Ο Καναδάς δεν σχεδιάζει να αναγνωρίσει τους Ταλιμπάν ως κυβέρνηση του Αφγανιστάν μετά την ανακατάληψη της Καμπούλ από τους Ταλιμπάν, δήλωσε ο πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό.

«Ο Καναδάς δεν σχεδιάζει να αναγνωρίσει τους Ταλιμπάν ως κυβέρνηση του Αφγανιστάν», δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας στους δημοσιογράφους.

«Ανέλαβαν και αντικατέστησαν μια δεόντως εκλεγμένη δημοκρατική κυβέρνηση με τη βία», τόνισε.

Παράθυρο για συνεργασίες με ξένες χώρες

Την Τρίτη οι Ταλιμπάν παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου όπου έδωσαν μια πρώτη εικόνα για το πως θα κυβερνήσουν τη χώρα.

Ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν Zabihullah Mujahid, εμφανίστηκε μπροστά στις κάμερες για πρώτη φορά και είπε: «Μετά από 20 χρόνια αγώνα, διώξαμε ξένους. Αυτή είναι μια περήφανη στιγμή για ολόκληρο το έθνος. Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι το Αφγανιστάν δεν θα είναι πλέον πεδίο μάχης συγκρούσεων. Έχουμε συγχωρέσει όλους εκείνους που πολέμησαν εναντίον μας. Οι εχθρότητες έλαβαν τέλος. Δεν θέλουμε εξωτερικούς ή εσωτερικούς εχθρούς».

«Δεν θέλουμε να επικρατεί χάος στην Καμπούλ. Μπήκαμε στην πόλη για να διασφαλίσουμε την ασφάλεια των κατοίκων. Το σχέδιό μας ήταν να σταματήσουμε στις πύλες της Καμπούλ, ώστε η διαδικασία μετάβασης να ολοκληρωθεί ομαλά. Αλλά η προηγούμενη κυβέρνηση ήταν τόσο ανίκανη. Οι δυνάμεις ασφαλείας τους δεν μπορούσαν να κάνουν τίποτα για να διασφαλίσουν την ασφάλεια. Έπρεπε να κάνουμε κάτι. Έπρεπε να μπούμε στην Καμπούλ για να διασφαλίσουμε την ασφάλεια των κατοίκων».