Μανιτάρια γεμιστά με τυριά και μπέικον Ευρυτανίας

Ενα πιάτο που θα ισορροπήσει πολύ ωραία αν το συνοδεύσουμε με μια σαλάτα από νεαρή άγρια ρόκα περιχυμένη με λάδι και μπαλσάμικο.

Προετοιμασία 25΄, Μαγείρεμα περίπου 30΄

 

ΥΛΙΚΑ (για 4-6 μερίδες)

20 μεγάλου μεγέθους λευκά μανιτάρια

4 κ.σ. ελαιόλαδο και λίγο ακόμη για το ταψί

2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα

1 σκελίδα σκόρδο, τριμμένη

80 γρ. μπέικον Ευρυτανίας, ψιλοκομμένο

200 γρ. φέτα, θρυμματισμένη

10 λιαστές ντομάτες, ψιλοκομμένες

3 κ.γ. φρέσκος βασιλικός, ψιλοκομμένος  ή 1/2 κ.γ. ξερός

100 γρ. γραβιέρα Νάξου, τριμμένη

Αλάτι και πιπέρι φρεσκοτριμμένο

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190°C. Με μια υγρή πετσέτα καθαρίζουμε τα μανιτάρια και αφαιρούμε τα ποδαράκια. Αραδιάζουμε τα καπέλα των μανιταριών, με το άνοιγμα προς τα επάνω, σε λαδωμένο ταψί. Τα ραντίζουμε με 2 κ.σ. ελαιόλαδο και τα αλατοπιπερώνουμε. Τα σκεπάζουμε με λαδόκολλα και τα ψήνουμε για περίπου 15 λεπτά. Βγάζουμε τα μανιτάρια από το ταψί και τα βάζουμε σε σχάρα, ανάποδα, για να φύγουν τα περιττά υγρά.

Ψιλοκόβουμε τα ποδαράκια των μανιταριών. Σε φαρδύ τηγάνι, σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα ποδαράκια, τα κρεμμυδάκια και το σκόρδο μέχρι να μαλακώσουν. Τα μεταφέρουμε σε μπολ και τα αφήνουμε στην άκρη.

Σε στεγνό τηγάνι σοτάρουμε το μπέικον μέχρι να γίνει τραγανό και το προσθέτουμε και αυτό στο μπολ.

Ρίχνουμε μέσα και τη φέτα, τις λιαστές ντομάτες, τον βασιλικό και τα ανακατεύουμε ελαφρά. Βάζουμε τα μανιτάρια και πάλι στο ταψί, τα γεμίζουμε με το μείγμα και τα πασπαλίζουμε από επάνω με τη γραβιέρα. Ψήνουμε στους 180ºC μέχρι να αρχίσει να λιώνει το τυρί.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γευσιγνώστης
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk