Αριθμός-ρεκόρ κρουσμάτων, κοντά στα νούμερα που βλέπαμε τον χειμώνα, αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα Τρίτη ο ΕΟΔΥ, όπως ενημέρωσε ο πρόεδρός του, Παναγιώτης Αρκουμανέας.

Την ώρα λοιπόν που τις τελευταίες μέρες τα κρούσματα αυξάνονται συνεχώς, όπως είπε στην ΕΡΤ ο κ. Αρκουμανένας, το απόγευμα αναμένεται να ανακοινωθούν κοντά στις 3.000 νέες μολύνσεις από κορωνοϊό, οι οποίες οφείλονται «στην έντονης διασποράς που παρατηρούμε τις τελευταίες βδομάδες, κυρίως λόγω της μετάλλαξης Δέλτα».

Ο ίδιος, ωστόσο, ζήτησε να κοιτάζουμε και άλλους δείκτες «που δεν τους είχαμε συνηθίσει» και όχι αποκλειστικά τα κρούσματα, τα οποία, φυσικά, προκαλούν ανησυχία.

Ένας από αυτούς, διευκρίνισε είναι ο μέσος όρος ηλικίας των κρουσμάτων που από «την αρχή του έτους έχει μειωθεί από τα 46 στα 27».

Όσο πιο νεαρά είναι τα κρούσματα, τόσο λιγότερες είναι οι πιθανότητες να νοσήσουν σοβαρά, διευκρίνισε.

«Η λύση είναι στον εμβολιασμό»

Σύμφωνα με τον ίδιο, η λύση είναι ο εμβολιασμός και πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες από όλες τις πλευρές για να πειστούν και οι δύσπιστοι αλλά και όλοι όσοι οφείλουν να εμβολιαστούν άμεσα, όπως οι ηλικιωμένοι.

«Πάνω από την ηλικία των 60 ετών, που είχαμε το 90% των θανάτων, έχουμε και το 75% εισαγωγών στις ΜΕΘ. Αυτοί, πάνω από 70% είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Έχουμε μια καλή ανοσία σε αυτήν την ομάδα».

Ο κ. Αρκουμανέας έστειλε μήνυμα και στους ανεμβολίαστους, προειδοποιώντας τους πως κινδυνεύουν από τον ιό και ειδικά τη μετάλλαξη Δέλτα, καλώντας τους να σπεύσουν να κάνουν το εμβόλιο.

«Οι ανεμβολίαστοι κινδυνεύουν, η μετάδοση από τη Δέλτα είναι πολύ εύκολη, ένα πολύ σημαντικό ποσοστό των ανεμβολίαστων θα νοσήσουν. Πρέπει μέσα στο καλοκαίρι να εμβολιαστούμε όλοι, στο χέρι μας είναι αν θα σταματήσουμε τη ραγδαία έξαρση κρουσμάτων».

Σημαντικό για τη διαχείριση της πανδημίας είναι και ο αριθμός των τεστ που διενεργούνται.

«Κάνουμε τεστ σε όλους τους νέους που πάνε στα νησιά. Είναι πολύ σημαντικό μέτρο και ακριβώς για αυτό έχουμε και αύξηση. Γίνονται πολλά τεστ και έτσι ‘σπάει’ η διασπορά».