Σε κοινή έκκληση γυναικών ηγετών από όλο τον κόσμο, για τη στήριξη και τη συνέχιση της προώθησης των ίσων δικαιωμάτων και των ευκαιριών για τα κορίτσια και τις γυναίκες στο Αφγανιστάν, συμμετέχει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Η κοινή έκκληση των γυναικών ηγετών, απευθύνεται στους σημερινούς και μελλοντικούς κατόχους της εξουσίας στο Αφγανιστάν και τους ζητά να απέχουν από κάθε μορφή βίας εναντίον των κοριτσιών και των γυναικών και να υποστηρίζουν και να προωθούν τα δικαιώματά τους.

Η έκκληση πραγματοποιείται με πρωτοβουλία της Προέδρου της Σλοβακίας Zuzana Caputova και της Πρωθυπουργού της Ισλανδίας Katrin Jakobsdottir. Την υπογράφουν επίσης η Πρόεδρος της Γεωργίας Salome Zourabichvili, η Πρωθυπουργός της Δανίας Mette Frederiksen, η Πρωθυπουργός της Εσθονίας Kaja Kallas, η Πρωθυπουργός της Λιθουανίας Ingrida Simonyte, η Πρόεδρος της Μολδαβίας Maia Sandu, η Πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Jacinda Ardern, η Πρωθυπουργός της Νορβηγίας Erna Solberg και η Πρωθυπουργός της Φινλανδίας Sanna Marin.

Η κοινή έκκληση αναφέρει τα εξής:

«Κοινή έκκληση των γυναικών ηγετών για τη στήριξη και τη συνέχιση της προώθησης ίσων δικαιωμάτων και ευκαιριών για τα κορίτσια και τις γυναίκες στο Αφγανιστάν

Ανησυχούμε βαθιά για τις τρέχουσες εξελίξεις στο Αφγανιστάν, συμπεριλαμβανομένων των πολλαπλών αναφορών για παραβιάσεις των δικαιωμάτων των κοριτσιών και των γυναικών σε πολλές περιοχές της χώρας.

Καλούμε τους σημερινούς και τους μελλοντικούς κατόχους της εξουσίας στο Αφγανιστάν να σεβαστούν τα δικαιώματα των γυναικών και των κοριτσιών και να απέχουν από κάθε ενέργεια που θα περιόριζε τα δικαιώματά τους σε τομείς όπως η απασχόληση, η εκπαίδευση, η πρόσβαση στο σύστημα υγείας, τον πολιτισμό ή τα δημόσια αξιώματα. Καλούμε ιδιαιτέρως τις Αρχές στο Αφγανιστάν να αποτρέψουν κάθε μορφή βίας ενάντια σε γυναίκες ή κορίτσια.

Ανεξάρτητα από τις διαφορές μας, οι άνδρες και οι γυναίκες είμαστε ίσοι και τα δικαιώματά μας είναι αναπαλλοτρίωτα και αδιαμφισβήτητα.

Εμείς, ως γυναίκες ηγέτες, θέλουμε να διαβεβαιώσουμε τις Αφγανές γυναίκες και νέες κοπέλες ότι θα παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις στη χώρα τους, θα ακούμε τις φωνές τους και θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τα δικαιώματα και τις ευκαιρίες τους».