Ο κύβος ερρίφθη.

Ο ανασχηματισμός είναι πλέον γεγονός και είχε εκπλήξεις.

Κατ αρχήν συστάθηκε αυτόνομο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, με υπουργό πρόσωπο έκπληξη: τον ναύαρχο εν αποστρατεία Ευάγγελο Αποστολάκη.

Μία ακόμη έκπληξη είναι η τοποθέτηση στη θέση του Υπουργού Υγείας του Θανάση Πλεύρη και η υπουργοποίηση της εξωκοινοβουλευτικής πνευμονολόγου, Μίνας Γκάγκα, στη θέση της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας, αρμόδιας για τις υπηρεσίες Υγείας.

Σημειώνεται η αποχώρηση από το κυβερνητικό σχήμα του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ο οποίος φαίνεται πως πλήρωσε τη διαχείριση των πυρκαγιών και η επιστροφή του στενού συνεργάτη του πρωθυπουργού Τάκη Θεοδωρικάκου στην κυβέρνηση. Ο κ. Θεοδωρικάκος αναλαμβάνει νέος υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς μετακινείται στο υπουργείο Άμυνας, στη θέση του υφυπουργού. Εκτός κυβέρνησης τέθηκε ο Χάρης Θεοχάρης και υπουργός Τουρισμού, αναλαμβάνει ο Βασίλης Κικίλιας.

Η κατάργηση της θέσης του αρμόδιου για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, υφυπουργού οικονομικών, αφήνει εκτός κυβέρνησης των Γεώργιο Ζαβό, ο οποίος δεν κατάφερε να διαχειριστεί το θέμα με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Αξίζει να αναφερθεί η υπουργοποίηση του βουλευτή Ευβοίας της ΝΔ, Σίμου Κεδίκογλκου, ο οποίος αναλαμβάνει υφυπουργός αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων.

Όλες οι αλλαγές

Όλες οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα είναι οι ακόλουθες:
1. Συνιστάται Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας με τις αρμοδιότητες του έως σήμερα Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, περιλαμβανομένης της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Τη θέση του Υπουργού Πολιτικής Προστασίας αναλαμβάνει ο Ευάγγελος Αποστολάκης.
2. Τη θέση του Υπουργού Προστασίας του πολίτη αναλαμβάνει ο Παναγιώτης Θεοδωρικάκος.
3. Τη θέση του Υπουργού Υγείας αναλαμβάνει ο Αθανάσιος Πλεύρης.
4. Τη θέση της αναπληρωτού Υπουργού Υγείας αναλαμβάνει η Ασημίνα Γκάγκα.
5. Τη θέση του Υπουργού Τουρισμού αναλαμβάνει ο Βασίλειος Κικίλιας.
6. Τη θέση του Υφυπουργού Εξωτερικών αρμόδιου για τον απόδημο ελληνισμό αναλαμβάνει ο Ανδρέας Κατσανιώτης.
7. Τη θέση του Υφυπουργού Εθνικής Άμυνας αναλαμβάνει ο Νικόλαος Χαρδαλιάς.
8. Τη θέση του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αρμόδιου για την αλιευτική πολιτική αναλαμβάνει ο Σίμος Κεδίκογλου.
9. Τη θέση του Υφυπουργού Μεταφορών και Υποδομών αρμόδιου για θέματα μεταφορών αναλαμβάνει ο Μιχάλης Παπαδόπουλος.
10. Συνιστάται θέση Υφυπουργού στο Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών με αρμοδιότητα τις υποδομές. Τη θέση αναλαμβάνει ο έως σήμερα Γενικός Γραμματέας Γεώργιος Καραγιάννης.
11. Η θέση του Υφυπουργού Οικονομικών αρμόδιου για το χρηματοπιστωτικό σύστημα καταργείται.