Η υγειονομική κρίση που προκάλεσε η πανδημία της νόσου Covid-19 ανέδειξε πόσο σημαντική είναι η φαρμακευτική καινοτομία για τη διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας. Ποτέ άλλοτε στο πρόσφατο παρελθόν, δεν είχε γίνει τόσο εμφατικά αντιληπτή η αναγκαιότητα της καινοτομίας στο χώρο του φαρμάκου.

Αναμφίβολα, τα τελευταία δύο χρόνια, η καινοτόμος φαρμακοβιομηχανία ήταν αυτή που οδήγησε τις εξελίξεις και αποτέλεσε την απόλυτη προϋπόθεση για τη διαχείριση της πανδημίας. Oι βιοφαρμακευτικές εταιρείες έμειναν πιστές στο έργο τους, επιδεικνύοντας μια συλλογική ανταπόκριση, χωρίς προηγούμενο, για να διασφαλίσουν την υγεία του πληθυσμού, με 1.567 κλινικές μελέτες παγκοσμίως σε 574 θεραπείες και 51 εμβόλια μέσα σε λιγότερο από ένα έτος από την έναρξη της πανδημίας.

Και αν, λοιπόν, σήμερα τα εμβόλια εναντίον του ιού SARS-CoV-2, σηματοδοτούν μία τεράστια νίκη της φαρμακευτικής καινοτομίας, δεν είναι η μοναδική.

Ασθένειες που στο παρελθόν θεωρούνταν θανατηφόρες τώρα είναι πλέον διαχειρίσιμες και δυνητικά ιάσιμες χάρη σε καινοτόμες θεραπείες που έχουν αλλάξει τον τρόπο διαχείρισης τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το AIDS. Οι ασθενείς με HIV που λαμβάνουν σήμερα θεραπεία μπορούν να ζήσουν μια φυσιολογική ζωή.

Επίσης, η καινοτομία συνέβαλε καθοριστικά κατά τη διάρκεια του προηγούμενου αιώνα, μέσα από την επιστήμη των εμβολίων. Σειρά βελτιώσεων σε τεχνολογίες κυτταρικής καλλιέργειας και άλλες επιστημονικές ανακαλύψεις οδήγησαν στη δημιουργία εμβολίων για την ιλαρά, την παρωτίτιδα, την ερυθρά, την ηπατίτιδα Α και Β, την ανεμοβλογιά, την πνευμονία και τη γρίπη.

Παράλληλα, τα εμβόλια που σήμερα είναι σε ανάπτυξη για θεραπεία ή πρόληψη ασθενειών όπως ο καρκίνος και η νόσος Alzheimer μας κάνουν να βλέπουμε το μέλλον πιο ευοίωνο. Αξίζει εδώ να αναφέρουμε ότι τα ποσοστά θανάτων από καρκίνο στις ΗΠΑ έχουν μειωθεί κατά 27% από τις αρχές της δεκαετίας του 1990, με το 73% αυτού του οφέλους να οφείλεται στις νέες θεραπείες.

Πρωταγωνιστές, λοιπόν, των ερευνών αυτών ήταν και είναι οι εταιρείες που παγκοσμίως, αλλά και στη χώρα μας, αποτελούν μέλη του PhRMA Innovation Forum. Στην Ελλάδα, το PhRMA Innovation Forum Greece (PIF) αποτελείται από 25 κορυφαίες φαρμακευτικές εταιρίες με κοινό στόχο την προώθηση της ταχύτερης και ευρύτερης πρόσβασης των ασθενών στην Ελλάδα σε καινοτόμες θεραπείες. Οι εταιρείες μέλη του PIF αντιπροσωπεύουν το 60% της ελληνικής φαρμακευτικής αγοράς και την πλειονότητα των εγχώριων επενδύσεων σε διεθνείς κλινικές μελέτες με πάνω από 90 εκατομμύρια ευρώ σε επενδύσεις στην Ελλάδα, απασχολώντας 3.000 υψηλά καταρτισμένους επαγγελματίες.

Η πρόεδρος του PhRMA Innovation Forum (PIF) στην Ελλάδα, Agata Jakoncic τονίζει πως «Τα θεαματικά αποτελέσματα της καινοτομίας δεν έρχονται χωρίς κόπο, ούτε χωρίς κόστος. Σήμερα περισσότερο από ποτέ είναι ανάγκη να αντιληφθούμε ότι κάθε αδικαιολόγητο πρόσκομμα στην καινοτομία αποτελεί εμπόδιο στην επίτευξη μιας καλύτερης ζωής των ασθενών που τα έχουν ανάγκη».

Το PhRMA Innovation Forum στην Ελλάδα έχει εκδηλώσει έμπρακτα την πρόθεσή του να υπάρξει συνεργασία μεταξύ κυβέρνησης και φαρμακευτικής βιομηχανίας στο πλαίσιο ενός τριετούς Συμφώνου Συνεργασίας με συγκεκριμένες προτάσεις και στόχους, που έχει καταθέσει από το 2020, για ένα σύγχρονο σύστημα υγείας στην Ελλάδα.

«Είμαστε έτοιμοι ως βιομηχανία να βοηθήσουμε τη χώρα να διαχειριστεί τις προκλήσεις του συστήματος υγείας. Oι προτάσεις μας εστιάζουν στην ενίσχυση της καινοτομίας με ένα απλό και διαφανές σύστημα τιμολόγησης, αποδοτική διαδικασία αξιολόγησης νέων τεχνολογιών, ενδυνάμωση της κλινικής και βιοϊατρικής έρευνας, προβλέψιμη χρηματοδότηση της φαρμακευτικής φροντίδας και έλεγχο της συνταγογράφησης με παράλληλη δημιουργία θεραπευτικών πρωτοκόλλων και μητρώων ασθενών», συμπληρώνει η κα Jakoncic, τονίζοντας συμπερασματικά πως «θέλουμε να σταθούμε αρωγοί της Ελληνικής Πολιτείας και να συμβάλλουμε ουσιαστικά στην ανάπτυξη μεταρρυθμίσεων, όπως η δημιουργία μητρώων ασθενών, η εφαρμογή του ηλεκτρονικού φακέλου ασθενούς και η ένταξη της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης στα νοσοκομεία. Μόνο μέσα από τη συνεργασία όλων των αρμοδίων εμπλεκόμενων μερών θα καταφέρουμε να μεταβούμε σε μια νέα, απαιτητική εποχή, που θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες της κοινωνίας».