Η «εποχή Ταλιμπάν» στο Αφγανιστάν είναι γεγονός. Από τα μεσάνυχτα της Δευτέρας (30/8), όταν και αποχώρησε το τελευταίο αμερικανικό μεταγωγικό C-17 από την Καμπούλ, η ασιατική χώρα άλλαξε σελίδα. Ένας εικοσαετής πόλεμος έλαβε τέλος, με το ισλαμιστικό κίνημα να έχει και επισήμως την εξουσία στα χέρια του.

«Είναι μια ιστορική στιγμή μιας ιστορικής ημέρας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος Τύπου των Ταλιμπάν, Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ. Παράλληλα, σημείωσε ότι είναι «περήφανοι για το γεγονός ότι απελευθερώσαμε τη χώρα μας από μία μεγάλη δύναμη».

Στο αεροδρόμιο της Καμπούλ και σε όλη τη χώρα οι υποστηρικτές του κινήματος έστησαν ένα πάρτι, το οποίο συνεχίζεται μέχρι και σήμερα. Έριξαν πυροτεχνήματα και βγήκαν στους δρόμους για να πανηγυρίσουν την «επιτυχία» τους.

Πανηγυρικό το κλίμα και στο Κανταχάρ

Χθες, Τρίτη (31/8), συνέρρευσαν στους δρόμους της Κανταχάρ υπό τους ήχους από τις κόρνες των αυτοκινήτων φωνάζοντας «Αλάχου Άκμπαρ» (ο Θεός είναι μεγάλος). «Νικήσαμε την υπερδύναμη. Το Αφγανιστάν είναι το νεκροταφείο των υπερδυνάμεων», έλεγαν άνδρες ντυμένοι με παραδοσιακές στολές που κρατούσαν όπλα.

Την ίδια ώρα, στο στάδιο κρίκετ αξιωματούχοι των Ταλιμπάν έπιναν καφέ στους χώρους όπου συνήθως συγκεντρώνονται οι παίκτες και οι προπονητές τους. Άλλοι ντυμένοι στα λευκά κάθονταν στο γήπεδο, ενώ κάποιοι περίμεναν στους κήπους περιμένοντας τον επικεφαλής τους, Χιμπατουλάχ Αχουντζάντα, να κάνει τη δημόσια εμφάνισή του. Ωστόσο, μόνο ο νέος κυβερνήτης της περιοχής τους απευθύνθηκε.

Σήμερα, Τετάρτη (1/9) οι Ταλιμπάν πραγματοποίησαν στην ίδια πόλη παρέλαση με τα στρατιωτικά οχήματα και το υλικό που είχαν προσφέρει οι ΗΠΑ στην κυβέρνηση του Αφγανιστάν και το οποίο έπεσε στα χέρια τους μετά την υποχώρηση του αφγανικού στρατού.

Μια μεγάλη σειρά από αμερικανικά, στρατιωτικά οχήματα Humvees προχωρούσαν αργά σε έναν δρόμο. Σε πολλά από αυτά είχε τοποθετηθεί η λευκή και μαύρη σημαία τους. Επίσης, τουλάχιστον ένα ελικόπτερο Blackhawk πετούσε πάνω από την Κανταχάρ, με πιλότο πιθανόν ένα πρώην μέλος του αφγανικού στρατού.

Σημειώνεται ότι οι αμερικανικές δυνάμεις είχαν φροντίσει να αφαιρέσουν κρίσιμα εξαρτήματα από το πολεμικό υλικό που άφησαν πίσω τους, έτσι ώστε να μην χρησιμοποιηθεί από τους Ταλιμπάν.


Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ