Λίγες μέρες χρειάστηκαν οι Ταλιμπάν για να δείξουν το πραγματικό πρόσωπό τους στις γυναίκες.

Από τη δήλωση ότι «μπορούν να βγαίνουν έξω χωρίς να συνοδεύονται από άνδρα συγγενή» στην πρώτη τους συνέντευξη, μέχρι τη «σύσταση» να μείνουν στα σπίτια τους για δικό τους καλό.

Κάποιες Αφγανές κατάφεραν να φύγουν από τη χώρα. Οι πολλές που έμειναν έχουν κλειστεί στα σπίτια τους. Όσες βγαίνουν, είναι καλυμμένες από πάνω μέχρι κάτω με μπούρκα.

Όμως, υπάρχουν κάποιες λίγες και γενναίες που έχουν αποφασίσει να μείνουν και να αγωνιστούν για τα δικαιώματα των γυναικών. «Σκοπεύω να μείνω εδώ. Και θα το κάνω για όσο καιρό θα είμαι χρήσιμη στο Αφγανιστάν. Ελπίζω ότι θα μπορώ να βγαίνω έξω. Δεν ανησυχώ και δε φοβάμαι να το κάνω» τόνισε η ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των γυναικών Μαχμπούμπα Σεράζ.

Οι γυναίκες έχουν ήδη εξαφανιστεί από τη δημόσια θέα.

Στις ουρές μπροστά στις τράπεζες και τα ΑΤΜ μόνο άνδρες στήνονται για να πάρουν μέχρι 200 δολάρια ανά εβδομάδα, όπως ορίζουν οι περιορισμοί που επέβαλαν οι Ταλιμπάν.

Η 70χρονη ακτιβίστρια λέει ότι αυτήν τη φορά οι φανατικοί ισλαμιστές δεν μπορούν να διαγράψουν τις γυναίκες από την κοινωνική και την οικονομική ζωή.

«Υπάρχουν 18 εκατομμύρια γυναίκες. Υπάρχουν πολλοί μορφωμένοι άνθρωποι. Πρέπει να εργαστούμε όλοι μαζί και ελπίζω αυτό να συμβεί το συντομότερο για το καλό όλων επειδή όσο διαρκεί αυτή η κατάσταση όπου κανείς δεν ξέρει τι θα συμβεί, το Αφγανιστάν βρίσκεται σε πολύ μεγάλο κίνδυνο» πρόσθεσε η Σεράζ.

Η Μπεέστα Αργκάντ, η δημοσιογράφος που ξάφνιασε όλο τον κόσμο με τη συνέντευξή της με υψηλόβαθμο στέλεχος των Ταλιμπάν έφυγε τελικά από το Αφγανιστάν γιατί φοβάται τους φανατικούς ισλαμιστές, όπως πολλοί συνάδελφοί της.

«Είμαι πολύ δυστυχισμένη επειδή αυτή η γενιά εργάστηκε πολύ και αγωνίστηκε για ένα νέο Αφγανιστάν» ανέφερε η Αργκάντ και πρόσθεσε: «Μου λείπει πολύ η δουλειά μου, η χώρα μου και εάν υπάρξει η πιθανότητα, αν και ξέρω ότι οι Ταλιμπάν λένε ότι άλλαξαν και υπόσχονται διάφορα, εάν μας δώσουν πίσω τα δικαιώματά μας και κάνουν όσα υπόσχονται στην Αμερική, θα επιστρέψω».

Από την άλλη, η 23χρονη Παστάνα Ντουράνι, διευθύντρια μη κυβερνητικής οργάνωσης που εργάζεται για την πρόσβαση των όλων των κοριτσιών στη μόρφωση, σήμερα κρύβεται.

«Εάν το κλείσιμο των κοριτσιών στα σπίτια γίνει ο κανόνας, η ανατροπή αυτής της κατάστασης θα είναι πολύ δύσκολη, γι’ αυτό και δεν θέλω να γίνει ο κανόνας. Η παρουσία των κοριτσιών στα σχολεία είναι σημαντική και δεν είμαι πρόθυμη να παραιτηθώ» υπογράμμισε η Ντουράνι.

Η ακτιβίστρια προσπαθεί να εντάξει όσο γίνεται περισσότερα κορίτσια στα διαδικτυακά μαθήματα πριν η κατάσταση χειροτερέψει. Και είναι αποφασισμένη να συνεχίσει.

Δείτε το βίντεο του MEGA: