Αποστολή στην Αρκτική ανακάλυψε το «βορειότερο νησί του κόσμου»

Έκπληξη βόρεια της Γροιλανδίας

Οι ερευνητές που ολοκλήρωσαν την τελευταία επιστημονική αποστολή έξω από τη βόρεια Γροιλανδία άργησαν να αντιληφθούν ότι πατούσαν σε νέα γη: το βορειότερο νησί του κόσμου, μια μικρή έκταση που αποκαλύφθηκε καθώς οι παγετώνες υποχωρούν.

«Δεν ήταν πρόθεσή μας να ανακαλύψουμε νέο νησί» είπε στο Reuters ο Μόρτεν Ρας, εξερευνητής και εοπικεφαλής του Αρκτικού Σταθμού στη Γροιλανδία. «Βρεθήκαμε στην περιοχή απλά για να συλλέξουμε δείγματα».

Ο Ρας και οι συνεργάτες του αρχικά νόμιζαν ότι βρίσκονταν στο Οοντάακ, ένα νησί που ανακαλύφθηκε το 1973 από αποστολή της Δανίας, στην οποία ανήκει η Γροιλανδία. Αργότερα συνειδητοποίησαν ότι βρίσκονταν 780 μέτρα μακριά προς τα βορειοδυτικά, και το νησί όπου πατούσαν δεν εμφανιζόταν στον χάρτη.

«Θυμίζει τους εξερευνητές του παρελθόντος, οι οποίοι νόμιζαν ότι είχαν φτάσει σε ένα συγκεκριμένο μέρος αλλά στην πραγματικότητα είχαν βρει ένα νέο» σχολίασε η σουηδή επιχειρηματίας Κριστιάν Λέιστερ, ιδρύτρια του Ιδρύματος Λέιστερ που χρηματοδότησε την τελευταία αποστολή.

Η Κριστιάν Λέιστερ, μέλος και χρηματοδότης της αποστολής, είναι ο πρώτος άνθρωπος που αγγίζει αυτά τα βράχια (Julian Charriere via Reuters)

Το ερημικό νησάκι, με πλάτος μόλις 30 μέτρα και μέγιστο υψόμετρο 3 μέτρα, αποτελείται από λάσπη του ωκεάνιου πυθμένα μαζί με λιθώνες –συγκεντρώσεις βράχων και χώματος που άφησαν πίσω τους παγετώνες καθώς υποχωρούσαν.

Οι εξερευνητές που το ανακάλυψαν προτείνουν το όνομα «Κέκερτακ Αβάναρλεκ», που σημαίνει «βορειότερο νησί» στα γροιλανδικά.

Τις τελευταίες δεκαετίες, αρκετές αμερικανικές αποστολές είχαν αναζητήσει άγνωστα βόρεια νησιά. Ένα παρόμοιο νησάκι ανακαλύφθηκε στην ίδια περιοχή το 2007.

Σύμφωνα με την Ρενέ Φόρσμπεργκ, καθηγήτρια και επικεφαλής του τμήματος Γεωδυναμικής στο Εθνικό Πανεπιστήμιο Διαστήματος της Δανίας, η νέα γη «πληροί τα κριτήρια των νησιών».

«Είναι αυτή τη στιγμή το βορειότερο νησί του κόσμου» είπε.

Εκτίμησε πάντως πως η ανακάλυψη είναι απίθανο να επεκτείνει τις εδαφικές διεκδικήσεις της Δανίας βόρεια της Γροιλανδίας. «Αυτά τα μικρά νησιά εμφανίζονται και μετά εξαφανίζονται» είπε.

Ο γεωλογικός πλούτος που αποκαλύπτεται στην Αρκτική καθώς η κλιματική αλλαγή λιώνει τους πάγους έχει αναζωπυρώσει το γεωπολιτικό ενδιαφέρον για την περιοχή.

Μεγάλες εκτάσεις στην Αρκτική, μέχρι τον Βόρειο Πόλο, διεκδικούν σήμερα οι ΗΠΑ, η Ρωσία, ο Καναδάς, η Δανία και η Νορβηγία.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Science
Σίβυλλα
Helios Kiosk