Τριήμερο το εθνικό πένθος. Μεσίστιες οι σημαίες. Η Ρωμιοσύνη κλαίει, όπως είπε και ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια του Υπουργικού Συμβουλίου. Ο Μίκης Θεοδωράκης περνά πια στην αιωνιότητα. Η φωνή του σίγησε και μαζί του σίγησε και ολόκληρος ο Ελληνισμός. Ο μεγάλος των σπουδαίων, όπως χαρακτηρίστηκε, που σήκωσε την Ελλάδα ψηλότερα. Είχε άλλωστε γραφτεί το ίδιο και για τον Παλαμά, «όλοι είχαμε ξεχάσει πως είναι θνητός».

Σε τριήμερο λαϊκό προσκύνημα θα τεθεί η σορός του Μίκη Θεοδωράκη στη Μητρόπολη Αθηνών, από την ερχόμενη Τρίτη έως και την Πέμπτη. Και στο λαϊκό προσκύνημα θα τηρηθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα υγειονομικής ασφάλειας. Αδιευκρίνιστος παραμένει ο τόπος ταφής του. Και τούτο γιατί:

Ο μουσικοσυνθέτης, προαισθανόμενος το τέλος της ζωής του, είχε επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, δίνοντάς του το στίγμα των τελευταίων του επιθυμιών. Με προσωπική του επιστολή στις 5 Οκτωβρίου 2020, προς τον Δημήτρη Κουτσούμπα, την οποία δημοσιεύει ο 902.gr, έγραφε: «Τώρα στο τέλος της ζωής μου, την ώρα των απολογισμών, σβήνουν απ’ το μυαλό μου οι λεπτομέρειες και μένουν τα “Μεγάλα Μεγέθη”. Έτσι βλέπω ότι τα πιο κρίσιμα, τα δυνατά και τα ώριμα χρόνια μου τα πέρασα κάτω από τη σημαία του ΚΚΕ. Για το λόγο αυτό θέλω να αφήσω αυτόν τον κόσμο σαν κομουνιστής». Η τελευταία επιθυμία του Μίκη Θεοδωράκη, την οποία είχε μεταφέρει στον γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, τη γραμματέα του Ρένα Παρμενίδου και τον Πρόεδρο του “Παγκρητίου Συλλόγου Φίλων Μίκη Θεοδωράκη”, Γιώργο Αγοραστάκη, ήταν η νεκρώσιμη ακολουθία και η ταφή να πραγματοποιηθούν στην πατρίδα του, το Γαλατά Χανίων.

Η κόρη του Μαργαρίτα θέλει η ταφή να γίνει στο Βραχάτι Κορινθίας , όπου βρίσκεται το εξοχικό του σπίτι, για να είναι κοντά στον πατέρα της και κοντά στην σύζυγό του, την 94χρονη Μυρτώ Αλτίνογλου. Ωστόσο όπως λέει, θα σεβαστεί τις επιθυμίες του πατέρα της. Την Πέμπτη , 9 Σεπτεμβρίου, η εξόδιος ακολουθία από την Μητρόπολη.

▪▪▪

Αρβελέρ: Νιώθω ορφανή

«Νιώθω σήμερα ορφανή. Ορφάνεψε ο τόπος. Ο Μίκης Θεοδωράκης ήταν η σύμπτυξη όλης της τραγικής του ιστορίας, ένα σχεδόν αιώνα», δήλωσε η Ελένη Γλύκατζη Αρβελέρ. Μιλώντας στην ΕΡΤ, τόνισε ότι «ο Μίκης για μένα δεν ήταν απλώς ένας παγκόσμιος μουσικός, μεγάλος και τρανός. Ήταν η έκφραση της ελληνικής ψυχής», για να συμπληρώσει ότι «με τον Μίκη ζήσαμε τα ωραία και τα οδυνηρά. Δεν μπορεί παρά να είμαστε όλοι σε ένα πένθος που θα διαχειριστούμε τραγουδώντας τα αθάνατα τραγούδια του».

▪▪▪

Δεν είμαι ήρωας. Οι ήρωες πεθαίνουν νέοι

Σε μια από τις τελευταίες συνεντεύξεις που έδωσε, η οποία τις τελευταίες ώρες «κυκλοφορεί ευρέως στο Διαδίκτυο, ο Μίκης έλεγε: «Δεν είμαι ήρωας. Οι ήρωες πεθαίνουν νέοι. Είμαι ένας πολίτης που κάνει το καθήκον του». Από το κρεβάτι και την καρέκλα του στον τελευταίο όροφο του σπιτιού του, με την πελώρια τζαμαρία και θέα την Ακρόπολη, σχολίαζε με τον δικό του τρόπο κάθε τι που τον απασχολούσε, πολιτισμό, πολιτική, τα κοινά. Ρούφηξε, γράφτηκε, τη ζωή μέχρι τέλους: «Πώς πρέπει να ζήσουμε τα μετρημένα χρόνια μας; Πρέπει να τα γευτείς, να τα εξαντλήσεις. Πρέπει με τα μάτια να δεις ό,τι υπάρχει, με το στόμα σου να φας ό,τι υπάρχει, με τα χέρια να ψάξεις ό,τι υπάρχει» -και αυτό που έλεγε σε συνέντευξή του ο Μίκης Θεοδωράκης ήταν η καθημερινότητά του.

▪▪▪

Κακλαμάνης: Ο Μίκης στη γειτονιά των Αγγέλων

Την απώλεια του Μίκη Θεοδωράκη γνωστοποίησε, το πρωί της Πέμπτης, λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση του θανάτου του, στην Ολομέλεια της Βουλής με θλίψη ο αντιπρόεδρος, Νικήτας Κακλαμάνης. Όπως ανέφερε απευθυνόμενος στο Σώμα: «Δυστυχώς η είδηση επιβεβαιώθηκε. Πριν λίγο ο Μίκης Θεοδωράκης ξεκίνησε το ταξίδι του για την γειτονιά των Αγγέλων για να συναντήσει άλλους μεγάλους εκεί με πρώτο και καλύτερο τον φίλο του τον Μάνο Χατζηδάκη. Βουλή την ώρα που πρέπει και με τον τρόπο που πρέπει, θα τιμήσει την μνήμη του Μίκη Θεοδωράκη. Εμείς όμως σήμερα να κρατήσουμε ενός λεπτού σιγή για την μεγάλη απώλεια» πρόσθεσε.

***

Ο Πολάκης πήρε πάλι την ντουντούκα του

Πάμε τώρα στις σκηνές … απείρου κάλλους που σημειωθήκαν στη συγκέντρωση της ΠΟΕΔΗΝ έξω από το Υπουργείο Υγείας. Αυτή τη φορά μαζί με τον κ. Πολάκη ήταν άλλοι δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, προκαλώντας πονοκέφαλο στον ΣΎΡΙΖΑ που θέλει, όπως μαθαίνω, να κάνει καμπάνια υπερ. του εμβολίου. Ο πρώην αναπληρωτής Υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκη, βρέθηκε στο ίδιο «μετερίζι» με τους εργαζόμενους και πυροδότησε αντιδράσεις από την πλευρά του προέδρου της Ομοσπονδίας των Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία, Μιχάλη Γιαννάκου. Και ξέρετε γιατί; Επειδή πήρε την ντουντούκα και απευθύνθηκε προς τους διαδηλωτές.. Μίλησε για οργανωμένο σχέδιο της κυβέρνησης να αποδομήσει -μέσω των απομακρύνσεων των εργαζομένων- τον δημόσιο χαρακτήρα της Υγείας.
Η συγκέντρωση των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία έγινε, με αφορμή την απομάκρυνση μέσω αναστολής εργασίας σχεδόν 6 χιλιάδων ανεμβολίαστων υγειονομικών (όπως ειπώθηκε), συνοδεύτηκε από την παρουσία τριών βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.

▪▪▪

Μια δεύτερη ευκαιρία για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς

Και όμως ο υπουργός Υγείας Θανάσης Πλεύρης δίνει στους ανεμβολίαστους υγειονομικούς μια δεύτερη ευκαιρία: Ποια είναι αυτή; Τη δυνατότητα άρσης της αναστολής όσων υγειονομικών εμβολιαστούν από εδώ και στο εξής με την πρώτη δόση. Μάλιστα όπως είπε θα υπάρξει τροπολογία που προωθεί στη Βουλή η κυβέρνηση.

▪▪▪

Αρχίζουν πάλι να γεμίζουν οι ΜΕΘ με ηλικιωμένους

Θέλω εδώ να σταθώ σε μια σοκαριστική είδηση που έρχεται από τις ΜΕΘ του νοσοκομείου αναφοράς Σωτηρία: Πέραν του γεγονότος, όπως με ενημερώνει η υπεύθυνη των ΜΕΘ καθηγήτρια πνευμονολογίας εντατικολογίας Αντωνία Κουτσούκου, ότι οι ΜΕΘ έχουν γεμίσει, παρατηρήθηκε τελευταίως η εισαγωγή σε αυτές ατόμων μεγάλης ηλικίας. Δηλαδή επανήλθαμε στις μεγάλες ηλικίες (άνω των 70), ενώ το τελευταίο διάστημα ο μέσος όρος ηλικίας των διασωληνωμένων στις ΜΕΘ ήταν 48 έτη. Τι σημαίνει αυτό; Πρώτον όλοι όσοι βρίσκονται στις ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι και δεύτερον κατά πάσα πιθανότητα κόλλησαν τον ιό από τα παιδιά τους που επέστρεψαν από τις διακοπές. Και κάτι ακόμα: Η κυρίας η οποία ήταν φανατική αρνήτρια του εμβολιασμού και έλεγε ότι «καλύτερα να πεθάνω παρά να βάλω τον σατανά μέσα μου», κατέληξε στη ΜΕΘ του Σωτηρία. Οι συγγενείς της επέμειναν έως την τελευταία στιγμή στην άρνηση του εμβολίου.

▪▪▪

Συνεδρίαση για τους ανεμβολίαστους

Να ξέρετε ότι προ της συνεδριάσεως του Υπουργικού Συμβουλίου υπήρξε μια σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό με τη νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας (ήτοι Πλεύρης και Γκάγκα) με τη νέα ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη (ήτοι Τάκης Θεοδωρικάκος) και με τους δύο υπουργούς Επικρατείας (ήτοι Γεραπετρίτης και Σκέρτσος) με αντικείμενο τους εμβολιασμούς, τους μη εμβολιασμένους υγειονομικούς, τα μέτρα που έχουν ληφθεί και για την κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία. Μαθαίνω ότι ο κ. Θεοδωρικάκος ενημέρωσε ότι έγινε υποχρεωτικός ο εμβολιασμός για τη διεύθυνση Υγειονομικού της Αστυνομίας.

▪▪▪

Μέτρα κατά τις ακρίβειας

Μου λένε ακόμα ότι στις εξαγγελίες για φοροαπαλλαγές που θα γίνουν στην ΔΕΘ δεν θα αποτελέσει έκπληξη εάν υπάρξουν και άλλες ανακοινώσεις που αφορούν μέτρα κατά της αύξησης της τιμής σε ορισμένα προϊόντα, όπως για παράδειγμα στην ενέργεια. Ίδωμεν.

▪▪▪

Αποκλειστικό: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τη μετάλλαξη «Mu»

Όπως με ενημερώνει ο καθηγητής του LSE Ηλίας Μόσιαλος η παραλλαγή ΜU (που έχει εντοπιστεί σε έξι περιπτώσεις και στην Ελλάδα) είναι μία από τις πέντε παραλλαγές που τις παρακολουθεί ο ΠΟΥ. Αρχικά ανιχνεύτηκε στην Κολομβία από τον Ιανουάριο του 2021 εξαπλώθηκε σε άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής αλλά και στην Ευρώπη. Με βάση τα στοιχεία του ΠΟΥ η παγκόσμια διασπορά της παραλλαγής αυτής έχει μειωθεί σε λιγότερο από 0,1% μεταξύ των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στα οποία έγινε ταυτοποίηση της παραλλαγής. Μόνον σε δύο χώρες προκαλεί ανησυχία, στην Κολομβία που είναι το 39% των περιπτώσεων και στο Εκουαδόρ που είναι το 13%. Το γεγονός ότι εμφανίστηκε τον Ιανουάριο του 2021 και σήμερα έχει μόνον το 0,1% των κρουσμάτων δεν προκαλεί ανησυχία. Η μετάλλαξη όμως που ανησυχεί είναι η Δέλτα η οποία κυριαρχεί παντού.

▪▪▪

Δ. Αναστασόπουλος για Πρόεδρος στο ΔΣΑ

Ο Δημήτρης Αναστασόπουλος ανακοινώνει την υποψηφιότητα του για την Προεδρία του ΔΣΑ στις επικείμενες εκλογές, οι οποίες θα διεξαχθούν τέλη Νοεμβρίου. Απευθυνόμενος στους συναδέλφους τους σημειώνει ανάμεσα στα άλλα για αυτές τις κρίσιμες για τον κλάδο των δικηγόρων εκλογές: « Στις επικείμενες αρχαιρεσίες του Νοεμβρίου θα κληθείτε να επιλέξετε ποιοι θα μπορέσουν επιτέλους να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων απέναντι στα μεγάλα διακυβεύματα που έχουμε μπροστά μας: στην αποκατάσταση του κύρους μας, στην ανόρθωση και τον εκσυγχρονισμό τόσο της Δικηγορίας όσο και της Δικαιοσύνης, στη στήριξη των πιο ευάλωτων εξ ημών. Και όλα αυτά σε ένα περιβάλλον με πολλούς κινδύνους, αλλά και ευκαιρίες. Κινδύνους πρωτίστως οικονομικούς, λόγω της πρόσφατης υπερδεκαετούς οικονομικής κρίσης, τα απόνερα της οποίας ακόμα νιώθουμε, αλλά και τις νέες πρωτοφανείς προκλήσεις που έθεσε η πανδημία. Ευκαιρίες ιδίως λόγω της ευρείας ψηφιοποίησης και της αξιοποίησης νέων τεχνολογιών, οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη εντός και εκτός συνόρων, δυνητικά ωφέλιμες και για τους χώρους τόσο της Δικηγορίας όσο και της Δικαιοσύνης.»