Σε κλοιό καύσωνα βρίσκεται η χώρα με τον υδράργυρο τις επόμενες μέρες να χτυπά κόκκινο. Οι θερμές αέριες μάζες από την Αφρική θα κάνουν αποπνικτική την ατμόσφαιρα, ενώ δεν αναμένεται ούτε οι νύχτες να είναι πιο δροσερές.

Πιο αναλυτικά, την Πέμπτη 29 Ιουλίου 2021 σε ολόκληρη τη χώρα θα επικρατήσει ηλιοφάνεια και πολλή ζέστη με συνθήκες καύσωνα κυρίως στα ηπειρωτικά και στο Ανατολικό Αιγαίο. Τοπικές νεφώσεις θα αναπτυχθούν μετά το μεσημέρι στην Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί, στη Βόρεια Ελλάδα από 16 έως 39-41 βαθμούς, στη Κεντρική Ελλάδα από 18 έως 42-43 βαθμούς, στην Ήπειρο από 18 έως 40-42, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 20 έως 41-43 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 22 έως 39, στα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου και στην Κρήτη από 21 έως 35-36 βαθμούς, ενώ στα Δωδεκάνησα και στο Ανατολικό Αιγαίο οι μέγιστες θα φτάσουν τοπικά στους 39-41 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι θα πνέουν γενικά ασθενείς και στα πελάγη από βόρειες διευθύνσεις με εντάσεις που στο Αιγαίο θα φτάνουν τα 5-6 μποφόρ και στο Ιόνιο τα 4-5 μποφόρ.

Στην Αττική περιμένουμε ηλιοφάνεια και πολλή ζέστη. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί με εντάσεις έως 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 28 έως 39-40 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη περιμένουμε ηλιοφάνεια και ζέστη. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς. Η θερμοκρασία στην πόλη της Θεσσαλονίκης θα κυμανθεί από 26 έως 36-37 βαθμούς.

Ηδη την Τετάρτη επικράτησαν πολύ υψηλές μέγιστες θερμοκρασίες με τον υδράργυρο να ξεπερνά του 40 βαθμούς κελσίου σε  σε 16 μετεωρολογικούς σταθμούς του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr και να σπάει το φράγμα των 42 βαθμών στη Δυτική και Νότια Πελοπόννησο.

Το σφοφρό κύμα καύσωνα είναι ήδη εδώ και πρόκειται να διαρκέσει για τις επόμενες 8 με 10 ημέρες, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Γιάννη Καλλιάνο.

Χθες η θερμοκρασία έφτασε του 40,5 βαθμούς Κελσίου στη Δυτική Ελλάδα, ενώ σήμερα αναμένεται ο υδράργυρος να χτυπήσει «κόκκινο» στην περιοχή, καταγράφοντας 41 έως 42 βαθμούς Κελσίου.

Στην Αττική η θερμοκρασία σήμερα θα σκαρφαλώσει στους 38 βαθμούς Κελσίου, ενώ 38άρια πρόκειται να καταγράψει και η Πελοπόννησος.

Ο υδράργυρος μέσα στο Σαββατοκύριακο και τη Δευτέρα να «αγγίξει» του 44 βαθμούς Κελσίου.

Απαιτείται μεγάλη προσοχή τις επόμενες ημέρες, καθώς ο καύσωνας θα θυμίζει εκείνον του 1987

Ακραίο «ατμοσφαιρικό μποτιλιάρισμα»

Ο καιρός τις επόμενες ώρες θα αλλάξει δραματικά με τον μετεωρολόγο της ΕΡΤ, Σάκη Αρναούτογλου να μας προειδοποιεί για δύο φαινόμενα που δεν παρουσιάζονται συχνά. Ο γνωστός προγνώστης καιρού κάνει λόγο για ακραίο «Ατμοσφαιρικό Μποτιλιάρισμα» με εκτεταμένο σχηματισμό «Θόλου Ζέστης».

Ο Σάκης Αρναούτογλου γράφει στο Facebook: «Ένα ασυνήθιστο «Ατμοσφαιρικό Μποτιλιάρισμα» ή αλλιώς «κόλλημα» του καιρού (ένα αέρινο τείχος πάνω απο την την Ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια) συνεχίζουν να δίνουν και τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία εμποδίζοντας τα βαρομετρικά χαμηλά και μαζί δροσερότερες αέριες μάζες από τον Ατλαντικό, όχι μόνο να κινηθούν και να φτάσουν στην περιοχή μας, αλλά να συμβάλουν με την ανατολική-βορειοανατολική κίνησή τους πάνω από την Ευρώπη στην δημιουργία υψηλών πιέσεων ή πιο απλά ενός “Θόλου Ζέστης” πάνω απο την περιοχή μας.

Ο συγκεκριμένος λοιπόν “Θόλος Ζέστης” αναμένεται, δεδομένης και της εποχής, όχι μόνο να προσελκύσει αλλά κυρίως να παγιδέψει πάρα πολύ θερμές βορειοαφρικανικές αέριες μάζες διατηρώντας τες παράλληλα εγκλωβισμένες πάνω από την ευρύτερη γεωγραφική μας ζώνη για αρκετές ημέρες!

Αποτέλεσμα, η θερμοκρασία σε αρκετές κυρίως ηπειρωτικές περιοχές να αναμένεται να βρεθεί γύρω στους 10-12 βαθμούς πάνω από τον μέσο όρο για την περίοδο που διανύουμε, καθιστώντας την επικείμενη θερμή εισβολή όχι μόνο ανυπόφορη αλλά και επικίνδυνη για τις ευπαθείς πληθυσμιακές ομάδες καθώς θα συνδυάζεται και με αρκετή δυσφορία κατά τόπους.