Ο Υπουργός Εργασίας αναφέρθηκε στα βασικά σημεία του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου, τις τομές που εισάγει στην ελληνική πραγματικότητα και το πώς θα ωφελήσει τους νέους εργαζόμενους και επαγγελματίες μιλώντας σε εκδήλωση της ΟΝΝΕΔ και της Γραμματείας Εργαζομένων στον Ιδιωτικό και Δημόσιο Τομέα της με θέμα «Ασφαλιστική μεταρρύθμιση για τη νέα γενιά».

Ο Κωστής Χατζηδάκης τόνισε ότι «η βασική αλλαγή σε σχέση με το υφιστάμενο σύστημα επικουρικών συντάξεων είναι ότι δημιουργούνται ατομικοί “κουμπαράδες” για τους νέους ασφαλισμένους. Αντί δηλαδή οι εισφορές επικουρικής ασφάλισης των νέων να μπαίνουν σε έναν “κορβανά” και να πληρώνουν τις επικουρικές συντάξεις των σημερινών συνταξιούχων όπως συμβαίνει σήμερα, θα αποταμιεύονται και θα επενδύονται. Οι εισφορές κάθε νέου θα τοποθετούνται σε έναν ατομικό λογαριασμό και θα μπορεί να παρακολουθεί πώς εξελίσσεται η επένδυσή του, αφού διαλέξει και το επενδυτικό του προφίλ».

Τόνισε επίσης τη διπλή δικλείδα ασφαλείας που παρέχει το νέο σύστημα: Για τους νέους ασφαλισμένους υπάρχει ρητή εγγύηση στο νομοσχέδιο ότι, ακόμα και στη σχεδόν απίθανη περίπτωση που κάτι δεν πάει καλά στις επικουρικές συντάξεις, ο ασφαλισμένος θα πάρει τουλάχιστον σύνταξη ανάλογη με τις εισφορές που κατέβαλε, συν τον πληθωρισμό. Και για τους παλιούς ασφαλισμένους, υπάρχει πρόβλεψη ότι οι υφιστάμενες συντάξεις και οι συντάξεις των ασφαλισμένων που θα συνταξιοδοτηθούν με το ισχύον σύστημα θα εξακολουθήσουν να υπολογίζονται με βάση τους υφιστάμενους κανόνες και δεν πρόκειται να θιγούν.

Ο κ. Χατζηδάκης δήλωσε χαρακτηριστικά: «Οι νέοι θέλουν νέα πράγματα. Αυτό είναι το νόημα της μεταρρύθμισής μας στο σύστημα επικουρικής ασφάλισης των νέων. Εφαρμόζουμε ένα ευρωπαϊκό μοντέλο, παρόμοιο με αυτό της Σουηδίας, της Ολλανδίας και της Δανίας, το οποίο βασίζεται στη λογική του «ατομικού κουμπαρά». Δίνει στους νέους τη δυνατότητα να έχουν έλεγχο πάνω στην επικουρική τους σύνταξη και οδηγεί σε υψηλότερες συντάξεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ από την πλευρά του πολεμάει ένα νομοσχέδιο που οδηγεί σε υψηλότερες επικουρικές συντάξεις για τους νέους από 43% έως 68%. Και στη θέση της μεταρρύθμισης, υπερασπίζεται ένα σύστημα καταδικασμένο στη συνείδηση των νέων ανθρώπων. Εμείς προχωράμε μπροστά γνωρίζοντας ότι το νομοσχέδιο αυτό είναι μια ακόμα έμπρακτη στήριξη της νέας γενιάς!»

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απεύθυνε ο Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Στεργίου, ο οποίος δήλωσε: «Με το βλέμμα στις επόμενες γενιές και όχι στις επόμενες εκλογές πολιτεύεται η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Με τις δραστικές μειώσεις φόρων, την ταχύτατη ψηφιοποίηση των υπηρεσιών του κράτους και τον εκσυγχρονισμό του πλαισίου που διέπει την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις οικοδομούμε μία οικονομία που δημιουργεί νέες και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας. Παράλληλα με μία σειρά αλλαγών, προσαρμόζουμε το εκπαιδευτικό μας σύστημα στις ανάγκες της σύγχρονης εποχής και πολλαπλασιάζουμε τις ευκαιρίες απασχόλησης. Τώρα με το προς ψήφιση νομοσχέδιο για την επικουρική ασφάλιση των νέων εργαζομένων μέχρι 35 ετών εξασφαλίζουμε υψηλότερες συντάξιμες αποδοχές για τις επόμενες γενιές αλλά και πόρους για την εθνική οικονομία. Σταδιακά συμπληρώνεται το παζλ των νομοθετικών πρωτοβουλιών που χαρτογραφούν την Ελλάδα των επόμενων δεκαετιών με τους νέους σε ρόλο πρωταγωνιστή».

Ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Παύλος Μαρινάκης ευχαριστώντας τον Υπουργό για την παρουσία του δήλωσε: «Η Ελλάδα προχωρά δυναμικά στον τομέα των μεταρρυθμίσεων με ένα νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο προς όφελος των νέων. Προτεραιότητά μας είναι πάντα να δίνουμε το λόγο στους καθ’ ύλην αρμόδιους προκειμένου να μας ενημερώνουν υπεύθυνα για το μεταρρυθμιστικό έργο της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, η οποία παρά τις αντιξοότητες κάνει πράξη την υπόσχεση για την οποία έλαβε ισχυρή εντολή και εμπιστοσύνη από τους πολίτες, να προχωρήσει δηλαδή σε τολμηρές και εμβληματικές μεταρρυθμίσεις που έχουν τους νέους ανθρώπους στο επίκεντρο».

Ο Γραμματέας Εργαζομένων στον Ιδιωτικό και Δημόσιο Τομέα της Νέας Δημοκρατίας Θεόδωρος Κόλλιας ανέφερε κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του: «Η συγκεκριμένη μεταρρύθμιση έχει ορίζοντα και χαρακτήρα μακρόπνοο και προνοητικό. Έχει ως επίκεντρο τις ανάγκες την νέας γενιάς και βασικό στόχο να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των νέων ανθρώπων προς το ασφαλιστικό μας σύστημα. Η νομοθετική παρέμβαση της κυβέρνησης με την κατάθεση του σ/ν για την επικουρική ασφάλιση έχει σαν στόχο την αποφασιστική ενίσχυση του ασφαλιστικού μας συστήματος. Παράλληλα, ενισχύει τη βιωσιμότητά του και υπαγορεύεται από τις ανάγκες της νέας γενιάς. Με τον τρόπο αυτό υλοποιείται μια ακόμα προεκλογική δέσμευση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με γνώμονα το συμφέρον του ελληνικού λαού».

Αξίζει να τονιστεί ότι το σύνολο των παρευρισκομένων εισήλθε στον χώρο με την επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού ή βεβαίωσης νόσησης.