Σε στρατηγική εμβάθυνση των διμερών σχέσεων με υψηλό συμβολισμό αλλά και ουσία προχωρούν η Ελλάδα και η Γαλλία, σε μία κίνηση που θα μπορούσε να μεταβάλει τις ισορροπίες στην ευρύτερη Μεσόγειο.

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι σχετικές ανακοινώσεις, σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχωρούν ο Εμανουέλ Μακρόν και ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Μέγαρο των Ηλυσίων.

Δείτε live τη συνέντευξη

Τι περιλαμβάνει η συμφωνία

Η νέα ελληνογαλλική σχέση θα στηριχθεί σε δύο πυλώνες. Ο ένας θα είναι η συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας, η οποία και θα υπογραφεί από τους υπουργούς Εξωτερικών Γαλλίας και Ελλάδος Ζαν-Υβ Λε Ντριάν και Νίκο Δένδια αντιστοίχως.

Ο δεύτερος θα είναι η οριστικοποίηση της προμήθειας γαλλικών φρεγατών Belh@rra από το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό – για την οποία και έχει μεταβεί στο Παρίσι ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος για συνομιλίες με τη γαλλίδα ομόλογό του Φλοράνς Παρλί.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, οι δύο πλευρές έχουν συμφωνήσει στην αγορά από την Ελλάδα τριών φρεγατών Belh@rra με ανοιχτή την option της αγοράς και μίας τέταρτης και μάλιστα στην ίδια τιμή με τις υπόλοιπες (και «κλειδωμένη» για τα επόμενα δύο χρόνια). Ένα από τα στοιχεία της συμφωνίας που εξαίρουν άνθρωποι με γνώση των συνομιλιών είναι το εξαιρετικό πακέτο υποστήριξη (Follow on Support) που συνοδεύει την προμήθεια, όπως επίσης και το γεγονός ότι οι δύο από τις τρεις φρεγάτες θα μπορούν να παραδοθούν μέχρι το 2025 – στοιχείο που προκαλεί ανακούφιση στο Πολεμικό Ναυτικό.

Η ταχύτητα αυτή ευνοείται από το γεγονός ότι, όπως φαίνεται, τα τρία σκάφη θα κατασκευαστούν στα ναυπηγεία της Naval Group, απεμπλέκοντας την υπόθεση από τη γάγγραινα της εξεύρεσης λύσης με κάποιο από τα ελληνικά ναυπηγεία (Σκαραμαγκά και Ελευσίνας).

Την ίδια στιγμή, οι συζητήσεις περιλαμβάνουν και την απόκτηση τριών ή ακόμη και τεσσάρων κορβετών Gowind που αποτελούν ιδανική λύση για το Αιγαίο.