Οι Ταλιμπάν ξεκαρδίζονται στα γέλια όταν η δημοσιογράφος τους ρωτά αν οι γυναίκες θα έχουν το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι. Είναι η βαθιά ριζωμένη αντίληψη που έχουν για τις γυναίκες. Η θέση τους είναι στο σπίτι και μόνο στο σπίτι…

Όμως, οι ακραίοι ισλαμιστές υπόσχονται ότι δεν θα αλλάξει τίποτα για τις γυναίκες στο Αφγανιστάν τώρα που αναλαμβάνουν την εξουσία.

«Δεν είμαστε εναντίον της εκπαίδευσης αγοριών και κοριτσιών. Η πολιτική του Ισλαμικού Εμιράτου του Αφγανιστάν είναι και τα δύο φύλλα πρέπει να εκπαιδεύονται όσο δεν αγνοούν τους νόμους της ισλαμικής σαρία. Αν φορούν χιτζάμπ, τα κορίτσια κάθε ηλικίας μπορούν να μορφωθούν. Δεν υπάρχει πρόβλημα» υποστηρίζει ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν Μαουλαουί Τζανάτ Γκιουλ Αζίζ.

Ο λαός ξέρει τι είναι οι Ταλιμπάν

«Είναι τελείως απρόβλεπτοι και ο λαός ξέρει τι είναι οι Ταλιμπάν και τι συμβαίνει στο Αφγανιστάν. Το ένα σενάριο είναι αυτό: Αν το κάνουν είναι το καλό σενάριο, ότι δεν θα μας εμποδίσουν να πηγαίνουμε στο σχολείο, στο πανεπιστήμιο, στη δουλειά. Απλά θα θέσουν κάποια όρια για εμάς.»

» Το δεύτερο σενάριο είναι να αποκόψουν τελείως τις γυναίκες από την κοινωνία. Θα μας πουν μείνετε στα σπίτια σας και αυτό είναι ή θα πάτε στο σχολείο μέχρι μία συγκεκριμένη τάξη. Αυτό είναι το χειρότερο και οι γυναίκες του Αφγανιστάν δεν μπορούν να αντισταθούν» τονίζει από την πλευρά της η Φαρζάνα Κοτσάι, μέλος του κοινοβουλίου του Αφγανιστάν.

Οι μαθητές της ακραίας ιερατικής σχολής απαγορεύουν στις γυναίκες να εργάζονται, να κυκλοφορούν χωρίς τη συνοδεία αρσενικού μέλους της οικογένειας και να φορούν συνέχεια την μπούργκα, δηλαδή να φαίνονται μόνο μάτια και αυτά πίσω από ένα δίχτυ.

Η εμμονή των Ταλιμπάν με το γυναικείο πρόσωπο φαίνεται και στις εικόνες από σαλόνι ομορφιάς στο οποίο έσπευσαν να καλύψουν στην ταμπέλα τα γυναικεία πρόσωπα που σημειωτέον είναι σκίτσα και όχι φωτογραφίες.

Στην πόλη Κανταχάρ, μέλη της θρησκευτικής αστυνομίας των Ταλιμπάν μπήκαν σε τράπεζα και διέταξαν τις εννέα εργαζόμενες να φύγουν, τις συνόδευσαν στα σπίτια τους με τα όπλα στα χέρια και τις διέταξαν να μην επιστρέψουν στην εργασία τους. Αρσενικά μέλη της οικογένειάς τους θα μπορούσαν να πάρουν την θέση τους στην τράπεζα.

Επειδή είμαι γυναίκα…

Ακόμα και γυναίκες δημοσιογράφοι από άλλες χώρες αντιμετωπίζουν την περιφρόνηση των Ταλιμπάν όσο κάνουν τη δουλειά τους. «Μου είπαν να μείνω στο πλάι επειδή είμαι γυναίκα…» ανέφερε η δημοσιογράφος του CNN Κλαρίσα Γουόρντ.

Η ίδια δημοσιογράφος είχε δεχθεί διαβεβαιώσεις για ίση μεταχείριση.

«Πώς σκοπεύετε να προστατεύσετε τις γυναίκες επειδή πολλές γυναίκες φοβούνται ότι δεν θα μπορούν να πάνε σχολείο, ή να δουλέψουν» ήταν η ερώτησή της προς τον εκπρόσωπο των Ταλιμπάν Ασάντ Μασούντ Κιστάνι, ο οποίος είχε απαντήσει πως «οι γυναίκες θα συνεχίσουν τη ζωή τους όπως είναι, θα πάνε σχολείο, θα συνεχίσουν τη μόρφωσή τους, με την ισλαμική χιτζάμπ».

Ωστόσο, εννοούσε τη νικάμπ, η οποία καλύπτει και το πρόσωπο των γυναικών.

Οι Ταλιμπάν έχουν σχέδιο αρκετοί από τους μαχητές τους να παντρευτούν με τη βία 12χρονα κοριτσάκια. «Ήδη ακούμε και βλέπουμε αναφορές για μικρά κορίτσια και κορίτσια στην εφηβεία που τα παίρνουν από τις οικογένειές τους και τα δίνουν σε μαχητές Ταλιμπάν για να παντρευτούν με τη βία» σημείωσε η Βικτόρια Φοντάν από το Αμερικανικό Πανεπιστήμιο Αφγανιστάν.

Ήδη συμβαίνει, σχολεία κλείνουν. Κανείς δεν μπορεί να σταματήσει τους Ταλιμπάν, με την αυθαίρετη ερμηνεία του Κορανίου θεωρούν πως όλα τα εγκλήματα κατά των γυναικών είναι θεάρεστες πράξεις.