Είναι ένα θέμα που έχει να κάνει με την ασφάλεια της χώρας. Με τη θωράκιση των συνόρων μας. Δύο υπουργοί θα βρεθούν σήμερα στον Έβρο, ο Αμύνης Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Δεν είναι η πρώτη φορά που οι δύο συγκεκριμένοι υπουργοί επισκέπτονται τον Έβρο, αλλά είναι η πρώτη φορά που και οι δύο μαζί θα επιθεωρήσουν τον φράκτη και όχι μόνον. Θα εποπτεύσουν την ενίσχυση της αστυνόμευσης και θωράκισης σε Έβρο και Ανατολικό Αιγαίο. Και όλα αυτά για το ενδεχόμενο να υπάρξει τις επόμενες εβδομάδες μεταναστευτική ροή στα ελληνοτουρκικά σύνορα λόγω εξελίξεων στο Αφγανιστάν. Από τώρα άρχισε η προετοιμασία, Ένοπλες Δυνάμεις, Αστυνομία και Λιμενικό βρίσκονται για ένα ακόμα καλοκαίρι σε εγρήγορση.

Η χώρα μας βρίσκεται λοιπόν σε ετοιμότητα, όπως ειπώθηκε και στην έκτακτη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ (με συμμετοχή και του διοικητή της ΕΥΠ) που εξέτασε τις πιθανές εξελίξεις που θα έχει η επικράτηση των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν. Συγκεκριμένα ειπώθηκε ότι η ετοιμότητα στον Έβρο είναι ήδη μεγάλη από τον Μάρτιο του 2020 και δεν έχει χαλαρώσει ούτε μια μέρα. Αυτή τη στιγμή είναι στο 98% και μπορεί αυτόματα να πάει στο 100%. Κάτι αντίστοιχο θα γίνει και στα θαλάσσια σύνορα, αν και προς το παρόν δεν ζητήθηκε από την FRONTEX να αυξήσει τη δύναμή της στο Αιγαίο.

Τον φράκτη του Έβρου είχε επισκεφθεί και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, όπως και ο Πρωθυπουργός. Να σημειώσω ότι η κατασκευή του (που έχει μήκος 27 χιλιόμετρα) έχει ολοκληρωθεί, όπως επίσης και η εγκατάσταση και λειτουργία ενός υπερσύγχρονου ηλεκτρονικού συστήματος επιτήρησης συνόρων. Ο λόγος για ένα σύστημα με την εγκατάσταση 11 νέων καμερών και ραντάρ με δυνατότητα να «βλέπουν» έως και 15 χιλιόμετρα μέσα στο τουρκικό έδαφος και να μεταφέρουν εικόνα (real picture on real time) στα κέντρα επιχειρήσεων της Αστυνομίας σε όλο το μήκος των συνόρων. Επιπλέον στον Έβρο επιχειρούν και τα drones της Αστυνομίας.

Μαθαίνω λοιπόν ότι για την θωράκιση των συνόρων μας (θαλασσίων και χερσαίων) προωθούνται προσλήψεις συνοροφυλάκων, λιμενικών και ΕΠΟΠ, δρομολογείται η απόκτηση νέων σύγχρονων σκαφών του Λιμενικού καθώς και πλήρης ενεργοποίηση τω ισραηλινών drones (Heron) που έχουν αποκτηθεί με leasing και έχουν την έδρα τους στην Σκύρο.

Για να ξέρετέ: Η κυβέρνηση ζήτησε ενιαία ευρωπαϊκή στάση για το Αφγανιστάν και να καταστεί σαφές στην Τουρκία ότι η ΕΕ δε θα ανεχτεί την εργαλειοποίηση του οποιοδήποτε ζητήματος.

***

Η μετάλλαξη Δέλτα προελαύνει

Σταθερά πάνω από 3.000 τα κρούσματα, σταθερά υψηλά και οι θάνατοι (20)καθώς και οι διασωληνωμένοι (286). Εκείνο που παρατηρούν οι ειδικοί είναι ότι 1) της μετάλλαξης «Δέλτα» είναι τα 868 από τα 975 μεταλλαγμένα στελέχη που εντοπίστηκαν στην περίοδο 28 Μαΐου 2021 έως 8 Αυγούστου και 2) την ερχόμενη εβδομάδα με την επιστροφή από τα νησιά τα κρούσματα θα είναι πολύ περισσότερα.

***

Τι θα γίνει με τους ανεμβολίαστους βουλευτές

Επιστρέφουν σταδιακά οι βουλευτές από τις θερινές διακοπές τους και όλοι θα είναι παρόντες τη Δευτέρα με το άνοιγμα της Βουλής. Τους περιμένει όμως ένα rapid test, προτού εισέλθουν στην Ολομέλεια και στις επιτροπές και ένα δεύτερο μοριακό σε λίγες ημέρες. Είτε είναι εμβολιασμένοι είτε όχι. Άλλωστε στις 25 Αυγούστου αναμένεται να δοθεί στη Βουλή σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων η μάχη για τις φωτιές. Δεν θα είναι προ ημερησίας συζήτηση, αλλά ενημέρωση του Πρωθυπουργού. Ωστόσο τίποτα δεν διαφέρει από μια προ ημερησίας συζήτηση αφού μόνον οι αρχηγοί των κομμάτων θα μιλήσουν. Στη Βουλή ωστόσο υπάρχουν ορισμένες εκκρεμότητες…

Πρώτη εκκρεμότητα: Τι θα γίνει με τους ανεμβολίαστους βουλευτές ή με τους βουλευτές αρνητές εμβολίου. Οπως μαθαίνω, δεν πρόκειται ούτε να τους απαγορευθεί η φυσική παρουσία στις συζητήσεις ούτε βεβαίως η είσοδός τους στη Βουλή. Απλώς θα ζητείταισε αυτούς να κάνουν δύο φορές την εβδομάδα τεστ.. Και το ερώτημα που ανακύπτει είναι: «υπάρχουν ακόμα αρνητές του εμβολίου βουλευτές;». Η απάντηση είναι «ναι», υπάρχουν, αφού και αρχηγός κόμματος περιλαμβάνεται στους αρνητές.

***

Η Βουλή υιοθετεί τα ανήλικα παιδιά του εθελοντή πυροσβέστη

Δεύτερη εκκρεμότητα: Τι θα γίνει με τα ανήλικα παιδιά του εθελοντή πυροσβέστη Βασίλη Φιλώρα που έχασε τη ζωή του. Μαθαίνω λοιπόν ότι με το που να ανοίξει η Βουλή το θέμα θα το φέρει ο Πρόεδρος Κώστας Τασούλας στη Διάσκεψη των Προέδρων. Το ζήτησε η Όλγα Γεροβασίλη με επιστολή της στον Πρόεδρο της Βουλής. Η εισήγηση είναι να υιοθετηθούν τα παιδιά του πυροσβέστη. Ο άνθρωπος έχασε τη ζωή τη στον αγώνα που διεξαγόταν για να σωθούν ζωές και περιουσίες.

Τρίτη εκκρεμότητα: Ποια θα είναι η συμβολή της Βουλής στην ανακούφιση των πυρόπληκτων και στην αποκατάσταση των ζημιών. Μαθαίνω ότι η Βουλή σκοπεύει να συνεισφέρει χρηματικά ακόμα και να υιοθετήσει χωριά ή συνοικίες που έχουν καταστραφεί από τη φωτιά.

Τέταρτη εκκρεμότητα: Ο Αμερικανός γερουσιαστής, Πρόεδρος της πανίσχυρης Επιτροπής Εξωτερικών Μπομπ Μενέντεζ. Η αρχική σκέψη ήταν να μιλήσει στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας όταν θα βρεθεί προς το τέλος Αυγούστου στην Αθήνα. Αλλά τελικά ομιλία δεν πρόκειται να μιλήσει και θα έχει απλώς συνομιλίες με τον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου Κώστα Τασούλα.

***

Η επιστροφή των κυβερνητικών βουλευτών

Μια και ο λόγος για βουλευτές που επιστρέφουν από τις διακοπές τους , κυρίως από τις εκλογικές τους περιφέρειες, μαθαίνω ότι αυτό το καλοκαίρι (με τις πυρκαγιές να μαίνονται στην χώρα), συνάντησαν και γκρίνια και παράπονα. Δεν ήταν αυτό το καλοκαίρι όπως τα προηγούμενα που ήταν γεμάτα με επιδοκιμασίες για το κυβερνητικό έργο για τους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος.

***

Πρεμιέρα για τον κυβερνητικό εκπρόσωπο και το «καρφί» στον Τσιτσιπά

Ήταν η επίσημη πρώτη του νέου κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου και αυτό που εν τέλει έμεινε ήταν ότι παραδέχθηκε λάθη στις πυρκαγιές (κάτι που σπανίως παραδέχονται οι απανταχού εκπρόσωποι), προανήγγειλε μέτρα για την πανδημία, λέγοντας «πως δεν τελειώσαμε», αναφέρθηκε στους ανεμβολίαστους, χρησιμοποιώντας φράσεις όμως του Πρωθυπουργού, όπως «είτε θα εμβολιασθούν είτε θα νοσήσουν», «κάρφωσε» τον Στέφανο Τσιτσιπά για τις δηλώσεις του περί εμβολίων λέγοντας ότι «όσοι αποτελούν σημείο αναφοράς, θα πρέπει να είναι διπλά προσεκτικοί στη διατύπωση απόψεων». Έδωσε και είδηση προτού σταλεί ανακοίνωση από το Μέγαρο Μαξίμου ότι ο Πρωθυπουργός επισκέφθηκε (σ.σ. για άλλη μια φορά αυτόν τον μήνα) το Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων στο Χαλάνδρι για να ενημερωθεί για τις εξελίξεις στο μέτωπο των πυρκαγιών και όταν ρωτήθηκε εάν ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης χαίρει της εμπιστοσύνης του Πρωθυπουργού, είπε: «Είμαστε στην ώρα της μάχης και αυτό που μας απασχολεί τώρα είναι να είμαστε αποτελεσματικοί με έργα και πράξεις στην αντιμετώπισης των πυρκαγιών».

***

Η Πρόεδρος στην Αυστρία και οι Ταλιμπάν

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, μετά από πρόσκληση του Προέδρου της Αυστρίας Alexander Van der Bellen, θα κηρύξει μαζί του στις 24 Αυγούστου την έναρξη του Ευρωπαϊκού Forum του Alpbach. Τι είναι αυτό το Forum; Πραγματοποιείται κάθε καλοκαίρι στην ομώνυμη αυστριακή κωμόπολη, εφέτος φέρει τον τίτλο «Μετά την καταιγίδα, ένα όνειρο για την Ευρώπη» και θα δώσει έμφαση στο μέλλον της Ευρώπης και τη χρηματοδότησή του, καθώς και στην κλιματική κρίση και την «πράσινη» ευκαιρία. Κοινός άξονας των συζητήσεων θα είναι οι αλλαγές που πρέπει να συντελεστούν για την αντιμετώπιση των σύγχρονων προκλήσεων, με βάση τα διδάγματα της κρίσης της πανδημίας.

Εκείνο που μαθαίνω είναι ότι η Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην ομιλία της στο Forum δεν θα αφήσει ασχολίαστο για όσα συμβαίνουν στο Αφγανιστάν κυρίως στην αντιμετώπιση των γυναικών, αλλά και της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς. Άλλωστε, τις προάλλες, με δήλωσή της είπε ότι «ο νους και η καρδιά μας βρίσκεται κοντά στις γυναίκες του Αφγανιστάν, αυτές που είναι στο στόχαστρο των Ταλιμπάν μόνο και μόνο επειδή θέλησαν να εκμεταλλευθούν την εύθραυστη ελευθερίας τους, να σπουδάσουν, να εργαστούν, να πετάξουν την μπούρκα». Θα καλέσει την διεθνή κοινότητα να μην μείνει απαθής.

***

Τι θα γίνει με τους Αφγανούς μεταφραστές

Δεν είναι πολλοί οι Αφγανοί μεταφραστές που έχουν συνεργαστεί με τις ελληνικές κυβερνήσεις. Περίπου δέκα άτομα μαζί με τις οικογένειές τους. Ήδη για αυτούς φροντίζει να φύγουν από το Αφγανιστάν το υπουργείο Εξωτερικών. Είναι πολύ πιθανόν να φύγουν είτε με Αμερικανούς, είτε με Γερμανούς ή ακόμα με μια από τις χώρες του ΝΑΤΟ. Όταν έρθουν στην Ελλάδα, η ελληνική κυβέρνηση, μαθαίνω ότι πρόκειται να τους χορηγήσει και σπίτι και άσυλο και να τους προσφέρει δουλειά. Άλλωστε, όπως μου είπε ο υπουργός Νότης Μηταράκης χρειαζόμαστε Αφγανούς μεταφραστές. Να σημειώσω εδώ ότι ξέσπασε πολιτικός καβγάς για το Αφγανικό και για τους πρόσφυγες που ακόμα όμως δεν ήρθαν. Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να ανοίξει η χώρα, με τον κ. Μηταράκη να απαντάει ότι η Ελλάδα δεν είναι ξέφραγα αμπέλι και ότι δεν πρόκειται να ανοίξει τις πύλες της εισόδου σε παράτυπες ροές.

***

Οι επιχορηγήσεις των 181.000 ευρώ

Επιχορηγήσεις συνολικού ύψους 181.000 ευρώ ανακοινώθηκαν από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, μετά από πρόσκληση του ΥΠΠΟΑ, για επιχορήγηση ή/και παροχή αιγίδας σε δράσεις και φεστιβάλ στον τομέα του θεάτρου και του χορού, κλασικού και σύγχρονου που θα πραγματοποιηθούν στη διάρκεια του έτους 2021. Στις προτεραιότητες του ΥΠΠΟΑ, σε ό,τι αφορά στην οικονομική και ηθική υποστήριξη φορέων, είναι η στήριξη, ανάδειξη και προβολή της σύγχρονης ελληνικής καλλιτεχνικής δημιουργίας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, η ανάπτυξη κοινού, η στήριξη του έργου νέων καλλιτεχνών , η καταπολέμηση των στερεοτύπων και των διακρίσεων και η αποδοχή της διαφορετικότητας.