Τα πρώτα περιοριστικά μέτρα εν μέσω καλοκαιρινής σεζόν είναι πλέον γεγονός.

Τα κορονοπάρτι στις βίλες και επακόλουθη έκρηξη των κρουσμάτων στη Μύκονο είχαν ως αποτέλεσμα η κυβέρνηση να πρέπει να λάβει άμεσα αυστηρά μέτρα για την αναχαίτιση της πανδημίας.

Οι ειδικοί είχαν σημάνει συναγερμό για το νησί των ανέμων, το οποίο φλέρταρε καιρό τώρα με το τοπικό lockdown.

Η διοργάνωση πάρτι σε βίλες, την ώρα που τα καταστήματα διασκέδασης και εστίασης υπολειτουργούσαν ή ήταν κλειστά λόγω των περιοριστικών μέτρων για το κορωνοϊό, είχε αρχίσει και φέτος να φουντώνει με τους νόμιμους ιδιοκτήτες να έχουν εξοργιστεί.

Οι επαγγελματίες στη Μύκονο είχαν διαμαρτυρηθεί πολλές φορές για την αδράνεια των Αρχών και τη μη λήψη μέτρων.

Σύμφωνα με τα νέα μέτρα, θα επιβληθεί απαγόρευση κυκλοφορίας από τη 01:00 έως τις 06:00 και απαγόρευση μουσικής παντού από τις 18:00 το απόγευμα και όλο το 24ωρο.

Τι θα ισχύει

Από σήμερα Σάββατο 17/7 και λόγω της ανησυχητικής τοπικής έξαρσης της επιδημίας κατά τα τελευταία 24ωρα, με πολλαπλές συρροές και clusters, η Κυβέρνηση προχωρά στην υιοθέτηση και εφαρμογή ειδικών μέτρων για το νησί της Μυκόνου.

Πιο συγκεκριμένα:

1. Απαγόρευση κυκλοφορίας από 01.00 το βράδυ έως 06.00 το πρωί, με εξαίρεση λόγους εργασίας και σοβαρούς λόγους υγείας.

2. Απαγόρευση μουσικής καθ’ όλο το εικοσιτετράωρο, αρχής γενομένης από σήμερα ώρα 18:00.

Τα μέτρα ισχύουν μέχρι τη Δευτέρα 26/7 στις 06:00 το πρωί με ενδιάμεση επαναξιολόγηση της επιδημιολογικής κατάστασης.

Επίσης, υπενθυμίζουμε ότι τόσο στη Μύκονο, όπως και σε όλη την επικράτεια, απαγορεύεται η διενέργεια οποιασδήποτε μορφής εκδηλώσεων που διενεργούνται έναντι οποιασδήποτε μορφής ανταλλάγματος, με φυσική παρουσία πλήθους άνω των είκοσι (20) ατόμων σε ιδιωτικό, μη επαγγελματικό χώρο. Το διοικητικό πρόστιμο σε περίπτωση παράβασης ανέρχεται από 50.000 έως 200.000 ευρώ για τον μισθωτή ή παραχωρησιούχο του ιδιωτικού, μη επαγγελματικού χώρου, στον οποίο έλαβε ή λαμβάνει χώρα η εν λόγω εκδήλωση.

Οι προειδοποιήσεις Χαρδαλιά – Ποιες περιοχές κινδυνεύουν

Η λήψη των νέων μέτρων είχε διαφανεί από την τελευταία ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας όταν ο Νίκος Χαρδαλιάς είχε χτυπήσει το καμπανάκι του κινδύνου για συγκεκριμένες περιοχές.

Σύμφωνα με τα τότε στοιχεία μόλις μία εβδομάδα τετραπλασιάστηκαν τα ενεργά κρούσματα στη Μύκονο, ενώ στο Ηράκλειο και στο Ρέθυμνο αυξήθηκαν κατά δύο και τρεις φορές. Στα… κόκκινα και η Σαντορίνη, αλλά και η Πάρος και η Ίος.

«Στις έξι περιοχές που κάναμε αναφορά, νομίζω είναι ξεκάθαρη η επιβάρυνση η επιδημιολογική και ναι, είμαστε ένα βήμα πριν πάρουμε συγκεκριμένα μέτρα. Θεωρούμε όμως ότι μπορούμε να τα αποφύγουμε αυτά τα μέτρα αν μπορέσουμε τα επόμενα 24ωρα να συντονιστούμε όλοι οι εμπλεκόμενοι και να γίνει αντιληπτό από όλους ότι χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή ώστε να στεγανοποιήσουμε όλα τα cluster και τις συρροές που υπάρχουν στις περιοχές αυτές» είπε πει ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Τα ατελείωτα πάρτι

Τα ξέφρενα πάρτι στην Μύκονο ήταν συνηθισμένα γεγονότα στο νησί για τους τουρίστες που είχαν επιλέξει τον συγκεκριμένο προορισμό για τις διακοπές τους.

Οι εικόνες από τα χιλιάδες άτομα που χόρευαν ξέφρενα στα παράνομα πάρτι στις βίλες είχαν προκαλέσει την ανησυχία των ειδικών οι οποίοι είχαν κρούσει τον κώδωνα.

Οι μάσκες και οι αποστάσεις σε αυτά τα πάρτι ήταν μια λέξη εντελώς άγνωστη για τους παρευρισκόμενους.