Λίγα 24ωρα μετά την κριτική που άσκησε -εμμέσως πλην σαφώς- στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για την ακολουθούμενη πολιτική, ο Γερμανός Τραπεζίτης επανέρχεται, αυτή τη φορά κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τον πληθωρισμό.

Ο Γενς Βάιντμαν, σε ομιλία του την Τετάρτη υποστήριξε ότι ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ κινδυνεύει να υπερβεί τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη, η Eurostat ανακοίνωσε ότι πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ χτύπησε το 3% τον περασμένο μήνα και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αναμένουν ότι θα κινηθεί υψηλότερα τους επόμενους μήνες προτού υποχωρήσει κάτω από τον στόχο του 2% της ΕΚΤ στις αρχές του επόμενου έτους.

«Κατά τη γνώμη μου κυριαρχούν οι ανεστραμμένοι κίνδυνοι», δήλωσε ο Βάιντμαν, ένας από τους πιο συντηρητικούς υπεύθυνους χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ. «Εάν αυτοί οι προσωρινοί παράγοντες οδηγήσουν σε υψηλότερες προσδοκίες για πληθωρισμό και επιτάχυνση της αύξησης των μισθών, το ποσοστό του πληθωρισμού μπορεί να αυξηθεί αισθητά μακροπρόθεσμα», πρόσθεσε.

Ο Βάιντμαν πρόσθεσε ότι η επεκτατική νομισματική πολιτική εξακολουθεί να είναι κατάλληλη, αλλά η ΕΚΤ θα πρέπει επίσης να προετοιμαστεί για το τέλος του έκτακτου προγράμματος αγοράς ομολόγων (PEPP) καθώς η οικονομία ανθεί τώρα και ο πληθωρισμός βρίσκεται σε άνοδο.

«Το πρώτο P στο PEPP σημαίνει πανδημία», είπε σχετικά με το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, το οποίο έχει προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί στις 31 Μαρτίου.

Πρόσθεσε ωστόσο ότι δεδομένου ότι οι αγορές δεν πρέπει να τελειώσουν απότομα, η ΕΚΤ θα πρέπει σταδιακά να τις σταματήσει, ακόμη και πριν σηματοδοτήσει τα τέλος τους.

Πηγή ot.gr