Μπροστά στο αναμενόμενο προσφυγικό κύμα από το Αφγανιστάν, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι δηλώνει απογοητευμένος από την ψυχρότητα των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και καλεί τα κράτη μέλη να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

«Δεν μπορούμε να ισχυρισθούμε ότι δεν είναι δικό μας θέμα», εξανέστη ο Νταβίντ Σασόλι κατά την διάρκεια της ετήσιας διεθνούς διάσκεψης Bled Stategic Forum στην Λιουμπλιάνα της Σλοβενίας, μία ημέρα μετά την σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες, οι οποίοι κατέληξαν ότι υπολογίζουν στις γειτονικές χώρες του Αφγανιστάν ώστε οι Αφγανοί πρόσφυγες να παραμείνουν στην περιοχή αντί να έρθουν στην Ευρώπη.

«Είμαστε πολύ απογοητευμένοι από τα συμπεράσματα αυτής της συνόδου», δήλωσε κατά την παρέμβασή του στο Bled Stategic Forum ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σύμφωνα με το ΑΠΕ, καλώντας την Ευρώπη «να αναλάβει τις δικές της ευθύνες» και να καταρτίσει «κοινή πολιτική». «Χρειαζόμαστε μία ισχυρή και κοινή φωνή στην διεθνή σκηνή», τόνισε την ώρα που οι ευρωπαίοι υπουργοί Άμυνας και Εξωτερικών συνέρχονται το επόμενο διήμερο στην Σλοβενία που ασκεί την κυλιόμενη προεδρία της Ένωσης.

Ισλαμοφοβικό παραλήρημα από τον Ορμπάν

Παρών στην συζήτηση, ο εθνολαϊκιστής πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν απάντησε ότι αυτή η προσέγγιση «μπορεί να καταστρέψει την πολιτισμική ταυτότητα της Ευρώπης», αφού «αφού όσοι συρρέουν είναι μουσουλμάνοι που μεταβάλλουν την σύσταση της ηπείρου μας», χαρακτηρίζοντας την μετανάστευση «επίθεση στην χριστιανική μας κληρονομιά».

Και στη συνέχεια δήλωσε δήλωσε ότι «αφού δεν είναι δυνατό το γεφύρωμα των διαφορετικών απόψεων στην ΕΕ, ο μόνος τρόπος είναι η απόδοση στα κράτη των δικαιωμάτων τους σε σχέση με το θέμα της μετανάστευσης».

Ο υπουργός Εσωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Ασελμπορν δήλωσε χθες κατά των ομολόγων του ότι η ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική βρίσκεται σε λάθος κατεύθυνση και κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση «να καταρτίσει προγράμματα επανεγκατάστασης των προσφύγων για να δοθεί μια ελπίδα στους ανθρώπους που καταδιώκονται και δεν μπορούν να ζήσουν κανονικά στο Αφγανιστάν».