Θαυμαστές του εκεί ψηλά στο στερέωμα εξαπέλυσαν βολίδα τη νύχτα της Τρίτης που «έκανε τη νύχτα μέρα» έγραψαν οι εφημερίδες: «ε-ε-έρχεται», φωτίστηκαν τα ουράνια. Ξύπνησε από τη λάμψη ο Αίολος στο νησί του πίσω από τη Σικελία, κατάλαβε το σημάδι, έσπευσε φοβισμένος να προσαρμοστεί στα γούστα του νέου αφεντικού: έκλεισε τον νοτιά στον ασκό του, έβγαλε τον βοριά και οι θερμοκρασίες κατακρημνίστηκαν από τους 37°C στους 27°C.

Ετσι, Τέταρτη, αργά το βράδυ, 22.21 ώρα Ελλάδας για την ακρίβεια, ο ήλιος έκοψε τον ουράνιο ισημερινό στο σημείο Γάμμα, το φθινόπωρο τον χειροκρότησε, όπως γίνεται και όταν κόβουν ταινίες σε εγκαίνια οι επίσημοι, και έσπευσε να κατέβει στην επικράτειά του, ημερολόγιό μου – και είναι εδώ, να μας κάνει να ξεχάσουμε, ελπίζω, καύσωνες, ανομβρία, ζέστες.

l Πέρυσι τέτοια εποχή είχε αποτίσει φόρο τιμής στο φθινόπωρο και ο Ηφαιστος εκεί στα νησιά του Αιόλου και το Στρόμπολι πετούσε φλόγες, καπνούς, μύδρους, στάχτες στον αέρα και έλουζε με λάβα τη γη. Εφέτος ήταν η σειρά του Λα Πάλμα, από την άλλη πλευρά των Ηρακλείων Στηλών, στα Κανάρια Νησιά, τα «Νησιά των Μακάρων» κατά τους αρχαίους, να το υποδεχθεί και ακολούθησε αμέσως η γειτονική μας Αίτνα.

Με τόσα τιμητικά καλωσορίσματα είναι βέβαιο πως το φθινόπωρο θα δείξει τον καλύτερό του εαυτό, με ανέμους, πρωτοβρόχια, βροχές, καταιγίδες, μπουμπουνητά, κεραυνούς, αστροπελέκια, αστραπές – να τελειώσει πια αυτό το μακρύ καλοκαίρι με τους καύσωνες, την ανυδρία, τις πυρκαγιές.

Το ΔΗΚΚΙ είναι εδώ

Αυτό που δεν φαίνεται να τελειώνει είναι η επιδημία, ημερολόγιό μου: έχει περάσει η ωραία εποχή που με γράμματα του ελληνικού αλφαβήτου ονομάτιζαν αστέρια των αστερισμών, τροπές του Ηλίου, σύμβολα των μαθηματικών, η εποχή των «Αλφα του Κενταύρου», «Γάμμα της Εκλειπτικής» «Δέλτα του Κρόνεκερ, δij» – είμαστε στο «Δέλτα του κορωνοϊού».

Εποχή που θα διαρκέσει πολύ γιατί διάφοροι ηλίθιοι φανατικοί αρνούνται να εμβολιαστούν – γιατί μισούν τους αντίχριστους, τους οπαδούς του 666, τους χρήστες του G5 και ο μόνος τρόπος να τους εξαφανίσουν είναι το φρικτό και απάνθρωπο «αποθανέτω μετά των αλλοφύλων».

Αλλά δεν θα τους περάσει, δεν θα μας πάρουν μαζί τους. Είμαστε περισσότεροι και καλύτεροι, θα γίνουμε ακόμη καλύτεροι, είμαι σίγουρος πια: το ανθρώπινο είδος προχωράει παρά τη μισανθρωπία του γιατί οι άγριοι και ηλίθιοι λιγοστεύουν με το διάβα των αιώνων, με αφορμές όπως η άρνηση εμβολίων, πόλεμοι, αγαμία κ.λπ.

Υπό την έποψιν των προοπτικών του ανθρωπίνου είδους κατά τις επόμενες χιλιετίες, όλα πάνε καλά – ας μη μεμψιμοιρούμε για τις σημερινές μικροατυχίες.

  • Καλά πάει στις δημοσκοπήσεις και η ΝΔ: ξεπερνάει περί το 10% τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά είναι φανερό ότι η κυβέρνηση έχει τρωθεί από την ανεπάρκεια στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών.
  • Και το ΚΙΝΑΛ πάει θαυμάσια: βρίσκεται πάντα εκεί στο 7%, σε αναγνώριση του γεγονότος ότι αποτελούσε ένα από τα 7 θαύματα του αρχαίου κόσμου την εποχή που ονομαζόταν ΠαΣοΚ. Για τούτο και ο Ανδρέας Λοβέρδος προσεγγίζει αρχαιολογικά το ζήτημα και προτείνει να επανέλθει η ονομασία – στο πλαίσιο της ευτυχούς 200ετίας, άλλωστε: ονομαστήκαμε και εμείς «Ελληνες» το 1821 και έκτοτε είμαστε Πλάτωνες, Αριστοτέληδες, Μεγαλέξανδροι.

Εκτός και αν το κάνει επειδή οι αναλφάβητοι δεν βλέπουν τον πράσινο ήλιο και δεν το ψηφίζουν, για τούτο είναι σταθερό στο 7%. Αλλά βαθυπράσινος έγινε και ο ΣΥΡΙΖΑ τις προάλλες στη Θεσσαλονίκη – και με έπιασε, ημερολόγιό μου, μια νοσταλγία, μια νοσταλγία… Εβλεπα μπροστά μου το καταπράσινο ΔΗΚΚΙ και στο βήμα να ομιλεί τον Δημήτρη Τσοβόλα, τον γνωστό «δώσ’ τα όλα».

  • Εκτός από το «δώσ’ τα όλα», το άλλο κοινό χαρακτηριστικό που έχουν Τσίπρας – Τσοβόλας είναι ότι και οι δύο νομίζουν πως ήταν εκ γενετής μετεμψυχώσεις του Ανδρέα Παπανδρέου – διότι οι θεοί θέλουν την ευδαιμονία των ανθρώπων: προβλέπουν οι μεγάλοι άνδρες να έχουν μετεμψυχώσεις ζώντες ήδη, για να μη δημιουργούνται κενά δυστυχίας ανάμεσα στον θάνατο του μεγάλου ανδρός και στην ενηλικίωση της μετεμψύχωσής του.
  • Δεν ξέρω τίνος είναι μετεμψύχωση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αλλά δεν μου άρεσε καθόλου η δήλωση «Μας ενόχλησαν οι κινήσεις του Αρχιεπισκόπου [Αμερικής, Ελπιδοφόρου Λαμπρινιάδη]. Η ελληνική κυβέρνηση εκφράζει τη δυσαρέσκειά της». Ο δε Νίκος Αναστασιάδης ακύρωσε τη συνάντηση που είχε μαζί του – διότι ο Αρχιεπίσκοπος παρευρέθηκε στα εγκαίνια του «Σπιτιού της Τουρκίας» από τον Ερντογάν και τον Ερσίτ Τατάρ (των Τουρκοκυπρίων) στη Νέα Υόρκη.
  • Τον οποίο Τατάρ θα συναντήσει ο Νίκος Αναστασιάδης, δεν θα τον τιμωρήσει που κάνει παρέα με τον τιμωρημένο, επειδή έκανε παρέα με τον Τατάρ, Ελπιδοφόρο.

Σικελία και Αιολίδες

Στα «ΝΕΑ» διάβασα ότι η Εκκλησία της Κύπρου «έχει φτάσει στα όρια του σχίσματος» διότι ρωσόφιλοι κληρικοί αμφισβητούν τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο Δημητρίου επειδή αναγνώρισε την αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας.

Ο Αναστασιάδης στοιχήθηκε με τους ρωσόφιλους, φυσικά – ήταν δυνατόν να πάει με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου που σε κρίση μοναδικής ειλικρίνειας του είπε «Πρόεδρε, να σταματήσουμε να κλέβουμε»; Ο εκπρόσωπος όμως της ελληνικής κυβέρνησης τι λόγο είχε να το κάνει;

Από την άλλη, οι μητροπολίτες της Θράκης στέλνουν επιστολές στην κυβέρνηση με υποδείξεις για το αν και πώς πρέπει να εκλέγονται ή να διορίζονται οι μουφτήδες. Οταν οι παπάδες εμπλέκονται στα πολιτικά και οι πολιτικοί στα παπαδίστικα, είναι δείγμα πως μπορεί Τσίπρας – ΔΗΚΚΙ να πηγαίνουν θαυμάσια, οι υπόλοιποι όμως έχουμε μπλέξει άσχημα, ημερολόγιό μου.

l Εγώ περιμένω πώς και πώς να αρχίσει να μοιράζει το φθινόπωρο τα δώρα του – κυρίως τις βροχές και τα αστραπόβροντα των παιδικών μου χρόνων· τα έχω πεθυμήσει περισσότερο και από το ΠαΣοΚ, το ΔΗΚΚΙ και τον Ανδρέα Παπανδρέου.

Αν δω ότι καθυστερούν πολύ, θα ανέβουμε στην ιπτάμενη σχεδία μου Κανέλλα, Μπούφος, Διόδωρος, θα πετάξουμε πάνω από την Αίτνα και τη Σικελία, να βρεθούμε στις Αιολίδες Νήσους, στο Λίπαρι και στο Στρόμπολι, να πείσουμε τον Αίολο, με το καλό ή το άγριο, να συντονιστεί με τον Δία για να μας στείλουν αντάξια του φθινόπωρου των Λεχαινών ανέμους, βροχές, αστροπελέκια.

ΓΡΑΜΜΑΤΟΚΙΒΩΤΙΟ

Σήμερα κλείνει οριστικά ο 16ετής κύκλος της διακυβέρνησης Μέρκελ· οριστικά, επειδή η ίδια το επέλεξε παρά τη συνεχιζόμενη υψηλή στο εκλογικό σώμα δημοφιλία! Μακάρι, Διόδωρε, να ‘χαμε κι εμείς – σε όλο αυτό το πολύ κρίσιμο για τη χώρα μας διάστημα – μια ανάλογη «νοικοκυρά» αντί για τους… οκτώ πρωθυπουργούς.
ΣΤΑΥΡΟΣ, ΜΕΡΚΕΛΙΚΟΣ ΟΙΚΟΚΥΡΗΣ

Στον Νέο Κόσμο, στη Φραντζή, και στις δύο πλευρές του δρόμου φύτεψαν. Αυτοκίνητα, σε δύο σειρές. Υπαίθρια έκθεση της οδικής συμπεριφοράς των Ελλήνων.
ΔΕΣΠΩ ΦΡΑΓΚΑΚΗ, ΑΘΗΝΑ

Ναι, δρόσισε λίγο. Σήμερα η επιστήμη ενημερώνει για τον καιρό πριν από μια βδομάδα. Πάνε τα χρόνια εκείνα που έλεγε ο παππούς «τον κακό σου τον καιρό που θα μου πεις εμένα ότι δεν ξέρω τι μου γίνεται»!
ΑΒΑΔΑΙΟΣ, ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΟΣ

Κοίταζα τηλεόραση με την εγγονή μου. Με ρωτάει «τι κάνει αυτή η κυρία με τα χέρια της;» – ήταν μια διπλή μούντζα προς τους παρόντες! Κοιτάζω το ταβάνι, βλέπω μια ρωγμή και λέω: «Αυτό πρέπει να το φτιάξουμε πριν από τις βροχές!». Η εγγονή μου με κοιτάζει με απορία διπλή.
ΚΛΕΛΙΑ ΜΩΡΑΪΤΗ, ΕΚΑΛΗ

Ερευνα έδειξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται άνετα στους ανεμβολίαστους. Μαζί φυσικά με τους άλλους θρησκευόμενους του Θεού. Προηγείται με μεγάλη διαφορά και στους φυλακισμένους. Αυτή και αν είναι προοδευτική συμμαχία!
ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΗΤΑΚΟΣ, ΛΑΡΙΣΑ

Παιδί μικρό αλλά ενθουσιώδης αναγνώστης του Παύλου Παλαιολόγου, διάβαζα στο «Βήμα» χρονογράφημά του για την απόπειρα δολοφονίας μιας κοπέλας από τα αδέλφια της για «λόγους τιμής» (είχε διαλύσει τον αρραβώνα της!). Μισό αιώνα μετά, η Ελλάδα συνεχίζει να μας θυμίζει ότι κείται ανατολικά της Ευρώπης.
ΔΑΣΚΑΛΟΣ, ΑΘΗΝΑ

Ο Ελπιδοφόρος είναι αξιωματούχος της ελληνικής ή κυπριακής κυβέρνησης για να υποχρεούται να «προάγει» τη σοφή εξωτερική πολιτική τους;
Γ. Κ., ΚΥΜΗ

– Και πώς θα σηκώσετε τον ήλιο; Δεν φοβάστε μην καείτε;
– Νύχτα θα τον σηκώσουμε, που είναι σβηστός…
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΣΕΧΙΑΣ