Εφιαλτική εξακολουθεί να είναι η κατάσταση με τα πύρινα μέτωπα που μαίνονται στην Εύβοια, το βόρειο τμήμα της οποίας κοντεύει να σβηστεί από τον χάρη καθώς η φωτιά έχει αφανίσει τα πάντα στο πέρασμά της.

Τα αεροπλάνα και οι τόνοι νερού που πέφτουν τις τελευταίες ώρες πάνω από κρίσιμα μέτωπα της Εύβοιας έδωσαν τη λύση σε όλο το νυχτερινό θρίλερ και παράλληλα μια ανάσα σε πυροσβέστες, εθελοντές και μηχανήματα που δουλεύουν μέρες τώρα ακατάπαυστα.

Η νυχτερινή μάχη στο Σπαθάρι, τα Καλύβια, και τον Κάκαβο πήρε μία εντελώς διαφορετική τροπή όταν το ρωσικό Β 200 και τα ελικόπτερα έφτασαν πάνω από τα χωριά και έριξαν νερό.

Οι φλόγες δεν πρόλαβαν να εγκλωβίσουν πυροσβέστες και κατοίκους που βρίσκονταν μέσα στα χωριά για να τα υπερασπιστούν και οι οποίοι δεν έφυγαν από κει παρά τις εκκλήσεις που γινόταν όλη τη νύχτα και χθες το απόγευμα.

Συνεχείς αναζωπυρώσεις – Μάχη για να μην περάσει η φωτιά το Καντήλι

Παρόλα αυτά οι αναζωπυρώσεις είναι συνεχείς και ο άνεμος αλλάζει συνεχώς κατεύθυνση μην επιτρέποντας κανέναν εφησυχασμό.

Αυτή την ώρα το μέτωπο που κινείται προς τη νότια πλευρά είναι έξω από τα χωριά χωρίς να απειλεί άμεσα κατοικημένες περιοχές, παρότι το μεσημέρι του Σαββάτου η φωτιά έφτασε στα πρώτα σπίτια στο Σπαθάρι.

«Τίποτα δεν έχει κριθεί ακόμα. Θέλουμε να κρατήσουμε τα μεγάλα μέτωπα. Να μην περάσουν το Καντήλι» είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Περιφερειάρχης Στερεάς Φάνης Σπανός.

Το Καντήλι είναι ένα παλιό Λατομείο που με τις εξορύξεις και τους γύρω δρόμους λειτουργεί σαν αντιπυρική ζώνη για το πέρασμα της φωτιάς από την Βόρεια στην Κεντρική Εύβοια.

Κύκλωσαν το χωριό Σήμια οι φλόγες

Αντίθετα το δυτικό μέτωπο, δηλαδή αυτό που αναπτύχθηκε μετά το Δρυμώνα και πήρε κατεύθυνση προς την Ιστιαία ,το ξημέρωμα οι πυροσβέστες, οι κάτοικοι της περιοχής, αλλά και τα χωματουργικά μηχανήματα της Περιφέρειας και του Δήμου Ιστιαίας-Αιδηψού με τις αντιπυρικές ζώνες δίνουν πραγματική μάχη να κρατήσουν τη φωτιά έξω από το χωριό Σήμια που το έχουν κυκλώσει οι φλόγες, ενώ παράλληλα άρχισαν εκεί να επιχειρούν αεροσκάφη και ελικόπτερα.

Την ίδια στιγμή διάφορες εστίες στην Κοκκινομηλιά, το Μαρούλι, τις Μηλιές, τον Κρυονερίτη και τις Αγδίνες αναζωπυρώθηκαν δημιούργησαν νέα μέτωπα και χωματουργικά μηχανήματα των δήμων μαζί με πυροσβέστες και εθελοντές δίνουν μία πραγματική μάχη με τη βοήθεια και των εναέριων μέσων.

Φόβοι ότι η φωτιά θα φτάσει στην κεντρική Εύβοια

Οι τοπικοί παράγοντες, μιλώντας για την καταστροφή στη Βόρεια Εύβοια, κάνουν λόγο για 200 χιλιάδες στρέμματα καμένης γης.

Σημειώνεται ότι το κυρίως μέτωπο κινείται σε ορεινό όγκο και τα πάντα εξαρτώνται από την πορεία του ανέμου.


Η κατάσταση είναι δύσκολη λόγω της τεράστιας έκτασης της φωτιάς και των ανέμων που αλλάζουν κατεύθυνση με τους αιρετούς της περιοχής να ζητούν αύξηση των εναέριων μέσων κατάσβεσης, προειδοποιώντας ότι η φωτιά ενδέχεται να κατέβει προς την κεντρική Εύβοια

«Είναι τεράστια η καταστροφή και περισσότερος ο κίνδυνος που έχουμε μπροστά μας. Η φωτιά είναι παντού. Το πιο επικίνδυνο απ όλα είναι πως πάει προς νότια. Ακολουθεί παρθένο δάσος και πάει προς τα Πολιτικά στην Κεντρική Εύβοια», είπε στο MEGA, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Φάνης Σπανός.

Επανέλαβε δε ότι «Από την Τρίτη παρακαλάμε, φωνάζουμε για εναέρια μέσα. Εκεί που είχε φτάσει η φωτιά χθες θέλαμε 50 αεροπλάνα».

Κάηκαν σπίτια, επιχειρήσεις,  εκτάσεις – Χωρίς ρεύμα και νερό

Οι κάτοικοι της Εύβοιας είναι αντιμέτωποι με μια βιβλική καταστροφή, σύμφωνα με τον Γιώργο Τσαπουρνιώτη, δήμαρχο του Δήμου Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας.
«Έχουμε καταστραφεί ολοσχερώς. Έχουν καεί σπίτια, έχουν καεί επιχειρήσεις. Η φωτιά δεν σταματάει πουθενά, δεν έχουμε καμία βοήθεια. Οι πυροσβέστες μαζί με εθελοντές προσπαθούσαν να σβήσουν τα σπίτια» ανέφερε, προσθέτοντας ότι «Χρειάζονται πολλά χέρια, γιατί δεν υπάρχει βοήθεια από εναέρια και επίγεια μέσα».

Ο Δήμος ξεκινάει διανομή σε όλες τις κοινότητες, γιατί δεν υπάρχει νερό και ρεύμα. Το δίκτυο έχει καταστραφεί.

« Στο Σπαθάρι δεν υπάρχει τίποτα, ούτε νερό, ούτε ρεύμα. Οι άνθρωποι είναι σε ψυχολογικό σοκ. Υπάρχει κλίμα οδύνης, θλίψης, οργής, απελπισίας και καμία ελπίδα για το μέλλον», ξέσπασε ο δήμαρχος, μιλώντας στο MEGA.

Εφιαλτική νύχτα

Τη νύχτα η πύρινη λαίλαπα επέλασε σε Ροβιές, Μουρτιά, Κεχριές και Λίμνη, όπου πραγματοποιήθηκε απομάκρυνση των πολιτών με πλωτά μέσα, ενώ στις φλόγες παραδόθηκαν τα πρώτα σπίτια και αυτής της κοινότητας.

Μετόχι, Ζοωδόχος Πηγή και Καλύβια είδαν τις φλόγες στις αυλές των σπιτιών και τις προσβάσεις αδιάβατες για την βοήθεια που περιμένουν.

Από την άλλη πλευρά όλο το τμήμα από τις Κεχριές, τη Δάφνη, τη Μυρτιά, την Βατερή και τη Λίμνη δοκιμάστηκαν άγρια μέχρι που η φωτιά έφτασε στη θάλασσα. Με καράβια φυγαδεύτηκαν μέχρι τις πρωινές ώρες περισσότεροι από 1.300 άνθρωποι προς Αιδηψό.

Βορειότερα, στις Ροβιές, το νέο μέτωπο που κατέβηκε μέχρι τη θάλασσα καίει ό,τι βρίσκει μπροστά του. Πήρε δυτική κατεύθυνση προς Αιδηψό, με συνέπεια μέσα στη νύχτα να γίνονται εκκενώσεις στις κατασκηνώσεις της μητρόπολης αλλά και στο γυναικείο μοναστήρι της Αγίας Ειρήνης της Χρυσοβαλάντου.

Εφιάλτης με τις φλόγες ή να επιστρέφουν ή να χαράζουν νέα πορεία

Στα ορεινά χωριά του Δήμου Ιστιαίας Αιδηψού οι εξελίξεις ήταν εφιαλτικές.

Οι φλόγες είτε επιστρέφουν στα χωριά για 2η ή 3η φορά όπως στα χωριά Μαρούλι, Κοκκινομηλιά, Κρυονερίτης, είτε το μέτωπο χαράζει καινούργια πορεία και αναγκάζει τη δημοτική αρχή να προχωράει σε εκκενώσεις όπως έγινε με την Τσαπουρνιά. Το χτυποκάρδι για το Ελληνικό, τα Αβγάρια, τη Γαλατσώνα και την Μονοκαρυά συνεχίζεται με τη δημοτική αρχή να προσπαθεί να δημιουργήσεις ζώνες προστασίας, γύρω από τα χωριά, για να ανακόψει την πορεία, είτε προς Ιστιαία, είτε προς το Ψαροπούλι και την υπόλοιπη παραλιακή περιοχή.

Τους έδιωχναν και γυρνούσαν να σώσουν το σπίτι τους

Η οργή των κατοίκων της Εύβοιας για την καταστροφή που βλέπουν να συντελείται, ξεχειλίζει. Πολλοί παρά τις εντολές εκκένωσεις έμειναν, σε μια προσπάθεια να σώσουν το σπίτι τους:

Κάτοικος της Λίμνης, ο οποίος παρέμενε στο σημείο προσπαθώντας να διασώσει την περιουσία του μίλησε στο MEGA και τα όσα είπε συγκλονίζουν. «Κάθε χρόνο συμβαίνει αυτό. Όλοι λένε πρώτα η ζωή, βεβαίως είναι η ζωή, αλλά τις καταστρέψανε τις ζωές με την ανεπάρκειά τους».

Άλλοι κάτοικοι σημείωσαν ότι «δεν φάνηκε κάποιο πυροσβεστικό και ούτε έγιναν ρίψεις από τα εναέρια μέσα. Τα μέσα πήγαν αλλού». Επίσης, υπογράμμισαν ότι μόνοι τους προσπαθούν να σώσουν τις περιουσίες τους έχοντας μόνο τη βοήθεια των εθελοντών. «Παιδάκια 17 και 18 χρονών προσπαθούν. Η πυροσβεστική που είναι;» αναρωτήθηκαν και ζήτησαν απαντήσεις για τον συντονισμό και το σχεδιασμό.