Προετοιμασία 10΄, Ψήσιμο 30΄- 40′

ΥΛΙΚΑ (για 8 μερίδες)

500 γρ. παγωτό μαστίχας

Για την κρμα

500 ml γάλα φρέσκο

500 ml κρέμα γάλακτος

80 γρ. ζάχαρη

80 γρ. νισεστές

2 γρ. μαστίχα, χτυπημένη στο γουδί ή στο μούλτι με λίγη ζάχαρη

Για το κανταΐφι

500 γρ. φύλλο κανταΐφι

150 γρ.  βούτυρο

Για το σιρόπι

1 κιλό ζάχαρη

1 λίτρο νερό

1-2 κ.σ. χυμός λεμονιού

1 ξυλάκι κανέλας

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Σιρόπι: Ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα τη ζάχαρη, το νερό, τον χυμό λεμονιού και την κανέλα. Τοποθετούμε στη φωτιά και βράζουμε για 8 λεπτά, από την ώρα που θα κοχλάσει το μείγμα, μέχρι να δέσει καλά το σιρόπι. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει.

Κανταΐφι: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C. Απλώνουμε το κανταΐφι σε ένα μεγάλο τσέρκι διαμέτρου 20-24 εκ. ή σε 8 ατομικά τσέρκια διαμέτρου περίπου 6 εκ. Λιώνουμε το βούτυρο και το ρίχνουμε πάνω από το κανταΐφι προσέχοντας να πάει παντού. Ψήνουμε μέχρι να ροδίσει καλά το κανταΐφι περίπου 30-40 λεπτά. Το παρακολουθούμε συνεχώς και δεν το βγάζουμε αν δεν έχει ροδίσει καλά. Το βγάζουμε από τον φούρνο και το περιχύνουμε αμέσως, σιγά-σιγά με το κρύο σιρόπι, προσέχοντας να πάει παντού.

Κρέμα: Ρίχνουμε το γάλα, την κρέμα γάλακτος και τη μισή ζάχαρη σε μια κατσαρόλα και την τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά. Ρίχνουμε λίγο από το χλιαρό μείγμα του γάλακτος σε ένα μπολ και διαλύουμε τον νισεστέ, τη μαστίχα και την υπόλοιπη ζάχαρη. Μόλις βράσει το γάλα, προσθέτουμε τον διαλυμένο νισεστέ με τη ζάχαρη και δένουμε την κρέμα σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας συνεχώς καλύτερα με έναν αβγοδάρτη έτσι ώστε να μη σβολιάσει η κρέμα. Η διαδικασία αυτή θα διαρκέσει 5-10 λεπτά περίπου. Οταν «δέσει» η κρέμα, τη ρίχνουμε πάνω από το κανταΐφι.

Αν έχουμε χρησιμοποιήσει ατομικά τσέρκια, αφήνουμε το εκμέκ να κρυώσει πολύ καλά προτού τα ξεφορμάρουμε.

Σερβίρουμε με μια μπάλα παγωτό μαστίχα.