Στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης – που διεξάγεται σε υψηλούς τόνους – μεταξύ των βουλευτών της πλειοψηφίας και της αντιπολίτευσης έχει βρεθεί και ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια του σχεδίου νόμου για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση.

Ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, απαντώντας στα επικριτικά σχόλια των βουλευτών του  ΣΥΡΙΖΑ για τον ανασχηματισμό, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Μιλάτε με ένα πολιτικό θράσος, σαν να είστε 10-15 μονάδες μπροστά στις δημοσκοπήσεις. Σαν ο κόσμος να ακούει ΣΥΡΙΖΑ και να λέει: Πού είναι, πού τους χάσαμε; Να έρθουν αύριο το πρωί να κυβερνήσουν με τη σεμνότητα και με την αποτελεσματικότητα που έχουν και κυρίως με τη ροπή προς την αλήθεια».

Αναφερόμενος στο θέμα που προέκυψε με τον κ. Αποστολάκη, ο υπουργός Εργασίας σημείωσε πως «η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός κινήθηκαν προς την κατεύθυνση της συναίνεσης, που είχε μιλήσει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης από αυτό εδώ το βήμα πριν από μερικές μέρες και πρότειναν σε έναν άνθρωπο που τον είχατε στην κυβέρνησή σας να αναλάβει την Πολιτική Προστασία. Εσείς, όμως, εξεγερθήκατε και αντιδράσατε με ένα χολερικό τρόπο. Δεν σας άρεσε ούτε ο δικός σας άνθρωπος! Πώς αλήθεια εννοείτε τη συναίνεση;».

Απευθυνόμενος στην κοινοβουλευτική ομάδα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μάλιστα, ο κ. Χατζηδάκης κατέληξε: «Έχετε επιτρέψει να μετατρέψετε τους εαυτούς σας, να μετατρέψετε το κόμμα σας, από ένα κόμμα σε μια πολιτική θεατρική παράσταση. Αυτό είστε. Και έτσι σας αντιμετωπίζουν οι Έλληνες πολίτες».

ΣΥΡΙΖΑ: «Ανασχηματισμός – φιάσκο»

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, απέδωσε «αλαζονεία στην κυβέρνηση, που νομίζει πως μπορεί να κυβερνάς έναν τόπο με τις δημοσκοπήσεις, με την επικοινωνία και με τα γκάλοπ». Αυτά, είπε, «είναι που προσπαθήσατε να καλύψετε με τον πρόσφατο ανασχηματισμό, όπου ήδη έχει πάρει τον τίτλο του ‘ανασχηματισμού-φιάσκο, παρωδία’».

Ο κ. Σκουρλέτης έκανε λόγο για «ανασχηματισμό παραδοχής αποτυχίας σε όλα τα κρίσιμα ζητήματα της προηγούμενης χρονιάς». Και προσέθεσε: «Ζητάτε τώρα συναίνεση, όταν την προηγούμενη εβδομάδα ο πρωθυπουργός ήταν κήρυκας του διχασμού και κήρυκας πολιτικής τυμβωρυχίας. Η φράση ότι ‘φέτος, αντί για φέρετρα, μετράμε καμένα στρέμματα’ δεν δείχνει συναίνεση».

Μάλιστα, καταλόγισε «παλαιοκομματικό τρόπο» στην κυβέρνηση, «το να μπείτε», όπως είπε, «σε μια λογική μεταγραφολογίας και να το πουλήσετε για συναίνεση. Την πατήσατε, όμως», κατέληξε ο κ. Σκουρλέτης, «όπως και στα ζητήματα της πολιτικής προστασίας».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Χρήστος Μπουκώρος αντέτεινε πως «δεν έχω καμία αμφιβολία ότι ο κ. Αποστολάκης τίμησε τη στολή του. Υπήρξε επικεφαλής των ΟΥΚ και αρχηγός Ναυτικού και αρχηγός ΓΕΕΘΑ. Πώς όμως ένα στέλεχός σας, που λέτε ότι τίμησε τη στολή του, με επίσημη ανακοίνωση του κόμματός σας, εσείς τον αποκαλέσατε ‘αποστάτη και εξαγορασμένο’, μέχρι να αρνηθεί την πρόταση στην οποία είχε συμφωνήσει; Όταν είναι πιστός στην κομματική γραμμή, είναι έντιμος και έχει τιμήσει την ιδιότητά του, και όταν είναι εκτός γραμμής, είναι αποστάτης και εξαγορασμένος;»

Ο πρωθυπουργός, ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, «έκανε μια προσπάθεια να αποκτηθεί μια συναίνεση σε πρόσωπα και ενδεχομένως σε πολιτικές για κρίσιμα ζητήματα, όπως είναι αυτό της πολιτικής προστασίας, Είναι προφανές ότι ο κ. Αποστολάκης αποδέχτηκε την πρόταση του πρωθυπουργού και αποδέχθηκε και το τηλεφώνημα από την Προεδρία της Δημοκρατίας για την ορκωμοσία του».

Και προσέθεσε: «Ο θεσμός της πολιτικής προστασίας είναι ανώτερος από τον θεσμό της εθνικής άμυνας; Όταν ο κ. Αποστολάκης υπηρετούσε τις Ένοπλες Δυνάμεις ως αρχηγός, τη μία μέρα με τη στολή του ναυάρχου και, την επόμενη μέρα, γινόταν υπουργός μιας κυβέρνησης συγκεκριμένης, είχε ζητήσει καμιά πολιτική συναίνεση των υπολοίπων κομμάτων; Θα μου πείτε ήταν πολιτικό στέλεχος και τον κάλεσε το κόμμα του τότε. Ναι, αλλά την προηγούμενη μέρα διοικούσε τις Ένοπλες Δυνάμεις. Την ίδια μέρα απέκτησε την κομματική ιδιότητα, ώστε να αποδεχθεί τότε την πρόταση να γίνει υπουργός Άμυνας ενός κόμματος; Ή είναι, αν θέλετε, ευαισθησίες και συναινέσεις α λα καρτ αυτές; Για να τα ξεκαθαρίζουμε τα πράγματα», κατέληξε ο κ. Μπουκώρος, χαρακτηρίζοντας την πολιτική αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ «κατώτερη των περιστάσεων».

Νωρίτερα, η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, είχε αναφέρει πως «ο ανασχηματισμός που έκανε χθες ο κύριος Μητσοτάκης, με τον πιο καθαρό τρόπο, ομολόγησε την πλήρη αποτυχία του περίφημου επιτελικού κράτους, την αποτυχία και τις δραματικές συνέπειες του δόγματος ‘νόμος και τάξη’ και την πλήρη αποτυχία στη διαχείριση της πολλαπλής κρίσης της πανδημίας».

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Όλγα Γεροβασίλη, χαρακτήρισε «ναυάγιο» τον ανασχηματισμό που επιχείρησε να κάνει ο πρωθυπουργός. Αναφερόμενη στην άρνηση τελικά του κ. Αποστολάκη να γίνει υπουργός Πολιτικής Προστασίας, σχολίασε: «Χαίρομαι που διατήρησε την αξιοπρέπειά του και κράτησε αποστάσεις από τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς» και συμπλήρωσε σκωπτικά: «Τι να πει κανείς για μια κυβέρνηση και έναν πρωθυπουργό, που ούτε έναν ανασχηματισμό δεν μπορεί να ολοκληρώσει;».

Απέρριψε τις αιτιάσεις ότι η τοποθέτηση του κ. Αποστολάκη δεν ολοκληρώθηκε με ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος τορπίλισε την συναίνεση, λέγοντας πως «εμείς δεν είχαμε προτείνει τη σύσταση Υπουργείου Πολιτικής Προστασίας, αλλά έναν ανεξάρτητο φορέα, με επικεφαλής πρόσωπο κοινής αποδοχής, που να μην αλλάζει στις εκλογές, ώστε να μπορέσει να αντιμετωπίσει τις μεγάλες προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας».

Η βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Θεανώ Φωτίου, χαρακτήρισε «φιάσκο τον ανασχηματισμό που σηματοδοτεί και την αποτυχία της κυβέρνησης και του δήθεν επιτελικού κράτους. Αποδεικνύοντας πως είστε μια κυβέρνηση σε πανικό, η οποία μετράει αντίστροφα το τέλος της».

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Χαρά Καφαντάρη σχολίασε πως «τελικά, κύριοι της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη, ούτε έναν ανασχηματισμό δεν μπορείτε να κάνετε, ενώ ακόμα αγνοείται ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας! Δημιουργήθηκε ένα νέο Υπουργείο στα χαρτιά, που δεν έχει πολιτική ηγεσία».

Ο γραμματέας της ΚΟ του ΚΙΝΑΛ, Βασίλης Κεγκέρογλου, είπε πως ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης «ανέδειξε την αποτυχία της κυβέρνησης και του επιτελικού της κράτους σε δύο βασικούς τομείς, αφενός στους εμβολιασμούς, αφετέρου στην πρόληψη και αντιμετώπιση των πυρκαγιών. Κάτι που ομολογήθηκε από τον ίδιο τον πρωθυπουργό», όπως τόνισε, «με την αντικατάσταση του συνόλου των πολιτικών ηγεσιών των αρμόδιων υπουργείων».

Ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, υποστήριξε πως «η συναίνεση δεν είναι ένα θέμα που αφορά πρόσωπα». Αναφερόμενος στο θέμα που δημιουργήθηκε με τον κ. Αποστολάκη, είπε «διάβασα σήμερα ότι λέει ο κ. Αποστολάκης προς τον κ. Τσίπρα ‘Πρόεδρε, με παγίδευσαν’. Σκεφθείτε αυτός, υπουργός Εθνικής Άμυνας, να μιλάει κάνα δυο βδομάδες με τον κ. Μητσοτάκη, να τον παγιδεύσει ο κ. Μητσοτάκης και αυτός να ‘ταν υπουργός Άμυνας σε εμπλοκή με την Τουρκία, θα είχαν φτάσει και θα χτίζαν οι Τούρκοι το Ελληνικό!».

Και συμπλήρωσε: «Εγώ θέλω να συμφωνήσω με τον κ. Τσίπρα. Και γι’ αυτούς που πήγαν από εδώ (σ.σ. τη ΝΔ) και γι’ αυτούς που πήγαν από εκεί (σ.σ. τον ΣΥΡΙΖΑ) – λοιδορώντας εμάς που παραμείναμε πιστοί σε ιδέες και αρχές και όχι σε καρέκλες – αποστάτες ήταν όλοι τους».

Η πρώην γενική γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, ανέφερε πως «ο χθεσινός ανασχηματισμός δεν θα ήταν άξιος κάποιου σχολιασμού, αλλά θα πω ότι έτσι όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα, έχει αποδειχθεί ότι το πέρασμα προσώπων από το ένα κόμμα στο άλλο, που έχουν την ίδια πολιτική, είναι ‘ένα τσιγάρο δρόμος’ και η λέξη ‘αποστασία’ δεν έχει κανένα νόημα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ