Την Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου ο Νίκος Σταμπολίδης υποδέχθηκε το ΒΗΜagazino στο νέο του γραφείο, στο Μουσείο Ακρόπολης.

Λίγες ημέρες αργότερα, στις 15 Σεπτεμβρίου, ορκίστηκε πρώτος Γενικός Διευθυντής του Μουσείου Ακρόπολης, ενός από τα σπουδαιότερα του κόσμου.

Η παμψηφεί εκλογή του τον περασμένο Ιούνιο, ύστερα από διεθνή διαγωνισμό, μια θέση που παρέμενε ορφανή για μια σειρά γραφειοκρατικούς λόγους από την αρχή της λειτουργίας του μουσείου εδώ και 12 χρόνια, ήταν μάλλον αναμενόμενη.

Γιατί ο Νίκος Σταμπολίδης είναι ο αρχαιολόγος που έχει ταυτίσει το όνομά του με τη σπουδαία ανασκαφή στην αρχαία πόλη και στη νεκρόπολη της Ελεύθερνας, αλλά και ο δημιουργός του αρχαιολογικού πάρκου και του μουσείου της.

Γιατί ο Νίκος Σταμπολίδης υπήρξε ο Καθηγητής που με την πολυετή διδασκαλία του στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης διαμόρφωσε γενιές αρχαιολόγων. Γιατί ο Νίκος Σταμπολίδης στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης διοργάνωσε σπάνιες εκθέσεις.

Στο ΒΗΜΑgazino που κυκλοφορεί μαζί με το «Βήμα της Κυριακής», η Ερη Βαρδάκη συνομιλεί μαζί τoυ για τα σχέδιά του, για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα και για τις προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει: «Ο Παρθενώνας είναι ένα παγκόσμιο σύμβολο. Είναι το υλικό αποτύπωμα του κλασικού κόσμου από όπου πήγασε ο δυτικός πολιτισμός, αν θέλετε, το σπίτι όλων των κρατών της Ευρώπης, ολάκερης της ανθρωπότητας. (…) δεν είναι το σώμα μιας θείας μετάληψης από το οποίο καθένας θα πρέπει να πάρει ένα κομμάτι. Είναι μια ολότητα γεννημένη σε έναν συγκεκριμένο χρόνο, χώρο και περιβάλλον, κάτω από ένα συγκεκριμένο φως. Και όλοι οι άνθρωποι κάτω από αυτό το φως και τον αέρα και το περιβάλλον θα πρέπει να επισκέπτονται τον Παρθενώνα και να αναβαπτίζονται στις ρίζες τους».

Διαβάστε περισσότερα στο BHMAgazino που κυκλοφορεί με το «Βήμα της Κυριακής»