«Ιερά σιωπή! Να ηχήσει όλος ο αιθέρας, η γη, η θάλασσα και οι πνοές των ανέμων. Ορη και Τέμπη σιγήστε. Ηχοι και φωνές πουλιών παύσατε. Γιατί μέλλει να μας συντροφεύσει ο Φοίβος, ο Φωσφόρος Βασιλεύς. Απόλλωνα, θεέ του ήλιου και της ιδέας του φωτός, στείλε τις ακτίνες σου και άναψε την ιερή δάδα για τη φιλόξενη πόλη της (ακούγεται όνομα της διοργανώτριας πόλης). Και συ, ω Δία, χάρισε ειρήνη σ’ όλους τους λαούς της Γης και στεφάνωσε τους νικητές του Ιερού Αγώνα».

Η φορτισμένη συναισθηματικά επίκληση της πρωθιέρειας προς τον Απόλλωνα, τον θεό του φωτός, σηματοδοτεί την αρχή μιας νέας διοργάνωσης. Η φλόγα που θα ανάψει στη δάδα που κρατεί, θα ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο και θα καταλήξει στο στάδιο της διοργανώτριας πόλης.

Στο ΒΗΜΑgazino – Special Issue Ολυμπιακοί Αγώνες που κυκλοφορεί μαζί με το «Βήμα της Κυριακής», ο Κοσμάς Βίδος διηγείται την ιστορία τους, που ξεκινά από τη δεκαετία του ’30, και θυμάται τις δώδεκα ελληνίδες πρωθιέρειες που είχαν την τιμή να δώσουν το έναυσμα για τη οργάνωση-έναρξη των αγώνων.

Διαβάστε περισσότερα στο BHMAgazino που κυκλοφορεί με το «Βήμα της Κυριακής»