Σαρωτικοί είναι οι έλεγχοι των αρμόδιων ελεγκτικών αρχών για την εφαρμογή των μέτρων επιδημιολογικού συναγερμού σε όλη τη χώρα.

Κατά το τριήμερο 7 Ιουλίου έως 11 Ιουλίου, διενεργήθηκαν συνολικά 358.518 έλεγχοι και καταγράφηκαν 722 περιπτώσεις παράβασης των μέτρων.

Συνολικά επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 527.050 ευρώ και κύρωση αναστολής λειτουργίας σε 97 επιχειρήσεις.

Αναλυτικά τα στοιχεία της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας για τους ελέγχους, τις παραβάσεις και τα πρόστιμα αλλά και χαρακτηριστικές περιπτώσεις σε διάφορες περιφέρειες της χώρας:

Α. Κυριότερες παραβάσεις:

1. Μη χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους/Μη τήρηση αποστάσεων

2.Μη τήρηση της αναστολής λειτουργίας/Ειδικών κανόνων λειτουργίας του κλάδου

Β. Χαρακτηριστικές περιπτώσεις:

Περιφέρεια Αττικής

Η ΕΛ.ΑΣ επέβαλε πρόστιμα συνολικού ύψους 6.000€ και δεκαπέντε (15) ημέρες αναστολή λειτουργίας (συνολικά 30) καθώς και δύο συλλήψεις των προσωρινά υπεύθυνων καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος για εξυπηρέτηση όρθιων πελατών.

Η ΕΛ.ΑΣ επέβαλε πρόστιμα συνολικού ύψους ύψους 32.000€ και σαράντα οκτώ (48) ημέρες αναστολή λειτουργίας συνολικά  σε έξι (6) καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος για εξυπηρέτηση πελατών στον εσωτερικό χώρο των καταστημάτων.

Η ΕΛ.ΑΣ επέβαλε πρόστιμα συνολικού ύψους 1.500€ σε πέντε (5) καταστήματα για μη ανάρτηση με έγγραφο ή ψηφιακό τρόπο του μέγιστου αριθμού καταναλωτών που επιτρέπονται εντός του καταστήματος.

Η ΕΛ.ΑΣ επέβαλε πρόστιμα συνολικού ύψους 1.500€ σε πέντε (5) εργαζόμενους σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος για μη χρήση μάσκας προστασίας.

Η ΕΑΔ επέβαλε πρόστιμο ύψους 2.000€ (1×2.000€) και επτά (7) ημέρες αναστολή λειτουργίας(<200τ.μ) σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος (ψαροταβέρνα) για τη μη τήρηση της υποχρέωσης λειτουργίας του σε ανοικτό υπαίθριο χώρο ή εξωτερικό χώρο. Επιπλέον, πραγματοποιήθηκαν συνολικά διακόσιοι εβδομήντα δύο (272) έλεγχοι σε φυσικά πρόσωπα και επιβλήθηκαν δύο (2) πρόστιμα συνολικού ύψους 600€(2×300€) για μη χρήση μάσκας, στον Δήμο Αλίμου.

Η ΔΙ.Μ.Ε.Α. επέβαλε πρόστιμο ύψους 5.000€ και επτά (7) ημέρες αναστολή λειτουργίας σε ένα (1) κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος για μη χρήση μάσκας προστασίας από τους πελάτες του καταστήματος κατά την αναμονή.

Η ΔΙ.Μ.Ε.Α. επέβαλε πρόστιμα συνολικού ύψους 10.000€ και επτά (7) ημέρες αναστολή λειτουργίας (συνολικά 14 ημέρες) σε δύο (2) καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος για ύπαρξη όρθιων πελατών στον χώρο ευθύνης του καταστήματος

Η ΔΙ.Μ.Ε.Α. επέβαλε πρόστιμο ύψους 300€ σε έναν (1) υπάλληλο καταστήματος για μη χρήση μάσκας προστασίας.

Η ΔΙ.Μ.Ε.Α. επέβαλε πρόστιμο ύψους 5.000€ σε ένα (1) κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος για μη τοποθέτηση απολυμαντικών στα τραπέζια του καταστήματος.

Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης

* Η ΕΛ.ΑΣ επέβαλε πρόστιμο ύψους 5.000€ καθώς και σύλληψη ενός (1) ιδιοκτήτη καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος για εξυπηρέτηση πελατών εντός του καταστήματος

* Η ΕΛ.ΑΣ επέβαλε πρόστιμο ύψους 2.000€ και δεκαπέντε (15) ημέρες αναστολή λειτουργίας σε έναν (1) ιδιοκτήτη παιδότοπου για λειτουργία σε κλειστό χώρο

* Η ΕΛ.ΑΣ επέβαλε πρόστιμο ύψους 2.000€ και επτά (7) ημέρες αναστολή λειτουργίας σε έναν (1) ιδιοκτήτη καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος, για εξυπηρέτηση όρθιων πελατών

Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας

* Η ΕΛ.ΑΣ επέβαλε πρόστιμο ύψους 5.000€ σε άτομο για τη μη τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων κατά την είσοδό του στη χώρα

Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

* Η ΕΛ.ΑΣ επέβαλε πρόστιμο ύψους 2.000€ και επτά (7) ημέρες αναστολή λειτουργίας σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος για μη ύπαρξη αντισηπτικού στα τραπέζια του καταστήματος

* Η ΕΛ.ΑΣ επέβαλε πρόστιμα συνολικού ύψους 6.000€ και επτά (7) ημέρες αναστολή λειτουργίας σε τρία (3) καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος για εξυπηρέτηση πελατών εντός των καταστημάτων.

* Η ΕΛ.ΑΣ επέβαλε πρόστιμα συνολικού ύψους 5.700€ σε δέκα εννέα (19) εργαζόμενους και ιδιοκτήτες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος για μη χρήση μάσκας.

Η ΕΛ.ΑΣ επέβαλε πρόστιμο ύψους 5.000€ σε ένα φυσικό πρόσωπο καθώς και σύλληψη του διότι κατά την είσοδο της στην χώρα δεν έφερε τα προβλεπόμενα έγγραφα, όπως πιστοποιητικό εμβολιασμού ή διαγνωστικό έγγραφο ή πιστοποιητικό νόσησης καθώς και αρνήθηκε να υποβληθεί σε rapid test από κλιμάκιο του ΕΟΔΥ.

* Η ΕΑΔ επέβαλε τρία (3) πρόστιμα συνολικού ύψους 15.000€ (3×5.000€) σε κέντρα διασκέδασης και συνολικά είκοσι μία (21) ημέρες αναστολή λειτουργίας (3×7), για μη τήρηση των κανόνων λειτουργίας και συγκεκριμένα για τη μη επίδειξη κατά την είσοδο των πελατών πιστοποιητικού εμβολιασμού ή βεβαίωσης αρνητικού ελέγχου rapid test ή πιστοποιητικού νόσησης (covid-19).Επιπλέον, πραγματοποιήθηκαν συνολικά τριακόσιοι (300) έλεγχοι σε φυσικά πρόσωπα και επιβλήθηκαν οκτώ (8) πρόστιμα συνολικού ύψους 2.400€ (8×300€) για μη χρήση μάσκας, στον Δήμο Κασσάνδρας.

* Η ΔΙ.Μ.Ε.Α. επέβαλε πρόστιμο ύψους 2.000€ σε ένα (1) κομμωτήριο για μη ανάπτυξη πλεξιγκλάς.

Η ΔΙ.Μ.Ε.Α. επέβαλε πρόστιμο ύψους 300€ σε ένα (1) κατάστημα για μη ανάρτηση με έγγραφο ή ψηφιακό τρόπο του μέγιστου αριθμού καταναλωτών που επιτρέπονται εντός του καταστήματος

Περιφέρεια Ηπείρου

Η ΕΛ.ΑΣ επέβαλε πρόστιμο ύψους 5.000€ σε έναν (1) ιδιοκτήτη καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος, για εξυπηρέτηση πελατών σε στεγασμένο χώρο του καταστήματος

Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Η ΕΛ.ΑΣ επέβαλε πρόστιμα συνολικού ύψους 15.000€ σε τρία (3) καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και δεκαπέντε (15) ημέρες αναστολή λειτουργίας στο καθένα για εξυπηρέτηση πελατών εντός του καταστήματος.

Η ΕΛ.ΑΣ επέβαλε πρόστιμα συνολικού ύψους 900€ σε τρείς (3) εργαζόμενους σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος για μη χρήση μάσκας προστασίας.

Η ΕΛ.ΑΣ επέβαλε πρόστιμο ύψους 3.000€ και αναστολή λειτουργίας δεκαπέντε (15) ημερών για εξυπηρέτηση όρθιων πελατών εντός του καταστήματος.

Η ΕΛ.ΑΣ επέβαλε πρόστιμα ύψους 300€ σε ένα (1) κατάστημα για μη ανάρτηση με έγγραφο ή ψηφιακό τρόπο του μέγιστου αριθμού καταναλωτών που επιτρέπονται εντός του καταστήματος.

Περιφέρεια Θεσσαλίας

Η ΕΛ.ΑΣ επέβαλε πρόστιμο ύψους 2.000€ και επτά (7) ημέρες αναστολή λειτουργίας σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος για εξυπηρέτηση όρθιων πελατών

Η ΕΛ.ΑΣ επέβαλε πρόστιμο ύψους 2.000€ και επτά (7) ημέρες αναστολή λειτουργίας σε κατάστημα υγειονομικού για εξυπηρέτηση πελατών εντός του καταστήματος.

Η ΕΛ.ΑΣ επέβαλε πρόστιμο ύψους 2.000€ και επτά (7) ημέρες αναστολή λειτουργίας καθώς και σύλληψη ενός (1) ιδιοκτήτη καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος για υπέρβαση του επιτρεπόμενου αριθμού πελατών.

Η ΕΑΔ επέβαλε πρόστιμα συνολικής αξίας 10.000€ (2×5.000€) και συνολικά τριάντα (30) ημέρες αναστολή λειτουργίας (2×15) σε δύο (2) επιχειρήσεις δραστηριότητας τοποθέτησης ομπρελοκαθισμάτων σε χώρο αιγιαλού διότι δεν τηρούσαν τις αποστάσεις που προβλέπονται από την νομοθεσία μεταξύ των ομπρελών και επιβλήθηκε σε κάθε μία από τις εν λόγω επιχειρήσεις, διοικητικό πρόστιμο 5.000€ και δεκαπέντε ημέρες (15)αναστολή λειτουργίας, στον Δήμο Βόλου.

Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας

Η ΕΛ.ΑΣ επέβαλε πρόστιμα συνολικού ύψους 6.000€ και επτά (7) ημέρες αναστολή λειτουργίας σε τρία (3) καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος για εξυπηρέτηση καθήμενων πελατών στο εσωτερικό των καταστημάτων.

Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

Η ΕΛ.ΑΣ επέβαλε πρόστιμα συνολικού ύψους 6.000€ σε τρία (3) καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και επτά (7) ημέρες αναστολή λειτουργίας στο καθένα για εξυπηρέτηση όρθιων πελατών.

Η ΕΛ.ΑΣ επέβαλε πρόστιμα συνολικού ύψους 10.000€ και επτά (7) ημέρες αναστολή λειτουργίας (συνολικά 35) σε πέντε (5) καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος για μη τήρηση αποστάσεων.

Η ΕΛ.ΑΣ επέβαλε πρόστιμο ύψους 5.000€ σε έναν (1) ιδιοκτήτη καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος για χρήση μουσικών οργάνων.

Η ΕΛ.ΑΣ επέβαλε πρόστιμα συνολικού ύψους 600€ σε δύο (2) εργαζόμενους σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος για μη χρήση μάσκας προστασίας.

Περιφέρεια Κρήτης

Η ΕΛ.ΑΣ επέβαλε πρόστιμα συνολικού ύψους 36.000€ και επτά (7) ημέρες αναστολή λειτουργίας σε εννέα (9) καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος για εξυπηρέτηση όρθιων πελατών εντός του καταστήματος

Η ΕΛ.ΑΣ επέβαλε πρόστιμα συνολικού ύψους 10.000€ σε δύο (2) καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος για εξυπηρέτηση όρθιων πελατών εντός του καταστήματος

Η ΕΛ.ΑΣ επέβαλε πρόστιμα συνολικού ύψους 600€ σε δύο (2) εργαζόμενους σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος για μη χρήση μάσκας προστασίας

Περιφέρεια Πελοποννήσου

Η ΕΛ.ΑΣ επέβαλε πρόστιμα συνολικού ύψους 10.000€ σε δύο (2) καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και επτά (7) ημέρες αναστολή λειτουργίας για εξυπηρέτηση όρθιων πελατών στο εσωτερικό χώρο του καταστήματος.

Η ΕΛ.ΑΣ επέβαλε πρόστιμο ύψους 5.000€ και επτά (7) ημέρες αναστολή λειτουργίας σε ένα (1) ίντερνετ καφέ διότι εξυπηρετούσε πελάτες εντός του καταστήματος
Περιφέρεια Ιονίων Νήσων

Η ΕΛ.ΑΣ επέβαλε πρόστιμο ύψους 5.000€ και επτά (7) ημέρες αναστολή λειτουργίας σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος για εξυπηρέτηση πελατών εντός του καταστήματος

Η ΕΛ.ΑΣ επέβαλε πρόστιμο ύψους 2.000€ και επτά (7) ημέρες αναστολή λειτουργίας σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος για εξυπηρέτηση όρθιων πελατών.

Επικράτεια

Το Λιμενικό επέβαλε πρόστιμα συνολικού ύψους 1.450€ σε φυσικά πρόσωπα για μη χρήση μάσκας και μη νόμιμη μετακίνηση.

Τα κλιμάκια της ΕΑΔ διενήργησαν ελέγχους σε εκατόν σαράντα ένα (141) αντικείμενα και σε χίλια εξακόσια πενήντα ένα (1651) φυσικά πρόσωπα .

Η ΕΛ.ΑΣ προχώρησε σε τριάντα επτά (37) συλλήψεις για παραβιάσεις σχετικά με τους ειδικούς όρους λειτουργίας των επιχειρήσεων.
Βεβαιώθηκαν από την ΕΛ.ΑΣ έξι (6) παραβάσεις για μη συμπλήρωση της ηλεκτρονικής φόρμας PLF (Passenger Locator Form) από ταξιδιώτες.

Γ. Τετραψήφιο 1520:

Το 1520 δέχτηκε συνολικά τετρακόσιες ογδόντα δύο (482) κλήσεις,, που αφορούσαν α) σε ερωτήματα σχετικά με τα μέτρα και β) καταγγελίες για μη τήρηση των μέτρων, οι οποίες διαβιβάστηκαν στις αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες.

Δ. Επιχειρησιακός προγραμματισμός:

Οι έλεγχοι συνεχίζονται σε όλη την επικράτεια με βασικό στόχο τη διασφάλιση της εφαρμογής των ειδικών όρων λειτουργίας των επιχειρήσεων και επίκεντρο τις περιοχές υψηλού εμπορικού ενδιαφέροντος.