Στο Αφγανιστάν έχει στραμμένα τα βλέμματα η διεθνής κοινότητα, μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν.

Τα τελευταία αμερικανικά στρατεύματα αποχώρησαν επισήμως από την ασιατική χώρα το βράδυ της Δευτέρας (30/8), έπειτα από 20 χρόνια πολέμου, με το ισλαμιστικό κίνημα να δηλώνει ότι πλέον «το Αφγανιστάν ανήκει σε όλους τους Αφγανούς».

Τα προβλήματα στη χώρα είναι πολλά. Ένα από αυτά αφορά το αεροδρόμιο της Καμπούλ, το οποίο μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 26ης Αυγούστου πρέπει να λειτουργήσει ξανά το συντομότερο δυνατό, καθώς είναι εξαιρετικής σημασίας για το Αφγανιστάν σε ό,τι αφορά την ιατρική και ανθρωπιστική βοήθεια.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε σήμερα η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, το Βερολίνο είναι έτοιμο να παράσχει τεχνική υποστήριξη. Παράλληλα, βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις με το Κατάρ και την Τουρκία για την επανέναρξη της λειτουργίας του.

«Μιλάμε για όταν αρχίσει να λειτουργεί το αεροδρόμιο, διαπραγματευόμαστε με το Κατάρ και την Τουρκία. Ο υπουργός Εξωτερικών ξεκαθάρισε ότι είναι έτοιμος να παράσχει τεχνική υποστήριξη εκεί, ότι εμείς, ως γερμανική κυβέρνηση είμαστε έτοιμοι να παράσχουμε υποστήριξη» εξήγησε η Άνγκελα Μέρκελ.

Χείρα βοηθείας στους Αφγανούς

Στο περιθώριο των προσπαθειών που γίνονται για τη «σωτηρία» και απομάκρυνση των Αφγανών από τη χώρα, η Γερμανία ανέφερε ότι είναι πρόθυμη να δεχτεί τόσο τους Αφγανούς πολίτες, που συνεργάστηκαν με τις δυνάμεις της στη χώρα, όσο και άλλους Αφγανούς, που χρειάζονται άσυλο.

«Θα δούμε τώρα ποιοι έφτασαν εδώ. Πάντα υποστηρίζαμε ότι θέλουμε να δεχτούμε όχι μόνο το τοπικό υπαλληλικό προσωπικό αλλά ανθρώπους οι οποίοι ενεπλάκησαν σε συνεργασία με τη Γερμανία με κάποιον τρόπο. Είδαμε όλοι τις συνθήκες στο αεροδρόμιο της Καμπούλ. Άνθρωποι που χρειάζονται άσυλο έγιναν επίσης δεκτοί» είπε χαρακτηριστικά η Γερμανίδα καγκελάριος μετά τη συνάντηση με τον Αυστριακό καγκελάριο, Σεμπάστιαν Κουρτς.

Ακόμη σημείωσε: «Η Γερμανία μπορεί να εκκενώσει έως 40.000 τοπικούς υπαλλήλους. Για την ώρα επικεντρώνει σε αυτούς. Ίσως να μην θέλουν όλοι να φύγουν από το Αφγανιστάν, αυτό θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τις συνθήκες που θα δημιουργήσουν οι Ταλιμπάν».

Σύμφωνη και η Τουρκία με την επαναλειτουργία του αεροδρομίου

Θυμίζουμε ότι την Κυριακή (29/8) και ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, είχε ζητήσει να επαναλειτουργήσει το αεροδρόμιο. Όπως τόνισε σε δηλώσεις του: «Οι αναφορές των επιθεωρήσεων δείχνουν ότι οι διάδρομοι προσγείωσης – απογείωσης, οι πύργοι και οι τερματικοί σταθμοί, ακόμη και στην πολιτική πλευρά του αεροδρομίου, έχουν υποστεί ζημιές και χρειάζονται επιδιόρθωση. Το αεροδρόμιο πρέπει να παραμείνει ανοιχτό ώστε να σταλεί ανθρωπιστική βοήθεια στη χώρα αλλά και για να συνεχιστούν οι απεγκλωβισμοί».