Υπογράφηκε τη Δευτέρα η σύμβαση της ΕΕ με την Novavax για την προμήθεια του εμβολίου Covid-19 της αμερικανικής εταιρείας εφόσον αποδειχθεί ασφαλές και αποτελεσματικό.

Η σύμβαση που υπέγραψε η επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου προβλέπει την προμήθεια έως και 200 εκατ. δόσεων την περίοδο 2021-2022.

Σε τι διαφέρει το εμβόλιο της Novavax

To υποψήφιο εμβόλιο της Novavax διαφέρει σε σχέση με τα υπάρχοντα, καθώς περιέχει μια τροποποιημένη βερσιόν της πρωτεΐνης-ακίδας που χρησιμοποιεί ο κορωνοϊός για να εισβάλλει στα ανθρώπινα κύτταρα.

«Με την υπογραφή με τη Novavax του συμβολαίου […] προσθέτουμε μια πολλά υποσχόμενη τεχνολογία εμβολίων στο χαρτοφυλάκιό μας και διασφαλίζουμε την προμήθειά τους για την ΕΕ και τον πλανήτη, καθώς προετοιμαζόμαστε για τους επόμενους μήνες» δήλωσε η επίτροπος.

Το συμβόλαιο προστίθεται στο ήδη ευρύ χαρτοφυλάκιο εμβολίων που πρόκειται να παραχθούν στην Ευρώπη, το οποίο περιλαμβάνει συμβάσεις με την AstraZeneca, τη Sanofi-GSK, τη Janssen Pharmaceutica NV (Johnson & , την BioNtech-Pfizer, την CureVac, την Moderna, καθώς και τις ολοκληρωμένες διερευνητικές συνομιλίες με τη Valneva.