Ανησυχία για την πορεία της πανδημίας στη χώρα εκφράζουν οι γιατροί, με την αύξηση των κρουσμάτων και την εξάπλωση της μετάλλαξης «Δέλτα» να αποτελούν βασικά σημεία αναφοράς.

«Τα μαθηματικά μοντέλα στηρίζονται σε μια αστάθμητη μεταβλητή, που είναι η ανθρώπινη συμπεριφορά. Εάν εμείς προσέξουμε και εμβολιαστούμε γρήγορα και μαζικά, οι προβλέψεις δεν θα επαληθευθούν. Εάν δεν προσέξουμε και δεν εμβολιαστούμε, κινδυνεύουμε να επαληθευτούν οι προβλέψεις» σημείωσε στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο» ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Πνευμονολογίας, «εάν χρησιμοποιήσουμε την εμβολιαστική δυνατότητα που έχουμε σαν κράτος, πάνω 100 χιλιάδες εμβολιασμούς την ημέρα, μέχρι τέλος Αυγούστου θα είμαστε 70% πλήρως εμβολιασμένοι. Μαζί με όσους έχουν φυσική ανοσία λόγω νόσησης, θα φτάσουμε ένα 75%- 80% και θα είμαστε καλά. Το μεγάλο στοίχημα είναι να πείσουμε τους ανθρώπους ότι το εμβόλιο είναι για το καλό τους και δεν είναι επικίνδυνο».

Υποχρεωτικότητα εμβολιασμών

Ως «ομολογία αδυναμίας» από πλευράς της κυβέρνησης χαρακτήρισε την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών ο γενικός γραμματέας Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας, Παναγιώτης Παπανικολάου, ο οποίος ανέφερε ότι «η κυβέρνηση απέτυχε να εξασφαλίσει καθολικότητα ως όφειλε, και επισείει τον βούρδουλα της υποχρεωτικότητας, ο οποίος μπορεί να έχει και αντίθετα αποτελέσματα».

«Οι μπετοναρισμένοι αρνητές είναι πολύ λίγοι. Πολλοί είναι επιφυλακτικοί από τις αντιφατικές πληροφορίες που έχουν δοθεί. Ήταν απαράδεκτη η τακτική της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού για το AstraZeneca» ανέφερε ο κ. Παπανικολάου.

«Πολλές φορές η επιτροπή των ειδικών», συνέχισε, « σύρθηκε διά της συναίνεσης ή διά της σιωπής να δικαιολογήσει εκ των υστέρων προειλημμένες κυβερνητικές αποφάσεις που δεν στηρίζονταν σε υγειονομικά κριτήρια, αλλά για εξυπηρέτηση μεγάλων οικονομικών συμφερόντων και κυβερνητικές επικοινωνιακές ανάγκες».

Από την πλευρά του, ο κ. Βασιλακόπουλος, υποστήριξε ότι η επιτροπή δεν ενημέρωσε σωστά για το σκεπτικό των αποφάσεών της.

Τέλος, ο κ. Παπανικολάου έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για ραγδαία αύξηση των νοσηλευομένων από Covid-19 το επόμενο διάστημα.