Πρώτες καυτές ηµέρες του Ιουλίου και σε διάφορες γωνιές της Μυκόνου οι δυνατοί ήχοι από τα µηχανήµατα στα εργοτάξια «αναµειγνύονται» µε εκείνους από τον παφλασµό των κυµάτων που σκάνε στις παραλίες του κοσµοπολίτικου νησιού. Σηµαντικά έργα γίνονται παντού κατά µήκος της κατηφορικής οδού που «δείχνει» την παραλία της Ψαρούς, στην περιοχή των ανεµόµυλων, στην Παραπορτιανή στην καρδιά της Χώρας, αλλάκαι λίγο έξω από αυτήν, προς το νέο λιµάνι και την παραλία του Τούρλου. Ολόκληρο το νησί ένα εργοτάξιο, καθώς τα πάντα βρίσκονται στην τελική ευθεία για την ολοκλήρωση των µεγάλων projects, µε χρονικό ορίζοντα το τέλος του καλοκαιριού. Επενδύσεις εκατοµµυρίων και διεθνή brands που επιλέγουν τη Μύκονο για την επέκτασή τους στην ελληνική αγορά µε ιδιαίτερα εντυπωσιακό τρόπο.

Δεν θα µπορούσε άλλωστε η κατάσταση να είναι διαφορετική για το αστραφτερό, γαλανόλευκο «διαµάντι του Αιγαίου» µε την παγκόσµια αναγνωρισιµότητα που κάθε καλοκαίρι γίνεται πόλος έλξης για εκατοµµύρια τουρίστες από ολόκληρο τον πλανήτη. Πόλος έλξης ο οποίος προσφέρει ισχυρές τονωτικές ενέσεις στην ελληνική οικονοµία, ιδιαίτερα τώρα, τη µετά COVID-19 εποχή.

Εχουν περάσει σχεδόν 60 χρόνια από τον Οκτώβριο του 1963 που η Τζάκι Κένεντι, σύζυγος τότε του 35ου προέδρου των ΗΠΑ Τζον Κένεντι, φωτογραφιζόταν στη διάρκεια της υποδοχής της στο λιµάνι της Μυκόνου, µε τον ξακουστό παγκοσµίως Πέτρο τον πελεκάνο να στέκεται ακριβώς δίπλα της. Η υπέρκοµψη Τζάκι ήταν προσκεκληµένη του Αριστοτέλη Ωνάση για διακοπές στη θαλαµηγό «Χριστίνα». Το στιγµιότυπο έκανε τον γύρο του κόσµου, µε την πανευτυχή Τζάκι να χαίρεται την κρουαζιέρα στις ελληνικές ακρογιαλιές και την επίσκεψή της στο αιγαιοπελαγίτικο νησί. Φωτογραφικά στιγµιότυπα από το άλµπουµ µιας όµορφης, ξεχασµένης εποχής απεικονίζουν θρυλικούς επισκέπτες όπως η Μελίνα Μερκούρη, ο ιταλός βιοµήχανος και βασικός µέτοχος της Fiat Τζιάνι Ανιέλι, ο βρετανός πρωθυπουργός Γουίνστον Τσόρτσιλ, ο νεαρός Αλέξανδρος Ωνάσης µε τη βαρόνη Φιόνα φον Τίσεν, η θλιµµένη πριγκίπισσα Σοράγια, σταρ του Χόλιγουντ και όλα τα λαµπερά πρόσωπα που, πολλά χρόνια πριν, συνήθιζαν να απολαµβάνουν τις διακοπές τους στον κυκλαδίτικο προορισµό.

Τα πράγµατα σήµερα έχουν αλλάξει. Η Μύκονος εξακολουθεί να βρίσκεται στο επίκεντρο του παγκόσµιου ενδιαφέροντος, µε έναν τρόπο όµως διαφορετικό, καθώς ο παραδοσιακός τρόπος ζωής έχει δώσει τη θέση του σε ένα σούπερ glamorous lifestyle που κάποιες φορές γίνεται extreme, παραµένει όµως γοητευτικό. Η κατάλευκη Μύκονος, παγκόσµιο πλέον destination, αποτελεί πόλο έλξης για τον Λεονάρντο Ντι Κάπριο και τις νεαρές ωραίες συντρόφους του, τον Ντέιβιντ και τη Βικτόρια Μπέκαµ, τον Λιούις Χάµιλτον της Formula 1, τον προπονητή Ζοζέ Μουρίνιο, τον θρύλο του NBA Μάτζικ Τζόνσον (προτού περάσει στο Ιόνιο), τον Τζάστιν Μπίµπερ µε τη σύζυγό του Χέιλι Μπόλντουιν, τα top models Αλεσάντρα Αµπρόσιο, Ιζαµπέλ Γκουλάρ, Αντριάνα Λίµα, Ελσα Χοσκ, Ανα Μπεατρίς Μπάρος (µε τον ελληνικής καταγωγής σύζυγό της Καρίµ Αλ Σιάτι), τον ινδό κροίσο Λακσµί Μιτάλ, τον ρώσο δισεκατοµµυριούχο Ροµάν Αµπράµοβιτς και πολλούς άλλους. Στη Μύκονο βρέθηκε πριν από µερικές ηµέρες ο διάσηµος τραγουδιστής Λάιονελ Ρίτσι, ενώ ο Γκόρντον Ράµσεϊ, ο πιο διάσηµος σεφ του κόσµου, έκανε γυρίσµατα εκεί για τη λαοφιλή εκποµπή του.

Αναφερόµενοι τώρα στη µετά COVID εποχή, το τεράστιο τουριστικό ενδιαφέρον από διάσηµους και µη είναι αποτέλεσµα του σωστού εµβολιασµού που έχει πραγµατοποιηθεί σε όλο το νησί. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει ο δήµαρχος της Μυκόνου, Κωνσταντίνος Κουκάς: «Οι ίδιοι οι Μυκονιάτες είναι η µεγαλύτερη περιουσία του νησιού και για εµάς ο τουρισµός είναι η ζωή µας. Είµαστε υπέρ των επενδύσεων, εφόσον σέβονται τον πολιτισµό, το περιβάλλον και την κοινωνία µας και γι’ αυτό ο εµβολιασµός – µονοδοσικός – πραγµατοποιείται µε ραγδαίους ρυθµούς, σύµφωνα µε το πρόγραµµα «Γαλάζια Ελευθερία» της κυβέρνησης, σε κατοίκους και εποχικούς εργαζοµένους από άλλες περιοχές της Ελλάδας».

Parties οn the beach

Τα beach parties αποτελούν θεσµό για το νησί, µε τα πιο ξακουστά από αυτά να έχουν διοργανώσει ξένοι «billionaires» τηρώντας αυστηρότατα µέτρα ασφαλείας (γιγαντόσωµοι «bodyguards», υπερσύγχρονα συστήµατα ασφαλείας κ.λπ.). Μερικά χρόνια πριν, νιγηριανός πολυεκατοµµυριούχος είχε προσκαλέσει ειδικά για ένα τέτοιο πάρτι τον διάσηµο εκπρόσωπο της διεθνούς µουσικής σκηνής Seal (πρώην σύζυγο της Χάιντι Κλουµ), για να ακολουθήσει αργότερα ισραηλινός µεγαλοεπιχειρηµατίας, ο οποίος διοργάνωσε σε ιδιωτική παραλία beach party προσκαλώντας τη νεαρή σουπερστάρ (έφτασε µε ιδιωτικό αεροπλάνο) Ντούα Λίπα. Τη θέση των ιδιωτικών beach parties έχουν πάρει τώρα τα γνωστά «αµαρτωλά κορωνοπάρτι», τα οποία πραγµατοποιούνται µυστικά σε ιδιωτικές βίλες στα περίχωρα της Μυκόνου, µε «αλµυρό» µάλιστα εισιτήριο.

Οι υποδοµές

Πέρα από την ετοιµότητα των επιχειρήσεων της εστίασης, των ξενοδοχείων και των εµπορικών καταστηµάτων, σηµαντικά βήµατα γίνονται στις βασικές υποδοµές του νησιού, µε πρώτο και καλύτερο το ολοκαίνουργο αεροδρόµιο. Χτισµένο σύµφωνα µε την κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική, µε αεροσταθµό µεγαλύτερο κατά 50%, το διεθνές αεροδρόµιο είναι το αποτέλεσµα µιας επένδυσης ύψους 25 εκατ. ευρώ. Στο Ιnternational Αirport της Μυκόνου έχουν προστεθεί αρκετές διεθνείς πτήσεις από πολλές αεροπορικές εταιρείες όπως είναι η Flydubai, η Gulf Air, η Middle East Airlines κ.ά.

Υπάρχει επίσης ένα ειδικό πρότζεκτ που περιλαµβάνει αστυνόµευση από κάµερες, drones και εξειδικευµένες οµάδες της Υποδιεύθυνσης της Αστυνοµίας που έχει στελεχωθεί επαρκώς.

Οι γκαλερί και οι διεθνείς οίκοι µόδας

Τα πρωτοσέλιδα των εφηµερίδων είχαν ως ένα από τα κορυφαία θέµατα του εφετινού καλοκαιριού την παρουσίαση στο Καλλιµάρµαρο της συλλογής «Cruise 2022» του οίκου Dior. Το διεθνές brand, εδώ και πολλά χρόνια, όχι µόνο τιµά συνεχώς τη Μύκονο αλλά υπογράφει και ολόκληρη συλλογή από προϊόντα και τσάντες µε το όνοµα του νησιού αποτυπωµένο επάνω τους. Αλλωστε ο ίδιος ο ιδρυτής του, Κριστιάν Ντιόρ, λάτρευε το κοσµοπολίτικο νησί και πολύ συχνά χρησιµοποιούσε υφάσµατα από τη χώρα µας για τις δηµιουργίες του. Συνολικά τρεις µπουτίκ έχει ανοίξει ο οίκος – δύο στο «Nammos Village» και µία στη Χώρα -, προκειµένου να εξυπηρετείται η υψηλή πελατεία του.

Το ίδιο συµβαίνει και µε άλλα διάσηµα brands, όπως είναι το διάσηµο σχεδιαστικό δίδυµο Dsquared2, επίσης λάτρεις της Μυκόνου, που έχουν ήδη δηµιουργήσει µεγάλη µπουτίκ στα Ματογιάννια. Σκοπεύουν επίσης να ανοίξουν και ένα εντυπωσιακό εστιατόριο, το «Ceresio 7», µέσα στο boutique ξενοδοχείο «Mykonos Gem» (έχουν ήδη ένα στο Μιλάνο). Ευφάνταστα outfits και στυλιστικές προτάσεις από διάσηµους designers τραβούν τα βλέµµατα σαν µαγνήτης. Τα διαµάντια, σµαράγδια, ρουµπίνια, αλλά και τα µοναδικής αισθητικής ρολόγια προσελκύουν τους υψηλής κοινωνικής τάξης επισκέπτες στη Μύκονο. Στην καρδιά λοιπόν της κοσµικής ζωής του νησιού, µέσα από τις αρετές αισθητικής και ελευθερίας που διαθέτει η ατέρµονη ενέργεια αυτού του νησιού, γεννήθηκε το 1975 η GOFAS Mykonos Boutique. Σεβόµενη απόλυτα την πολυεθνική κουλτούρα και τις υψηλές απαιτήσεις για ποιότητα και αισθητική, η Boutique υποδέχεται τους φίλους και επισκέπτες µε κορυφαίες προτάσεις από τις σπουδαιότερες µάρκες ωρολογοποιίας και κοσµηµάτων, από οίκους που αντανακλούν πολυτέλεια και διαχρονική κοµψότητα. Ο ελληνικός οίκος Zeus+Dione άνοιξε το πρώτο του κατάστηµα στη Ματθαίου Ανδρόνικου στη Χώρα της Μυκόνου, όπου επίσης υπάρχουν οι µπουτίκ Chopard, Burberry, Gucci και Louis Vuitton – τα δύο τελευταία έχουν και δεύτερο κατάστηµα στο «Nammos Village».

Ανάµεσα στα καταστήµατα οίκων πολυτελείας, τα µαγαζιά µε τα σουβενίρ, τα µπαρ και τα εστιατόρια, βρίσκονται µερικές από τις πιο αναγνωρισµένες γκαλερί στον κόσµο. Η πλέον δηµοφιλής είναι η Kapopoulos Fine Arts, η οποία στα χρόνια λειτουργίας της έχει παρουσιάσει πολύ µεγάλα ονόµατα της διεθνούς εικαστικής σκηνής, όπως ο Ρίτσαρντ Ορλίνσκι κ.ά. Η Rarity Gallery ιδρύθηκε το 1994 στο κέντρο της Χώρας, εκθέτει έργα νέων και διεθνώς αναγνωρισµένων καλλιτεχνών, ενώ στην γκαλερί IMAR του Αλέξανδρου Συµεωνίδη από το 2005 προβάλλονται έργα σύγχρονων ελλήνων καλλιτεχνών. Η HOFA, όπως κάνει και στο Λονδίνο και στο Λος Αντζελες, παρουσιάζει αναγνωρισµένους ζωγράφους, γλύπτες, φωτογράφους και καλλιτέχνες από όλον τον κόσµο. Πριν από τρία χρόνια, τον Αύγουστο του 2018, στο «Nammos Village» άνοιξε η, γνωστή από την παρουσία της σε Νέα Υόρκη, Λονδίνο και Μαϊάµι, γκαλερί της Κάτια Κλιµόφσκι, Eden Fine Art, µε σύγχρονα έργα διεθνών καλλιτεχνών.

Τα εστιατόρια

Σεφ µε αστέρια Michelin, διάσηµα exclusive brands της διεθνούς γαστρονοµικής σκηνής, έθνικ κουζίνες από όλες τις γωνιές του κόσµου, οι εκλεκτότερες πρώτες ύλες και, συνήθως, δυνατή µουσική, χορός και ξέφρενα πάρτι χαρακτηρίζουν τους περισσότερους χώρους fine dining του νησιού.

«Nammos»

Σαμπάνια και θαλασσινά

Κάθε χρόνο, όλα τα ρεπορτάζ που γίνονται για τη Μύκονο ξεκινούν με μια ανάλυση για το κόστος της ξαπλώστρας, αλλά και του μενού στο «Nammos». Το εστιατόριο-beach bar βρίσκεται στην Ψαρού, την πιο γνωστή και απάνεμη παραλία του νησιού, η οποία αποτελεί διαχρονικά ένα από τα πιο «hot spots» της Μυκόνου. Είναι η παραλία όπου οι μεγαλύτερες διασημότητες δίνουν κάθε χρόνο το «παρών» και τη μάχη για μια θέση στις περιζήτητες ξαπλώστρες της πρώτης σειράς, ως απόδειξη του ξεχωριστού «status» τους.

Με το άνοιγμά του, το 2003, το «Nammos» έδωσε στη διάσημη παραλία και ένα επιπλέον χαρακτηριστικό: αυτό του γαστρονομικού προορισμού. Το μενού του βασίζεται κυρίως στα ολόφρεσκα ψάρια και θαλασσινά, καθώς και στις πιο εκλεκτές πρώτες ύλες, ενώ η σαμπάνια είναι ο απόλυτος πρωταγωνιστής, με μια λίστα που περιλαμβάνει πανάκριβες και vintage επιλογές.

Στο «Nammos» φιλοξενούνται μεγαλοεπιχειρηματίες, γαλαζοαίματοι, διάσημοι αθλητές και super models με φόντο τα υπερπολυτελή superyachts. Το «Nammos», όπου πραγματοποιούνται τα κορυφαία parties με διάσημους έλληνες και ξένους καλλιτέχνες, βρίσκεται όπως είναι γνωστό και στο Ντουμπάι, ενώ ακούγεται ότι σύντομα θα «ταξιδέψει» σε ευρωπαϊκούς προορισμούς. Προς το παρόν, αναμένεται ένα ολόχρυσο καλοκαίρι για το διεθνώς αναγνωρισμένο, αστραφτερό beach bar.

«Bagatelle»

Γαλλική Ριβιέρα δίπλα στους ανεμόμυλους

Η μεγαλύτερη επένδυση του εφετινού καλοκαιριού έρχεται από ευρωπαίους επιχειρηματίες, και συγκεκριμένα από τη Γαλλία. Στην περιοχή Φάμπρικα, δίπλα στο σήμα κατατεθέν του νησιού, τους περίφημους ανεμόμυλους, σε μια έκταση μεγαλύτερη των 2,5 στρεμμάτων με κόστος κατασκευής που αγγίζει τα 3,5 εκατ. ευρώ – μόνο για την κουζίνα ξοδεύθηκαν 1,5 εκατ. ευρώ -, ετοιμάζεται να ανοίξει μέσα στον Ιούλιο το «Bagatelle». Το πολυτελές εστιατόριο, εκτός από τη Μύκονο, ετοιμάζει αντίστοιχα projects και σε άλλες τοποθεσίες, όπως είναι η Τζέντα και το Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας, ενώ ήδη βρίσκεται σε διάφορες πόλεις της Ευρώπης και της Αμερικής. Με 100% γαλλική κουζίνα, η οποία βασίζεται στα ντόπια ελληνικά προϊόντα, το «Bagatelle Mykonos», όπως περιγράφουν οι υπεύθυνοι, «προσφέρει μια αυθεντική και ολιστική εμπειρία που αναδεικνύει το πνεύμα της χρυσής εποχής της Γαλλικής Ριβιέρας» κατά προτίμηση, με τη σαμπάνια να ρέει άφθονη, πανάκριβο χαβιάρι και ατελείωτο χορό.

Το εστιατόριο είναι, ουσιαστικά, ένας πανέμορφος κήπος με μεσογειακή ατμόσφαιρα, χτισμένο αμφιθεατρικά με κλιμακωτές βεράντες για να υπάρχει απρόσκοπτη θέα στη θάλασσα. Εκεί, ο Corporate Executive Chef του «Bagatelle», Ρόκο Σεμινάρα, θα προσφέρει τις δημιουργίες του, συνοδευόμενες από ένα εκτενές μενού από vintage κρασιά, κοκτέιλ με και χωρίς αλκοόλ, που θα φτιάχνονται με φρέσκα φρούτα εποχής. Αλλωστε η εποχικότητα και η εντοπιότητα είναι βασικό χαρακτηριστικό της κουζίνας του «Bagatelle».

Ακριβώς δίπλα στο εστιατόριο θα υπάρχει μπουτίκ με προϊόντα που εκφράζουν το «Bagatelle lifestyle», από μεσογειακά φρούτα και λαχανικά μέχρι χειροποίητα καλάθια θαλάσσης, γυαλιά ηλίου και ρούχα από brands όπως Greenpacha, Chimi Εyewear, Le Mogador, Elise Tsikis, Galvan, Rose Carmine κ.ά.

«Coya»

Επιρροές από… Ινκας στα Ματογιάννια

Περουβιανή και λατινοαμερικανική κουζίνα, χορός υπό τους ήχους προσεκτικά επιλεγμένης μουσικής από παγκόσμιας εμβέλειας DJs, διακόσμηση με έντονα στοιχεία από την αυτοκρατορία των Ινκας και έπιπλα-αντίκες απευθείας από το Περού. Το εστιατόριο «Coya» με τη χαρούμενη διάθεση και την εκλεκτή κουζίνα, που ξεκίνησε από το Μέιφερ του Λονδίνου και επεκτάθηκε σε Ντουμπάι, Αμπου Ντάμπι, Μόντε Κάρλο, Παρίσι κ.α., έχει βρει την κυκλαδίτικη στέγη του στα Ματογιάννια. Και μόνο περνώντας απ’ έξω, την προσοχή των περαστικών τραβάει η ατμόσφαιρα του χώρου με τον χαμηλό, αλλά πολύχρωμο φωτισμό που διακρίνεται από τις ανοιχτές εισόδους και, παραδόξως, «δένει» αρμονικά με τη λιτή μυκονιάτικη αρχιτεκτονική. Προχωρώντας όμως στα ενδότερα, αντιλαμβάνεσαι ότι το επίκεντρο των γεγονότων είναι η αυλή. Εκεί είναι όπου ο επικεφαλής στην κουζίνα και στην εκτέλεση του μενού, Μάριος Τσουρής, «σερβίρει» τα fusion πιάτα που έκαναν το «Coya» γνωστό σε όλον τον κόσμο, φτιαγμένα από ποιοτικές πρώτες ύλες και φρέσκα υλικά από ντόπιους προμηθευτές. Στην ίδια λογική και τα δύο «Pisco Bar & Lounges», με το φημισμένο signature cocktail του εστιατορίου, το «Pisco Sour» – περιέχει pisco (περουβιανό ή χιλιανό μπράντι), χυμό λάιμ, σιρόπι, ασπράδι αβγού και Angostura μπίτερς -,
σε διάφορες παραλλαγές, εμπνευσμένες από τα αρώματα και τα χρώματα των Κυκλάδων.

«Kazarma»

Φαγητό… στης «Καπετάνισσας»

Ο βραβευμένος με αστέρι Michelin σεφ Νίκος Καραθάνος, ο οποίος έχει εργαστεί σε μεγάλες ελληνικές κουζίνες όπως είναι η «Hytra» (εκεί απέκτησε το πρώτο Michelin και αργότερα το δεύτερο για τη «Γαλάζια Χύτρα»), η «Σπονδή» και το «Βαρούλκο», ετοίμασε τον κατάλογο για το «Kazarma Mykonos», στον Γιαλό της Μυκόνου, και συγκεκριμένα στο σπίτι της μυκονιάτισσας ηρωίδας της Ελληνικής Επανάστασης, Μαντώς Μαυρογένους. Πρόκειται για ένα «all day café εστιατόριο», που σερβίρει από πλούσιο πρωινό και brunch μέχρι πολυτελή δείπνα αποτελούμενα από ψάρια και θαλασσινά, όπου, ανάμεσα σε άλλα, θα μπορέσουμε να δοκιμάσουμε και τη διάσημη «λαδένια» του σεφ.

«Nōema»

Ωδή στην ελληνική γαστρονοµία

Την υπογραφή του σεφ Αθηναγόρα Κωστάκου φέρει η νέα, πολυσυζητηµένη άφιξη στην Πανάχρα – στην αυλή του πρώην «Uno con Carne» στη Χώρα. Ο λόγος για το «Nōema», που βασίζεται αποκλειστικά στην ελληνική πρώτη ύλη, από παραγωγούς και ψαράδες των νησιών του Αιγαίου, ενώ οι µέθοδοι µαγειρέµατος είναι το ψήσιµο στα κάρβουνα ή στο αλάτι, η αποξήρανση στον ήλιο, η ξηρή ωρίµαση και άλλες παραδοσιακές τεχνικές που χρησιµοποιούσαν ανέκαθεν οι κάτοικοι του νησιού. Η λογική της κουζίνας είναι να χρησιµοποιούνται όλα τα κοµµάτια των υλικών και να µην πετιέται τίποτα. Τα πάντα στο «Nōema» έχουν νόηµα µε λίγα λόγια. Ετσι, τα λέπια των ψαριών αποξηραίνονται και χρησιµοποιούνται ως καρύκευµα, τα αποµεινάρια από κοπές αξιοποιούνται ως γέµιση σε πίτες, ενώ η φιλοσοφία της µαγειρικής είναι η απλότητα, η όσο το δυνατόν µικρότερη παρέµβαση στην πρώτη ύλη, η καθηµερινή αλλαγή του µενού σύµφωνα µε τη σοδειά των παραγωγών και το σερβίρισµα των πιάτων στη µέση, στη λογική των παραδοσιακών µεζεδοπωλείων. Από το µπαρ, ο Νίκος Τριανταφύλλου φτιάχνει όχι µόνο τα κοκτέιλ, αλλά και τα συστατικά τους, όπως είναι το χειροποίητο οινόµελο, τα λικέρ και αποστάγµατα βοτάνων από όλο το Αιγαίο, ανάλογα µε την εποχικότητα.

«Pere Ubu»

Από τη Γλυφάδα στον Ορνό

Με μοναδική θέα στο νησί της Δήλου, μέσα στο ολοκαίνουργο luxury ξενοδοχείο «Kalesma Mykonos», που αποτελείται από 25 σουίτες και δύο βίλες, άνοιξε τις πόρτες του τον περασμένο Μάιο, το γλυφαδιώτικο εστιατόριο «Pere Ubu». Στόχος του να κατακτήσει τις καρδιές και των Μυκονιατών, με ελληνική κουζίνα βασισμένη σε εποχικά, τοπικά και βιολογικά προϊόντα. Ακριβώς όπως μας έχει συνηθίσει δηλαδή τόσα χρόνια.

«Mykonos Social» by Jason Atherton

Η κουζίνα των αστεριών

Μία από τις πιο πολυαναμενόμενες αφίξεις στη γαστρονομική σκηνή της Μυκόνου είναι, αναμφισβήτητα, αυτή του Τζέισον Αθερτον. Πρώην στενός συνεργάτης του Γκόρντον Ράμσεϊ, ιδιοκτήτης καλών εστιατορίων σε όλον τον κόσμο, δύο εκ των οποίων – τα «Pollen Street Social» και «City Social» στο Λονδίνο – διαθέτουν αστέρι Michelin, ο διάσημος άγγλος σεφ επέλεξε τη Μύκονο, και συγκεκριμένα το «Santa Marina Mykonos» στον Ορνό, για το πρώτο του επιχειρηματικό εγχείρημα στη Μεσόγειο. Οπως έχει πει ο ίδιος, για την προετοιμασία του μενού δοκίμασε πάρα πολλά ελληνικά πιάτα, μαζί με τον συνεργάτη του Κώστα Παπαθανασίου, ο οποίος θα ηγείται της κουζίνας, ώστε να μάθει και να εμπνευστεί από τις παραδοσιακές μας γεύσεις. Ετσι, δημιούργησε έναν κατάλογο από μεσογειακές και ελληνικές επιλογές, συνοδευόμενες από αντίστοιχης φροντίδας κοκτέιλ και μια λίστα ποιοτικών κρασιών. Αξίζει να σημειωθεί ότι στον χώρο του «Santa Marina», πάνω από την πισίνα, θα λειτουργεί και το διάσημο «Buddha Bar».

«Lío»

Με αέρα από Ιµπιζα

Στις 9 Ιουλίου, κατά πάσα πιθανότητα, θα ανοίξει στη Χώρα την εναλλακτική του πρόταση διασκέδασης, που κάνει θραύση στην Ιµπιζα, ο µεγάλος ισπανικός όµιλος του «Pacha». Πρόκειται για την εµπειρία ενός υπαίθριου, µοντέρνου καµπαρέ, όπου σερβίρεται και φαγητό µε γεύσεις της µεσογειακής κουζίνας. Στον κήπο του «Lío» κάθε βράδυ θα ξεκινάει η  παράσταση «La Fête Sauvage», διάρκειας δυόµισι ωρών, µε τραγουδιστές, χορευτές, ακροβάτες και άλλους performers να «ζεσταίνουν» τους θαµώνες ώστε αργότερα να καταφέρουν να τους ξεσηκώνουν όλους για χορό.

«Kenshō Psarou» & «Kenshō Ornos»

Ελληνική κουζίνα µε ασιατικές επιρροές

Ο πολυβραβευµένος µυκονιάτης σεφ Ιπποκράτης Αναγνωστέλης και ο κορυφαίος έλληνας σεφ πατισιέ Δηµήτρης Χρονόπουλος είναι οι δηµιουργοί του νέου καταλόγου του εστιατορίου στο «Kenshō Psarou Βoutique Hotel». Παραδοσιακά ελληνικά πιάτα, µε µια σύγχρονη όµως µατιά και επιρροές από ιαπωνικά και περουβιανά στοιχεία, αποτελούν µια ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα πρόταση από τον σεφ που εφέτος έχει αναλάβει και την κάρτα του εστιατορίου τού έτερου ξενοδοχείου «Kenshō» στον Ορνό, ενώ, όπως πάντα, ο Δηµήτρης Χρονόπουλος «κλείνει» κάθε γεύµα µε τις άρτιες, από τεχνική αλλά και γευστική άποψη, ζαχαροπλαστικές δηµιουργίες του.

Τα ξενοδοχεία

Πισίνες µε θέα στο απέραντο γαλάζιο, πολυτελείς σουίτες µε παροχές πέρα από κάθε φαντασία, πλήρως εξοπλισµένα spa, πολυτελείς in-house boutiques, πλούσια πρωινά και εξατοµικευµένες υπηρεσίες είναι µόνο µερικά από τα προσφερόµενα αγαθά στις µεγάλες και µικρότερες ξενοδοχειακές µονάδες σε ολόκληρο το νησί.

«Cavo Tagoo»

Πολυτέλεια και θέα στο απέραντο γαλάζιο

Χτισμένο σε μια πλαγιά με εκθαμβωτική θέα που ξεκινάει από το νέο λιμάνι στον Τούρλο και φτάνει μέχρι τη Χώρα, το ξενοδοχείο 5 αστέρων, γνωστό για τις πολυτελείς σουίτες του με τις ιδιωτικές πισίνες – η διαμονή στην «Diamond Suite» των τριών υπνοδωματίων και των 250 τ.μ. είναι πραγματικά βασιλική -, είναι ένας διεθνής προορισμός για ατελείωτες ώρες χαλάρωσης και αναζωογόνησης. Ενας χώρος που αποπνέει ζεν και αισιοδοξία, με σημαντικό ατού την ίδια την ιδιοκτήτριά του, την πολυπράγμονα κυρία Σούλα Λιάκου. Ανάμεσα στις exclusive υπηρεσίες του «Cavo Tagoo», το «Golden Spa» με τις παραδοσιακές περιποιήσεις σώματος και προσώπου, το διεθνές εστιατόριο «Zuma» με τις αυθεντικές ιαπωνικές γεύσεις και η εντυπωσιακή πισίνα υπερχείλισης στο υπαίθριο lounge είναι εκείνες που ξεχωρίζουν.

Grecotel Mykonos Blu

Απολαύσεις στα μπλε και τα γαλάζια του Αιγαίου

Στον κόλπο της Ψαρούς, της πιο διάσημης παραλίας του Αιγαίου, βρίσκεται ένα από τα πιο όμορφα ξενοδοχεία της Μυκόνου. Με πισίνες που η άκρη τους γίνεται ένα με τον ορίζοντα και μοιάζουν να αιωρούνται πάνω από τη θάλασσα, με bungalows και ιδιωτικές βίλες εμπνευσμένες από τη λιτή, αριστοκρατική αρχιτεκτονική των Κυκλάδων, δεν είναι τυχαίο ότι στο «Grecotel Mykonos Blu» βρίσκουν καταφύγιο οι πιο διάσημοι του πλανήτη, σταρ του Χόλιγουντ, μεγιστάνες και αρχηγοί κρατών, αλλά και όσοι επιζητούν κάτι το ξεχωριστό για τις διακοπές τους. Το λευκό χρώμα που κυριαρχεί γεμίζει τον χώρο με φως, ενώ η διακόσμηση με φυσικά υφάσματα, χειροποίητα έπιπλα από ξύλο και πέτρα και αληθινά έργα τέχνης χαρακτηρίζει απολύτως το ύφος του ξενοδοχείου που βασίζεται στη γήινη πολυτέλεια της απλότητας. Τα σκαλοπάτια που ξεκινούν από το resort οδηγούν στην κοσμοπολίτικη παραλία, όπου οι επισκέπτες απολαμβάνουν τα καταγάλανα νερά και ατέλειωτες στιγμές χαλάρωσης κάτω από τον μυκονιάτικο ήλιο στις αναπαυτικές ξαπλώστρες του Mykonos Blu.

Οσο για το φαγητό, στο εστιατόριο «Aegean Poets» (Οι ποιητές του Αιγαίου) του ξενοδοχείου, με τις υπέροχες βεράντες του και τη μοναδική θέα, σερβίρεται δημιουργική μεσογειακή κουζίνα. Ελληνικά παραδοσιακά πιάτα με πινελιές από την ιταλική και τη γαλλική γαστρονομία συνθέτουν μια ξεχωριστή εμπειρία γεύσεων. Στο «L’Archipel», το εστιατόριο που βρίσκεται δίπλα στην πισίνα του «Grecotel Mykonos Blu» το μενού βασίζεται στη μοντέρνα κουζίνα, με φρέσκα προϊόντα του Αιγαίου που ετοιμάζονται με τις πλέον ευφάνταστες συνταγές.

«Destino Pacha Mykonos»

Παιδική χαρά για ενηλίκους

Μία ακόµα µεγάλη εφετινή επένδυση από τον όµιλο Pacha είναι το ξενοδοχείο «Destino Pacha Mykonos» που µόλις άνοιξε τις πόρτες του στην περιοχή του Αγίου Στεφάνου. Σε αυτό το απόλυτο party resort η ζωή κινείται γύρω από τη µαγευτική κεντρική πισίνα µε το εξαιρετικό «infinity view» στη µυκονιάτικη Χώρα, στο λιµάνι και στα γαλανά νερά του Αιγαίου. Εκεί, το πάρτι ξεκινά από νωρίς µέσα στο νερό υπό τους ήχους που προέρχονται από το DJ booth και οι resident DJs συναντούν εκλεκτούς προσκεκληµένους.

Η περιήγηση στο νησί της Μυκόνου είναι κουραστική αλλά συγχρόνως απολαυστική. Τα κατάλευκα καλντερίµια µε τα µικρά παραδοσιακά µαγαζάκια, ένα ατέλειωτο πολύχρωµο πλήθος να δηµιουργεί ένα πολύβουο σκηνικό, τα µπαρ της Μικρής Βενετίας που, όταν πέφτει ο ήλιος, σερβίρουν τα καλύτερα κοκτέιλ, µεγάλες πιατέλες µε τα California sushi rolls και το black cod στο «Matsuhisa Mykonos», ο θεαµατικός τρόπος που κόβει το κρέας ο τούρκος, διάσηµος διεθνώς, σεφ Νουσρέτ Γκιοκτσέ στο εστιατόριό του, «Nusr-Εt Steakhouse», τα θορυβώδη spots για ποτό και χορό µέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες (υπάρχουν πάντα τα αγαπηµένα «Astra») δίνουν αυτό το µοναδικό στίγµα της Μυκόνου. Οι παραλίες, από την Ψαρού µέχρι το Καλό Λιβάδι, τη Φτελιά, τη Λια, τον Ορνό, τον Πάνορµο, το Αγράρι, το Super Paradise και τον εναλλακτικό Φωκό, κάνουν τη Μύκονο να µοιάζει µε έναν υπέροχο πίνακα ζωγραφικής. Τα γαλάζια και λευκά χρώµατα, µε κάτι από… αστραφτερή χρυσόσκονη, απογειώνουν το Νησί των Ανέµων και το κάνουν να κυριαρχεί στο διεθνές σκηνικό.