες Belharra είναι επί της αρχής στρατηγικά ορθές επιλογές, που έχει ήδη η χώρα από το 2018. «Επιλογές που θα κληθούμε ωστόσο να πληρώσουμε πανάκριβα εξαιτίας των παλινωδιών και της έλλειψης στρατηγικής της κυβέρνησης Μητσοτάκη» λένε. 

Επίσης υπενθυμίζουν, ότι μετά τις εκλογές και ειδικά το καλοκαίρι 2020 ενόψει της κρίσης με το ερευνητικό Oruc Reis παροτρύνανε την Κυβέρνηση να ολοκληρώσει τις σχετικές διαπραγματεύσεις που ξεκίνησαν επί Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ άλλων και στο πλαίσιο μιας λογικής ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας.

«Ωστόσο οι Κυβερνητικές παλινωδίες και οι εξοπλιστικές αγορές που ακολούθησαν, όχι μόνο άφησαν τη χώρα χωρίς αμυντική και διπλωματική στήριξη το φθινόπωρο του 2020, αλλά έχουν σήμερα φουσκώσει υπέρμετρα τον λογαριασμό για μια υπερχρεωμένη χώρα όπως η Ελλάδα, βάζοντάς μας σε μια κούρσα εξοπλισμών που ξεπερνά τα 10 δις ευρώ» αναφέρουν. 

Ακόμη θέτουν το ερώτημα, πέρα από τις αναγκαίες για το Πολεμικό μας Ναυτικό φρεγάτες και τον αναγκαίο για την Πολεμική μας Αεροπορία εκσυγχρονισμό των F16, οι άλλες εξοπλιστικές επιλογές κατά πόσο αποτελούν προτεραιότητα και κατά πόσο υπερβαίνουν το όριο των δαπανών μας σε σχέση με τις αντοχές τηςοικονομίας μας;

«Κατά πόσο αποτελούσαν προτεραιότητα οι επενδύσεις σε εξοπλιστικά όπως τα επιπλέον Rafale, για τα οποία δεν γνώριζε ούτε καν η ηγεσία της Πολεμικής Αεροπορίας, η επέκταση του εκσυγχρονισμού επιπλέον F16 ή η σκανδαλωδώς πανάκριβη συμφωνία με το Ισραήλ για το κέντρο εκπαίδευσης στην Καλαμάτα» ρωτάνε.

Εν αναμονή και της σχετικής συζήτησης στο Κοινοβούλιο την προσεχή Τρίτη, μεταδίδουν ανώτερα στελέχη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ ως δύναμη ευθύνης θα συμβάλλει ώστε να βρεθούν οι βέλτιστες λύσεις για την ενίσχυση της αποτρεπτικής ικανότητας των Ενόπλων Δυνάμεων.

Αλλά θα είναι ταυτόχρονα απέναντι :

  • Σε εξοπλιστικές δαπάνες που δεν είναι απολύτως απαραίτητες και επιβαρύνουν δυσβάσταχτα τις επόμενες γενιές μιας ήδη υπερχρεωμένης χώρας, όπως η πατρίδα μας.

  • Σε οποιεσδήποτε συμφωνίες δεν έχουν απτά διπλωματικά και αμυντικά οφέλη για τη χώρα μεταξύ άλλων και για την ενίσχυση της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας που έχει αφεθεί τα τελευταία δυο χρόνια σε τροχιά διάλυσης.

  • Σε αδιαφανείς διαδικασίες που τόσο έχουν κοστίσει στη χώρα στο παρελθόν.

«Ας το έχουν καλά στο μυαλό τους : Θα ελέγξουμε και το τελευταίο ευρώ δημόσιων πόρων που θα διαχειριστεί μια κυβέρνηση με πρωτοφανές έλλειμμα εμπιστοσύνης στη διαχείριση των δημοσίων οικονομικών» τονίζουν ανώτερα κομματικά στελέχη.