Ο Εμανουέλ Μακρόν ήταν αυτός που μίλησε πρώτος στις δηλώσεις του Γάλλου πρωθυπουργού και του Κυριάκου Μητσοτάκη για την κοινή αμυντική συμφωνία Γαλλίας και Ελλάδας.

«Είμαστε σε μία πολύ σημαντική στιγμή» είπε ο Εμανουέλ Μακρόν. «Αποτελεί το απαύγασμα της συνεργασίας μας», σημείωσε. Ο Γάλλος πρωθυπουργός τόνισε ότι η Γαλλία δεσμεύτηκε στο πλευρό της Ελλάδας το 2020. Αυτή η συνεργασία εκφράζει τη βούληση μας να ενισχύσουμε την αμυντική συνεργασία και την ασφάλεια των κρατών μας και των κοινών μας περιοχών, τόνισε ο Εμανουέλ Μακρόν.

«Εντατικοποιήσαμε αυτές τις συζητήσεις την τελευταία εβδομάδα», είπε ο Γάλλος πρωθυπουργός. «Θέλουμε να προστατεύσουμε την εδαφική ακεραιότητα αμφοτέρων των χωρών μας», είπε χαρακτηριστικά, «προωθώντας την ασφάλεια, την σταθερότητα και την ευημερία στις κοινές μας περιοχές».

Πρόσθεσε ότι μιλάμε για μια εμβάθυνση της ελληνογαλλικής συνεργασίας στα στρατηγικά διακυβεύματα στο επίπεδο της εξωτερικής πολιτικής και συγκεκριμένα στο στρατιωτικό κομμάτι, όπως και στο κομμάτι της στρατιωτικής βιομηχανίας. Αυτό υπογραμμίζεται από την απόκτηση από την ελληνική πλευρά τριών φρεγατών Belharra που θα κατασκευαστούν στη Γαλλία.

«Ψήφος εμπιστοσύνης» στις ελληνογαλλικές σχέσεις

Χαρακτήρισε αυτή την κίνηση ως «ψήφο εμπιστοσύνης» στις ελληνογαλλικές σχέσεις. «Θα εντατικοποιήσουμε αυτή τη συνεργασία επί βιομηχανικού επιπέδου, είπε ο Εμανουέλ Μακρόν.

Θα πάρουμε το μέγιστο από αυτή τη συνεργασία και θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, τόνισε ο Γάλλος πρωθυπουργός. «Αυτή η συνεργασία εγγράφεται στο αμοιβαίο σχέδιο των δικών μας δεσμεύσεων σε επίπεδο ΕΕ και ΝΑΤΟ», είπε ο Γάλλος πρωθυπουργός.

«Θα επωφεληθούμε από την ασφάλεια, την ειρήνη στη Μεσόγειο, στη Μέση Ανατολή και στην Αφρική, αλλά και στα Βαλκάνια». Επιπλέον, συνεισφέρει στην ευρωπαϊκή συνεργασία, σημείωσε ο Γάλλος πρωθυπουργός για τη συμφωνία.