Διά γυμνού οφθαλμού είναι πλέον εμφανής η άνοδος της οικοδομικής δραστηριότητας στα μεγάλα αστικά κέντρα. Μια βόλτα σε οποιαδήποτε γειτονιά των προαστίων της Αθήνας είναι αρκετή για να παρατηρήσει κανείς τον νέο κύκλο ανοικοδόμησης της πόλης. Πρόκειται μάλιστα για μια τάση που καταγράφεται εφέτος ακόμη και σε περιοχές που είχαν να δουν για πολλά χρόνια στα μέρη τους εργοτάξια πολυκατοικιών.

Οπως σχολιάζει κτηματομεσίτης, «είναι η ζήτηση για νεόδμητα ακίνητα, για πρώτη φορά ίσως μετά την υπερδεκαετή οικονομική κρίση, που καθιστά κάθε κενό οικόπεδο περιζήτητο, όπου κι αν αυτό βρίσκεται».

 

Από τα σχέδια

Ειδικά στους πιο εμπορικούς δήμους, όπως π.χ. στα νότια προάστια της Αττικής, τα διαμερίσματα πωλούνται σε πολλές περιπτώσεις από τα σχέδια, σε τιμές που μπορεί να ξεπερνούν ακόμη και τις 10.000 ευρώ το τ.μ., θυμίζοντας ως προς τη δυναμική τη χρυσή για την κτηματαγορά εξαετία 2004-2009.

Με τα επιτόκια καταθέσεων στο 0%, οι έχοντες ρευστότητα και πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό αναζητούν πλέον υψηλές αποδόσεις στα ακίνητα.

Εναλλακτική επένδυση

Τα τελευταία χρόνια, λόγω της ανάπτυξης της βραχυχρόνιας μίσθωσης αλλά και της βελτίωσης ψυχολογίας και εισοδημάτων, τα ενοίκια κατέγραψαν πολύ μεγάλη άνοδο και δεν επηρεάστηκαν στον βαθμό που θα περίμενε κανείς από το ξέσπασμα της υγειονομικής κρίσης.

Κατέστη με τον τρόπο αυτόν το ακίνητο μια ασφαλής επένδυση, με μια σταθερή και υψηλή ετήσια απόδοση. Επιπλέον, οι προοπτικές για το real estate παραμένουν ισχυρές, καθώς τα επόμενα χρόνια αναμένονται μεγάλα projects, όπως το πάρκο του Ελληνικού, που θα αναβαθμίσουν ολόκληρες οικιστικές ζώνες.

Σε αυτό το περιβάλλον, καταγράφηκε σημαντική ενίσχυση της ζήτησης για στεγαστικά δάνεια. Σύμφωνα με τραπεζική πηγή, «ήδη διανύουμε την τέταρτη σερί χρονιά αύξησης των εκταμιεύσεων, με τον ρυθμό μεγέθυνσής τους να επιταχύνεται συνεχώς». Από τα 350 εκατ. ευρώ νέων χορηγήσεων του 2017, η αγορά το 2020 έκλεισε με 600 εκατ. ευρώ και εφέτος, εκτός απροόπτου, θα προσεγγίσει τα 800 εκατ. ευρώ. Εκτιμά δε ότι εάν ο εφετινός Ιούλιος είναι αρκετά καλύτερος του μέσου μηνιαίου όρου του τελευταίου διαστήματος, δεν αποκλείεται το 2021 να κλείσει με νέες χορηγήσεις της τάξης των 900 εκατ. ευρώ.

Οι προοπτικές για το real estate παραμένουν ισχυρές, καθώς τα επόμενα χρόνια αναμένονται μεγάλα projects που θα αναβαθμίσουν ολόκληρες οικιστικές ζών

Ελκυστικά προϊόντα

Οι τράπεζες, όταν οι τιμές έπιασαν πάτο πριν από τέσσερα χρόνια, διέβλεψαν την αύξηση της ζήτησης για χρηματοδότηση κατοικιών και προχώρησαν στο λανσάρισμα νέων, πιο ασφαλών και ελκυστικών προγραμμάτων. Αναμφίβολα, το πιο δημοφιλές προϊόν αυτή τη στιγμή είναι τα δάνεια σταθερού επιτοκίου, ακόμη και για το σύνολο της διάρκειας αποπληρωμής.

Με τον τρόπο αυτόν οι δανειολήπτες διασφαλίζουν ότι η μηνιαία δόση τους σε ένα μακροχρόνιο πρόγραμμα όπως το στεγαστικό δάνειο θα παραμείνει σταθερή για αρκετά χρόνια, ανεξάρτητα από την πορεία των αγορών. Από την άλλη, το κυμαινόμενο επιτόκιο μπορεί να βρίσκεται σήμερα σε χαμηλά επίπεδα, αλλά κανείς δεν μπορεί με ασφάλεια να προβλέψει πώς θα κινηθούν τα επόμενα 10-15 χρόνια οι διατραπεζικοί δείκτες EURIBOR.

Οι συνθήκες αυτές έχουν δημιουργήσει μια ισχυρή τάση στη στεγαστική πίστη. Σύμφωνα με πληροφορίες, πλέον σχεδόν στο 80% των νέων χορηγήσεων επιλέγεται σταθερό επιτόκιο. Από αυτές, μάλιστα, στη συντριπτική πλειονότητα το επιτόκιο είναι σταθερό για όλη τη διάρκεια αποπληρωμής, δηλαδή για πάνω από 15 χρόνια.

Το κόστος

Οι προτιμήσεις αυτές δεν σχετίζονται μόνο με την ασφάλεια που προσφέρουν τα νέα αυτά προϊόντα. Συνδέονται και με το πολύ χαμηλό ύψος τους. Τα σταθερά επιτόκια 10 ετών μπορεί να ξεκινούν από 3%, των 15 ετών από 3,20%, των 20 ετών από 3,38%, των 25 ετών από 3,47% και των 30 ετών από 3,52%. Ετσι η μηνιαία δόση διαμορφώνεται συνήθως στο ύψος ενός μισθώματος.Ετσι, εφόσον ο ενδιαφερόμενος διαθέτει το 20% του τιμήματος αγοράς ενός ακινήτου, μπορεί υπό προϋποθέσεις να εξασφαλίσει τραπεζική χρηματοδότηση για το υπόλοιπο 80% και να πετύχει μια πολύ καλή συμφωνία αποπληρωμής. Με βάση τα παραπάνω επιτόκια, μια σταθερή δόση για 25 χρόνια μπορεί να ξεκινά από τα 450 ευρώ ανά 100.000 δανείου. Αντί λοιπόν κάποιος να πληρώνει για τη στέγασή του ενοίκιο 900 ευρώ, έχει την ευχέρεια να χρησιμοποιήσει τα χρήματα αυτά για την εξόφληση ενός δανείου της τάξης των 200.000 ευρώ, με το οποίο θα αποκτήσει το δικό του σπίτι.

Ενισχύθηκε κατά 27% ο δείκτης τιμών των διαμερισμάτων

Ανοδικά κινούνται το τελευταίο διάστημα το μέσο ύψος των νέων στεγαστικών δανείων και η αξία των εκταμιεύσεων. Σύμφωνα με στοιχεία από συστημικό όμιλο, αυτή τη στιγμή στην αγορά φτάνει τις 70.000-75.000 ευρώ έναντι 65.000 ευρώ πριν από περίπου έναν χρόνο. Επιπλέον, έχει αυξηθεί το ποσοστό χρηματοδότησης που ζητούν οι ενδιαφερόμενοι από το 65% στο 70%.

Οι περισσότεροι δανειολήπτες είναι ηλικίας 35-50 ετών, οι οποίοι είτε αποκτούν οικογένεια ή αυξήθηκε ο αριθμός των μελών του νοικοκυριού και θέλουν να καλύψουν τις στεγαστικές τους ανάγκες με ένα μεγαλύτερο σπίτι.

Κατά τα άλλα, το 70% των χορηγήσεων αφορά την αγορά ακινήτου, κατά βάση μεταχειρισμένου, και το υπόλοιπο 30% ανακαινίσεις και επισκευές παλαιότερων κατοικιών. Με αυτά τα δεδομένα, το μέσο τίμημα στις αγοραπωλησίες που περνούν μέσα από το τραπεζικό σύστημα διαμορφώνεται λίγο πάνω από τις 100.000 ευρώ.

Η εξέλιξη των παραπάνω μεγεθών συνδέεται άμεσα με τις τιμές πώλησης διαμερισμάτων. Σύμφωνα με στοιχεία των πιστωτικών ιδρυμάτων που έχει επεξεργαστεί η Τράπεζα της Ελλάδος, από το 2017 μέχρι σήμερα η αύξηση των τιμών σε όλη τη χώρα διαμορφώθηκε σε 17%. Ανοδο 18% σημείωσαν τα νεόδμητα και 17% τα παλαιά, ηλικίας πέντε ετών και άνω, ακίνητα.

Πρωταθλήτρια στις αυξήσεις είναι αναμφίβολα η πρωτεύουσα. Με βάση την ίδια έρευνα της κεντρικής τράπεζας, ο δείκτης τιμών των διαμερισμάτων όλων των ηλικιών έχει ενισχυθεί από το 2017 έως και το α’ τρίμηνο του 2021 κατά 27%. Τραπεζικά στελέχη εκτιμούν ότι όσο περνούν οι μήνες θα αυξάνει το μερίδιο των νεόδμητων διαμερισμάτων και κατοικιών. Ως αποτέλεσμα, λόγω των υψηλότερων τιμημάτων διάθεσης των νεότερων ακινήτων, αναμένεται να ενισχυθεί και το μέσο δάνειο.