Προετοιμασία-παρασκευή 20′

ΥΛΙΚΑ (για 4 μερίδες)

4 κ.σ. φρέσκος χυμός πορτοκαλιού

1 κ.γ. λευκό ξίδι

1 κ.γ. ξύσμα ακέρωτου πορτοκαλιού

40 ml ελαιόλαδο

700 γρ. σταμναγκάθι, πλυμένο και καθαρισμένο

Ανθός αλατιού, πιπέρι

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Ρίχνουμε σε ένα μπολ τον χυμό, το ξίδι, το ξύσμα και λίγο πιπέρι και ανακατεύουμε με τον αβγοδάρτη. Προσθέτουμε, ενώ ανακατεύουμε, σιγά-σιγά το ελαιόλαδο.

Ρίχνουμε άφθονο κρύο νερό σε μια μεγάλη κατσαρόλα και φέρνουμε σε βράση. Προσθέτουμε λίγο αλάτι και τα χόρτα σιγά-σιγά για να μην πέσει απότομα η θερμοκρασία του νερού. Προσοχή! Δεν κλείνουμε το καπάκι όταν βράζουμε χόρτα για να διατηρήσουν ζωντανό πράσινο χρώμα. Τα ζεματίζουμε για περίπου 5 λεπτά, ανάλογα με το πόσο τρυφερά είναι, μέχρι να μαλακώσουν αλλά να μη λιώνουν, και σουρώνουμε. Τα αφήνουμε λίγο να κρυώσουν σε ένα μπολ και έπειτα τα ανακατεύουμε απαλά με τη σάλτσα που ετοιμάσαμε. Τρίβουμε από πάνω ανθό αλατιού.