Σκληρά λόγια για τη βιομηχανία των κρυπτονομισμάτων χρησιμοποίησε ο Τζάκσον Πάλμερ, συνιδρυτής του κρυπτονομίσματος dogecoin για να περιγράψει το τι συμβαίνει στην αγορά, λέγοντας ότι «ελέγχεται από ένα πανίσχυρο καρτέλ πλούσιων ανθρώπων που εξελίχθηκαν για να ενσωματώσουν πολλά από τα ιδρύματα που συνδέονται με το υπάρχον κεντροποιημένο χρηματοπιστωτικό σύστημα το οποίο υποτίθεται ότι ήθελαν να αντικαταστήσουν.»

Σε μια σπάνια δημόσια παρέμβασή του, ο Πάλμερ έγραψε στο Tweeter ότι παραμένει πιστός στην απόφασή του να μην επιστρέψει στο κρυπτονόμισμα ή να αρχίσει να μοιράζεται τακτικά τις σκέψεις του για το συγκεκριμένο ζήτημα. «Η απάντησή μου στην ερώτηση αν θα επιστρέψω είναι οριστικά όχι.»

Το 2013, ο Πάλμερ και ο Μπίλι Μάρκους δημιούργησαν το dogecoin σαν αστείο με βάση το meme “Doge”, το πρόσωπο ενός σκύλου ράτσας σίμπα ίνου. Οι δυό τους δεν είχαν καμιά πρόθεση το δημιούργημά τους να ληφθεί με σοβαρότητα από τον κόσμο. Όμως ο νόμισμα απογειώθηκε πρόσφατα και σήμερα αποτελεί ένα από τα top 10 κρυπτονομίσματα με βάση την αξία του. Νωρίτερα στη διάρκεια του έτους η αξία του εκτινάχθηκε στα 74 σεντς, ποσό-ρεκόρ. Παρά την πρόσφατη έκρηξη δημοφιλίας, ο Μάρκους και ο Πάλμερ δεν έβγαλαν κέρδη καθως και οι δύο τους πούλησαν τα μερίδιά τους πριν αρχίσει η ανατίμηση του dogecoin.

Ο Πάλμερ επίσης επέκρινε τον τρόπο με τον οποίο μοιράζεται και προωθείται το κρυπτονόμισμα. Σε άλλο tweet του, υποστήριξε ότι «η βιομηχανία κρυπτονομισμάτων μοχλεύει ένα δίκτυο σκιωδών επιχειρηματικών συνδέσεων, εξαγορασμένων influencers και πληρωμένων μέσων ενημέρωσης ώστε να διαιωνίσουν την κουλτούρα του «γίνε γρήγορα πλούσιος» που έχει σχεδιασθεί για να παίρνει τα χρήματα των οικονομικά απεγνωσμένων και αφελών.»


Ο Πάλμερ παραδέχθηκε ότι αυτού του είδους η οικονομική εκμετάλλευση υπήρχε πριν το κρυπτονόμισμα, όμως τόνισε ότι εξακολουθεί να πιστεύει πως η βιομηχανία crypto πλήττει τον μέσο άνθρωπο που συμμετέχει. Επίσης πιστεύει ότι είναι ευπαθές σε απάτη.

Οι υποστηρικτές των κρυπτονομισμάτων βλέπουν τα πράγματα διαφορετικά. Για παράδειγμα, το bitcoin, το μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα με βάση την αξία του, δημιουργήθηκε για να γίνει ένα αποκεντρωμένο, ανταγωνιστικό χρηματοπιστωτικό σύστημα. Οι κάτοχοι bitcoin πιστεύουν ότι αποτελεί αντιστάθμισμα απέναντι στον πληθωρισμό, ανάμεσα σε άλλα.

Σχολιάζοντας τα tweet του Πάλμερ, ο Μάρκους έγραψε ότι «οι επισημάνσεις του Πάλμερ ισχύουν γενικά» και τόνισε ότι πράγματι πολλοί τρομεροί άνθρωποι εμπλέκονται στο χώρο και ότι «κατανοώ απόλυτα γιατί νιώθει αρνητικά ο Πάλμερ». Ο Μάρκους είναι πιο δραστήριος στα κοινωνικά μέσα παρά το γεγονός ότι δεν εμπλέκεται πλέον στην ανάπτυξη του dogecoin. «Η κοινότητα κρυπτονομισμάτων μπορεί να είναι πολύ ελιτίστικη και όχι ιδιαίτερα περιεκτική, ενώ εμείς θέλαμε να φτιάξουμε μια κοινότητα που θα ήταν πιο ευχάριστη, με ελαφριά καρδιά και περιεκτική,» είχε δηλώσει ο Μάρκους στο CNBC.

Πηγή: OT.gr