Ο Λευτέρης Πιταράκης, δημοσιογράφος και φωτογράφος του Associated Press, μίλησε για τις δημοσιογραφικές αποστολές του στο Αφγανιστάν.

Ο δημοσιογράφος είχε βρεθεί στην Καμπούλ και σε άλλες πόλεις του Αφγανιστάν λίγο καιρό μετά την απελευθέρωση από τους Ταλιμπάν πριν από περίπου δύο δεκαετίες.

«Βρέθηκα στο Αφγανιστάν πριν από 20 χρόνια περίπου. Ήταν λίγους μήνες μετά την απευλευθέρωση από τους Ταλιμπάν. Είχε γίνει η επίυεση στους Δίδυμους Πύργους, η Αμερική με το ΝΑΤΟ ξεκίνησαν την επιχείρηση, η Βόρεια Συμμαχία κατόρθωσε να κατακτήσει την εξουσία και να διώξει τους Ταλιμπάν», είπε.

Υπάρχει μία τεράστια διαφορά του χθες με το σήμερα, γιατί το Αφγανιστάν και τότε ήταν μία φτωχή και σχεδόν κατεστραμμένη χώρα. Θυμάμαι έντονα το αίσθημα της αισιοδοξίας του κόσμου, υπήρχε αβεβαιότητα με τις συμμαχικές δυνάμεις, αλλά οι Ταλιμπάν είχε φύγει και υπήρχε η αισιοδοξία για το μέλλον, πως κάτι καλό πρόκειται να συμβεί στο Αφγανιστάν μετά από δεκαετίες».

«Αυτό που πάντα με εντυπωσίαζε στις αποστολές μου ήταν τα βλέμματα των παιδιών. Αυτό είναι που με καθορίζει πολύ. Μου έχει μείνει ο τρόπος με τον οποίο με κοίταζαν τα παιδιά: με μία περιέργεια, μία αφέλεια, με φόβο μερικές φορές, αλλά τις περισσότερες με χαρά και διάθεση για παιχνίδι».

Ο ίδιος θα ήθελε να βρεθεί ξανά στο Αφγανιστάν. «Φοβάμαι ότι η κατάσταση είναι τραγική και απασιόδοξη για τους ανθρώπους εκεί», κατέληξε ο κ. Πιταράκης.