Αυστηρές συστάσεις στους εργοδότες αλλά και μέτρα για την προστασία των εργαζόμενων κατά τη διάρκεια των ημερών με υπερβολική ζέστη, θα ανακοινώσει η κυβέρνηση, μετά την έκτακτη σύσκεψη που είναι σε εξέλιξη.

Ένας πρωτόγνωρος καύσωνας που σύμφωνα με τους μετεωρολόγους θα μείνει στην ιστορία, πλήττει ήδη τη χώρα μας, ενώ αναμένεται να κορυφωθεί τη Δευτέρα με την θερμοκρασία να αγγίζει ακόμη και τους 45-46 βαθμούς Κελσίου.

Συνεδρίαση Χρυσοχοΐδη-Χαρδαλιά για το καύσωνα – Σε ετοιμότητα Πολιτεία και τοπική αυτοδιοίκηση

Το ζήτημα αυτό θα βρεθεί και στο επίκεντρο της συνεδρίασης υπό τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνεδρίαση θα δημιουργηθεί ένας άξονας με σκοπό τον βέλτιστο συντονισμό όλων των αρμόδιων φορέων για την καλύτερη αντιμετώπιση των συνεπειών του καύσωνα.

Σε ετοιμότητα αναμένεται να τεθούν τόσο η τοπική αυτοδιοίκηση κάθε περιοχής, όσο και η Πυροσβεστική, η Ελληνική Αστυνομία, το ΕΚΑΒ, η ΕΜΥ και η ΔΕΔΔΗΕ, προκειμένου να αντιμετωπίσουν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα όποια προβλήματα παρουσιαστούν.

Πολιτεία: Ισχυρές συστάσεις για εργαζομένους – Έκκληση σε πολίτες να είναι προσεκτικοί τις επόμενες 7 ημέρες

Στην περίπτωση των εργαζομένων που δουλεύουν στους εξωτερικούς χώρους, αναμένεται να γίνουν ισχυρές συστάσεις στους εργοδότες προκειμένου να προστατέψουν τους εργαζόμενους τους και να μην τους εκθέσουν σε κίνδυνο εν μέσω καύσωνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συστάσεις θα επικεντρωθούν σε όσους κάνουν χειρωνακτικές εργασίας (π.χ. οικοδόμους) αλλά και τους διανομείς και αναμένεται να υπάρξει ισχυρή σύσταση ώστε να μην εργάζονται τις πρωινές και μεσημεριανές ώρες για όσο διαρκέσει ο καύσωνας.

Φυσικά κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης, σήμερα στις 13:00 το μεσημέρι ο κ. Χαρδαλιάς αλλά και ο κ. Χρυσοχοϊδης θα μιλήσουν εκτενώς για το ακραίο καιρικό φαινόμενο που έχει φτάσει στη χώρα μας και θα παρακαλέσουν τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί για την επόμενη τουλάχιστον μία εβδομάδα.

Συνδικάτα οικοδομών σε όλη την Ελλάδα – Αναλάβετε δράση προκειμένου να προστατευτούμε από τον καύσωνα

Την ίδια ώρα σειρά συνδικάτων οικοδομών από όλη την Ελλάδα έχουν προβεί σε ανακοινώσεις ζητώντας από την πολιτεία μία σειρά δράσεων προκειμένου να προστατευτούν από τον καύσωνα.

Συγκεκριμένα το Συνδικάτο Οικοδομών Πάτρας και Φθιώτιδας παραθέτουν μία σειρά από μέτρα προστασίας της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων σε συνθήκες καύσωνα.

Μερικά από τα μέτρα που ζητούν:

  • Εκτίμηση του επαγγελματικού κινδύνου από το Γιατρό Εργασίας και τον Τεχνικό Ασφάλειας και εφαρμογή από τους εργοδότες, όλων των αναγκαίων τεχνικών και οργανωτικών μέτρων για την ουσιαστική προστασία της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων.
  • Άμεση διακοπή όλων των υπαίθριων εργασιών όταν η θερμοκρασία ξεπεράσει τους 38οC, με πλήρη καταβολή του μεροκάματου χωρίς καμία περικοπή. Ιδιαίτερα σε επιβαρυμένους θερμικά χώρους (γιαπιά, εργοτάξια κτλ).
  • Περιορισμός άλλων βαριών εργασιών όταν οι συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας δημιουργούν ασφυκτικές συνθήκες.
  • Διαλείμματα ανά μία ώρα για ένα τέταρτο, μόλις η θερμοκρασία φτάσει και ξεπεράσει τους 36⁰ C, για τη μείωση της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων.
  • Αποχή από την εργασία, όταν επικρατούν συνθήκες καύσωνα, των εργαζομένων που εντάσσονται σε ομάδες υψηλού κινδύνου (καρδιοπαθείς, πνευμονοπαθείς, διαβητικοί, νεφροπαθείς κτλ). Πλήρης καταβολή του μεροκάματου.
  • Δημιουργία κατάλληλων κλιματισμένων χώρων διαλείμματος για την ανάπαυση των εργαζομένων.
  • Διάθεση σε συνεχή βάση στους εργαζόμενους πόσιμου δροσερού νερού κοντά στο χώρο εργασίας τους.
  • Επαρκής γενικός εξαερισμός σε όλους τους χώρους εργασίας με εγκατάσταση ανεμιστήρων στα ψηλά σημεία των αιθουσών και αερισμός με φυγοκεντρικούς ανεμιστήρες.
  • Επαρκής ανανέωση του αέρα των εργασιακών χώρων με προσαγωγή νωπού αέρα και ταυτόχρονη απαγωγή του αέρα του χώρου εργασίας.
  • Να μην κοπεί το ρεύμα και το νερό από κανένα εργατικό – λαϊκό σπίτι λόγω χρεών. Απαιτούμε τα όποια χρέη να παγώσουν.

Καμία επανάπαυση – Αναγκαία μέτρα προστασίας της υγείας μας

Σε ανακοίνωση έχει προβεί και το Συνδικάτο Οικοδομών Αθήνας, τονίζοντας πως «δε χωράει κανένας εφησυχασμός, καμιά επανάπαυση και απαιτώντας τη παρέμβαση όλων μας για την εφαρμογή από τους εργοδότες όλων των αναγκαίων μέτρων προστασίας της υγείας και ασφάλειας μας, για τον ουσιαστικό έλεγχο της εργοδοτικής ευθύνης από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς για τη λήψη αυτών των μέτρων.

Μάλιστα θίγει το θέμα της χρήσης της μάσκας για την αποφυγή μετάδοσης της Covid, τονίζοντας πως η εφαρμογή της σε τέτοιες θερμοκρασίας ενδεχομένως να αυξάνει την αναπνευστική προσπάθεια του εργαζόμενου σε συνθήκες υψηλής θερμοκρασίας περιβάλλοντος, προκαλώντας μεγαλύτερη εφίδρωση και μειώνοντας ταυτόχρονα την ταχύτητα εξάτμισης του ιδρώτα και τον δροσισμό του ατόμου.

Διανομείς: Επιτακτική ανάγκη η απαγόρευση διανομής με μηχανάκι στον καύσωνα

Τέλος μέτρα προστασίας για τους διανομείς ζητά και το συνδικάτο επισιτισμού τουρισμού ξενοδοχείων, αναφέροντας πως η άμεση απαγόρευσης διανομής με μηχανάκι στον καύσωνα είναι επιτακτική ανάγκη.

Οι δράσεις προστασίας που ζητά είναι τα εξής:

· Να απαγορευτεί η εργασία των διανομέων με μηχανάκι μέσα στο καύσωνα.

·  Άμεσα να διενεργηθούν έλεγχοι με ευθύνη του Υπουργείου και του ΣΕΠΕ, σχετικά με την τήρηση των απαραίτητων μέτρων Υγείας και Ασφάλειας μέσα στους χώρους δουλειάς.

· Ένταξη των διανομέων, μαγείρων, καμαριέρων στα ΒΑΕ με επίδομα ανθυγιεινής εργασίας και επαναφορά των σερβιτόρων στα Βαρέα .

·  Διασφάλιση όλων των απαραίτητων μέτρων ατομικής προστασίας με ευθύνη των εργοδοτών.

Μετεωρολόγοι: Έρχονται βίαια καιρικά φαινόμενα

Οι μετεωρολόγοι δεν μιλούν για έναν απλό καύσωνα, αλλά για ένα βίαιο καιρικό φαινόμενο με καυτό αέρα και θερμές θάλασσες, που αν δεν το προσέξουμε και αν δεν προφυλαχτούμε, τότε κινδυνεύουμε.

Περισσότερο εκτεθειμένοι στον κίνδυνο βρίσκονται οι εργαζόμενοι που εργάζονται σε εξωτερικό χώρο και κυρίως όσοι κάνουν χειρωνακτική εργασία, κάτω από αντίξοες συνθήκες χωρίς κλιματισμό και σκιερά μέρη.

Οι ακραίες για την εποχή θερμοκρασίες κάνουν επιτακτική την ανάγκη προφύλαξης αυτής της ομάδας εργαζομένων, οι οποίοι αν και έχουν συνηθίσει τις υψηλές θερμοκρασίες, ωστόσο θα αποτελούσε κίνδυνο να εργαστούν τις επόμενες δύσκολές μέρες που ακολουθούν για τη χώρα μας με τον υδράργυρο να παραμένει σταθερά πάνω από τους 40° με 43°C.