Για πρώτη φορά έπειτα από καιρό άνοιξαν τις πόρτες τους χτες, Παρασκευή, οι κλειστοί χώροι στην εστίαση μόνο για τους εμβολιασμένους πολίτες. Από την άλλη, γίνεται πιο δύσκολο για τους ανεμβολίαστους να απολαύσουν την έξοδό τους σε κάποιο εστιατόριο, καφετέρια ή μπαρ, ενώ θα τρώνε «πόρτα» από τα νυχτερινά κέντρα.

Σύμφωνα με την ΚΥΑ, οι ανεμβολίαστοι και μη νοσήσαντες το τελευταίο εξάμηνο δεν θα έχουν πρόσβαση σε:

 • κέντρα διασκέδασης,
 • υπηρεσίες εκμετάλλευσης ηλεκτρονικών παιχνιδιών, υπηρεσίες που παρέχονται από καφενεία με τεχνικά και μηχανικά παιχνίδια, internet café κ.λπ.
 • στους κλειστούς χώρους της εστίασης, θεάτρων, κινηματογράφων, τα escape rooms, κέντρα μπόουλινγκ και αναψυχής.

Κατά τ’ άλλα, το νέο πλαίσιο λειτουργίας σε εστίαση και ψυχαγωγία έχει δημιουργήσει κάποιες απορίες – σε εμβολιασμένους και μη – για το πώς θα κινούμαστε πλέον στην καθημερινότητα μας.

Ερωτήσεις και απαντήσεις για take away, ταυτοπροσωπία και όχι μόνο

Στο πλαίσιο αποσαφήνισης αποριών που έχουν προκύψει διευκρινίζεται από το υπουργείο Ανάπτυξης πως σε ό, τι αφορά τους εξωτερικούς χώρους και το take away, θα ισχύουν όλα όσα ίσχυαν και μέχρι σήμερα με τα υγειονομικά πρωτόκολλα αποστάσεων να παραμένουν σε εφαρμογή.

Όποιος πολίτης το επιθυμεί, θα έχει την δυνατότητα να αγοράσει τον καφέ του και να τον πιει καθήμενος σε σκαμπό, εξωτερικού χώρου, αλλά σε κάθε περίπτωση όχι όρθιος.

Η είσοδος σε κλειστούς χώρους γίνεται πλέον μόνο με πιστοποιητικό εμβολιασμού, το οποίο πρέπει να φέρουμε μαζί μας σε χαρτί ή να υπάρχει στο κινητό.

Σε κάθε περίπτωση όμως όταν κάποιος δεν έχει έγγραφο ταυτοπροσωπίας (διαβατήριο ή ταυτότητα), δεν μπορεί να μπει. Τα έγγραφα αυτά είναι απαραίτητα ώστε να εμποδιστούν κάποιοι… πονηροί που ίσως έχουν πρόσβαση στο QR code κάποιου -γνωστού τους- εμβολιασμένου κι επιχειρήσουν να μπουν σε εσωτερικούς χώρους χωρίς οι ίδιοι να έχουν κάνει το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού.

Την ίδια ώρα, ο επιχειρηματίας ή υπάλληλος της επιχείρησης έχουν νομικώς κατοχυρωμένο δικαίωμα να κάνει έλεγχο ταυτοπροσωπίας στους πελάτες που θέλουν να εισέλθουν.

Επιπλέον, ισχύουν κανονικά οι περιορισμοί στα τραπέζια και οι τήρηση συγκεκριμένων αποστάσεων σε θέατρα με τις νέες πληρότητες.

Τέλος, δεν χρειάζονται έγγραφα ταυτοπροσωπίας για παιδιά κάτω των 12 ετών, καθώς αρκεί η βεβαίωση του γονιού.

Μπουζούκια Covid free χωρίς… χορούς

Πρεμιέρα έκαναν χτες οι μεγάλες πίστες διασκέδασης, με τους χορούς ωστόσο να απαγορεύονται αυστηρά.

Η είσοδος και στους εξωτερικούς χώρους των νυχτερινών κλαμπ και των μπουζουκιών επιτρέπεται μόνο σε όσους είναι εμβολιασμένοι, είτε αυτά είναι σε ανοιχτούς χώρους είτε σε κλειστούς. Μάλιστα ,τα συγκεκριμένα καταστήματα θα λειτουργούν με πληρότητα στο 85%.

Οι πελάτες των υπαίθριων νυχτερινών κέντρων θα πρέπει να έχουν μαζί τους το πιστοποιητικό εμβολιασμού, καθώς και την ταυτότητά τους προκειμένου να ελεγχθούν ώστε να εισέλθουν στο κατάστημα.

Η πληρότητα του 85% για εμβολιασμένους ισχύει για όλους τους υπαίθριους χώρους ψυχαγωγίας καθήμενων, πλην γηπέδων, ενώ οι έλεγχοι θα γίνονται μέσω της ειδικής πλατφόρμας «Covid Free Gr».

Νέα μέτρα σε κινηματογράφους και θέατρα

Νέοι κανόνες όμως τίθενται σε εφαρμογή και στους κινηματογράφους και τα θέατρα, με τη μάσκα να γίνεται απαραίτητο αξεσουάρ, ενώ πολλά θεάματα γίνονται απαγορευτικά για τους πολίτες που δεν έχουν κάνει το εμβόλιο.

Οι πολίτες που δεν έχουν εμβολιαστεί, δεν επιτρέπεται να μπαίνουν σε κλειστά θέατρα. Μέχρι και τις 31 Αυγούστου αν θέλετε να δείτε θεατρικό έργο σε κλειστό χώρο, θα πρέπει να κάνετε το εμβόλιο και να έχουν περάσει 14 ημέρες μετά τη δεύτερη δόση. Εκτός αν έχετε νοσήσει, οπότε μπορείτε να πάτε σε κλειστό θέατρο με το ανάλογο πιστοποιητικό. Η μάσκα είναι απαραίτητη για όλους.

Το ίδιο ισχύει και για τους κινηματογράφους. Όσοι έχουν εμβολιαστεί κι έχουν περάσει 14 μέρες από τη δεύτερη δόση ή αν έχουν πιστοποιητικό νόσησης μπορούν να δουν την αγαπημένη τους ταινία σε κλειστό σινεμά.

Τα παιδιά επιτρέπονται, αρκεί να έχουν κάνει self- test. Όλοι θα πρέπει να έχουν μαζί τους τη σχετική δήλωση και μάσκες.

Τι θα ισχύει στις συναυλίες και τα θερινά σινεμά

Οι συναυλίες που γίνονται σε ανοιχτό χώρο επιτρέπονται για όλους. Ωστόσο η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική. Χορός και όρθιοι όμως απαγορεύονται.

Ταινίες κάτω… από τα αστέρια μπορούν να απολαύσουν όλοι, ανεμβολίαστοι και εμβολιασμένοι. Όλοι όμως πρέπει να φορούν υποχρεωτικά μάσκα. Οι ταινίες θα προβάλλονται χωρίς διάλειμμα.

Τι ισχύει για τα γήπεδα

Από τη Δευτέρα 19 Ιουλίου 2021 θα επιτρέπεται, υπό προϋποθέσεις, και η παρουσία θεατών (πλήρως εμβολιασμένων ή όσων έχουν νοσήσει) σε αγώνες που διεξάγονται σε ανοικτές και κλειστές αθλητικές εγκαταστάσεις σε όλη τη χώρα.

Οι προϋποθέσεις αυτές είναι οι εξής:

 • Για ανοικτές εγκαταστάσεις με ηλεκτρονικό σύστημα εισιτηρίων: πληρότητα έως 80% της χωρητικότητας και όχι πάνω από 25.000 θεατές.
 • Για ανοικτές εγκαταστάσεις χωρίς ηλεκτρονικό σύστημα εισιτηρίων: πληρότητα έως 60% της χωρητικότητας και όχι πάνω από 10.000 θεατές.
 • Για κλειστές εγκαταστάσεις με ηλεκτρονικό σύστημα εισιτηρίων: πληρότητα έως 80% της χωρητικότητας και όχι πάνω από 8.000 θεατές.
 • Για κλειστές εγκαταστάσεις χωρίς ηλεκτρονικό σύστημα εισιτηρίων: πληρότητα έως 60% της χωρητικότητας και όχι πάνω από 3.000 θεατές.
 • Η δυνατότητα παρουσίας θεατών υφίσταται αποκλειστικά για πλήρως εμβολιασμένους θεατές ή νοσήσαντες το τελευταίο εξάμηνο και έως 5% του μέγιστου επιτρεπτού αριθμού θεατών για μη εμβολιασμένους ανήλικους έως δεκαπέντε (15) ετών.
 • Οι ανήλικοι άνω των δώδεκα (12) και έως δεκαπέντε (15) ετών προσκομίζουν PCR Test εντός εβδομήντα δύο (72) ωρών ή Rapid Test εντός σαράντα οκτώ (48) ωρών προ της διεξαγωγής του αγώνα.
 • Οι ανήλικοι έως και δώδεκα (12) ετών επιτρέπεται να εισέρχονται και με αρνητικό Self Test που έχει διενεργηθεί την ημέρα του αγώνα.
 • Ο έλεγχος γίνεται στις εισόδους των αθλητικών εγκαταστάσεων με τη χρήση ψηφιακής πλατφόρμας αναγνώρισης για πιστοποιητικά εμβολιασμού, PCR και Rapid Tests και, όπου υπάρχει η δυνατότητα, διενεργείται αντίστοιχος έλεγχος και κατά την έκδοση του ηλεκτρονικού εισιτηρίου.
 • Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική καθ’ όλη τη διάρκεια παραμονής στο γήπεδο.
 • Οι εργαζόμενοι στους αθλητικούς χώρους κατά τη διεξαγωγή των αγώνων, που δεν είναι πλήρως εμβολιασμένοι, προσκομίζουν PCR Test εντός εβδομήντα δύο (72) ωρών ή Rapid Test εντός σαράντα οκτώ (48) ωρών προ της διεξαγωγής του αγώνα.