Η έκρυθμη κατάσταση στο Αφγανιστάν και το ενδεχόμενο ενός νέου προσφυγικού κύματος μεταναστών που επιθυμούν να περάσουν στην Ευρώπη, ερχόμενοι στη χώρα μας, σε συνδυασμό με την αμφιλεγόμενη στάση της Τουρκίας και την πλήρη αποτυχία της ευρωπαϊκής πολιτικής στο προσφυγικό κύμα του 2015, έχει θέσει σε καθεστώς συναγερμού την αστυνομία και τον στρατό.

Η Ελλάδα προετοιμάζεται εντατικά, θωρακίζοντας τα χερσαία και τα θαλάσσια σύνορά της και καθώς η μεγάλη επιχείρηση θωράκισης του Έβρου είναι σε πλήρη εξέλιξη, το σχέδιο ενίσχυσης και περιφρούρησης των συνόρων μας περιλαμβάνει τη δημιουργία φράκτη μήκους 38 χιλιομέτρων και ύψους τριών έως πέντε μέτρων, σύμφωνα με  τον ΣΚΑΪ.

Παράλληλα, υπάρχει πρόβλεψη για οχυρωματικά έργα βελτίωσης σε 57, υφιστάμενα στην περιοχή, φυλάκια και παρατηρητήρια.

Ταυτόχρονα, κάμερες αναμένεται να τοποθετηθούν κατά μήκος του Έβρου, ενώ θα χρησιμοποιηθούν και Drones, με δυνατότητα επιτήρησης σε βάθος 10 χιλιομέτρων προς τα τουρκικά εδάφη.

Επιπρόσθετα, επιτήρηση θα γίνεται και με αερόστατο, το οποίο ήδη ξεκίνησε να πετά πάνω από τον Έβρο. Στο προσεχές διάστημα, μάλιστα, αναμένεται να γίνει άμεση πρόσληψη 250 συνοριακών φυλάκων.

Σημειώνεται πως η κατάσταση, όπως έχει διαμορφωθεί, δεν προκαλεί ανησυχία μόνο για τον Έβρο, αλλά και για τα ελληνικά νησιά.

Γι’ αυτό το λόγο, σε καθεστώς αυξημένης επιφυλακής τίθενται τα νησιά Λέσβος, Χίος και Σάμος, δεδομένου ότι αποτελούν κατ’ εξοχήν προορισμούς στους οποίους προωθούνται, με βάρκες, μετανάστες από την Τουρκία.

Το προσεχές διάστημα, αναμένεται να μετακινηθεί στα συγκεκριμένα νησιά συνοριοφυλακή από την ηπειρωτική Ελλάδα.

Ταυτόχρονα, θα γίνεται εικοσιτετράωρη επιτήρηση με θερμικές κάμερες από παρατηρητήρια και θα υπάρχει συνεχής επικοινωνία με το Λιμενικό Σώμα, ώστε να αποτρέπεται η προσέγγιση σκαφών από τα τουρκικά παράλια.