Σχεδόν εννέα μήνες ήταν εξαφανισμένος ο χρυσαυγίτης Χρήστος Παππάς, ο οποίος συνελήφθη το βράδυ της Πέμπτης σε διαμέρισμα στου Ζωγράφου, όπου τον έκρυβε μία 52χρονη ομοϊδεάτισσά του που κατηγορείται για υπόθαλψη εγκληματία. Πρόκειται για πρώην υποψήφια δημοτική σύμβουλο Αθήνας με τον Ηλία Κασιδιάρη.

Ο φυγόποινος τέως υπαρχηγός της Χρυσής Αυγής θα οδηγηθεί στη φυλακή με μεγάλη καθυστέρηση, αφού παρέμενε φυγόποινος από τον περασμένο Οκτώβριο όταν καταδικάστηκε σε κάθειρξη 13 ετών και 3 μηνών για το αδίκημα της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης.

Η πληροφορία για το κρησφύγετό του έφτασε στην Αντιτρομοκρατική την τελευταία εβδομάδα και οργανώθηκε μυστική επιχείρηση παρακολούθησης του διαμερίσματος.

Σε αυτό το διάστημα ο καταζητούμενος δεν εγκατέλειπε το διαμέρισμα ενώ, όπως δηλώνουν γείτονες, αυτό που τούς έκανε εντύπωση ήταν το γεγονός πως τα παντζούρια του σπιτιού ήταν συνέχεια κλειστά.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής», οι αστυνομικοί χρειάστηκε να ψάξουν και στα σκουπίδια για να εντοπίσουν στοιχεία τα οποία αποδείκνυαν ότι ο Παππάς βρισκόταν όντως εκεί.

Τον συνέλαβαν χθες το βράδυ την ώρα που έτρωγε.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, το πρωτοκλασσάτο μέλος της Χρυσής Αυγής φέρεται να είπε πως «σκόπευε να παραδοθεί τον επόμενο μήνα».

Στένευε ο κλοιός

Οι αστυνομικοί της Αντιτρομοκρατικής είχαν βάλει στο «μικροσκόπιο» ένα κύκλο περίπου 300 ατόμων που είχαν σχέσεις με τον Χρήστο Παππά και θα μπορούσαν να είχαν οργανώσει τη διαφυγή του.

Κάθε φορά ο κύκλος των ατόμων μειωνόταν, ενώ οι αστυνομικοί αντιμετώπιζαν μεγάλα προβλήματα, καθώς λόγω της καραντίνας από την πανδημία, τα άτομα αυτά δεν κυκλοφορούσαν πολύ, με αποτέλεσμα το σχέδιο να αντιμετωπίζει δυσκολίες.

Παρόλα αυτά, όταν έφτασαν στην 52χρονη γυναίκα από την Ουκρανία που πήρε την ελληνική ιθαγένεια το 2015, κατάλαβαν ότι είχαν μπροστά τους για πρώτη φορά το άτομο που έκρυβε τον Χρήστο Παππά.

Σύμφωνα με το CNN, για πάνω από 10 ημέρες παρακολουθούσαν το σπίτι στου Ζωγράφου που είχε τα παράθυρά του πάντα ερμητικά κλειστά και η 52χρονη συνταξιούχος έβγαινε μόνο για να πάει βόλτα τον σκύλο της.

Λίγο μετά τις 09:30, οι αστυνομικοί περικύκλωσαν το ισόγειο σπίτι, χτύπησαν πόρτες και παράθυρα, φωνάζοντας «Αστυνομία» και ότι γνωρίζουν ότι μέσα στο σπίτι είναι ο χρυσαυγίτης Χρήστος Παππάς.

Όταν άνοιξαν την πόρτα, ο 60χρονος τους είπε «εντάξει παιδιά, έρχομαι…» και οι αστυνομικοί της Αντιτρομοκρατικής τον οδήγησαν στα κρατητήρια.

Επιχείρηση 40 λεπτών

Η επιχείρηση της Αντιτρομοκρατικής διήρκεσε περί τα 40 λεπτά και οι περίοικοι κατάλαβαν ότι διέμενε στην περιοχή ο κατάδικος από τις ειδήσεις, καθώς δεν έβγαινε από το σπίτι σχεδόν καθόλου.

Εντός της ημέρας ο καταδικασθείς θα οδηγηθεί στις εισαγγελικές Αρχές και στη συνέχεια θα πάρει τον δρόμο για τις φυλακές, με το πιθανότερο να είναι να μεταχθεί στον Δομοκό.

Το χρονικό της εξαφάνισης

Σημειώνεται πως μετά την αρχική ετυμηγορία του δικαστηρίου στις 7 Οκτωβρίου 2020, που έκρινε ως εγκληματική οργάνωση τη Χρυσή Αυγή και με ορατό το ενδεχόμενο φυλάκισης των καταδικασθέντων, η Αστυνομία και άλλες υπηρεσίες ασφαλείας αποφάσισαν να θέσουν υπό επιτήρηση τους καταδικασθέντες έως ότου το δικαστήριο εκδώσει την οριστική απόφασή του περί άμεσης εκτέλεσης ή αναστολής των ποινών.

Ο Χρήστος Παππάς είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη 13 ετών για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών και η τελευταία φορά που η ΕΛ.ΑΣ. είχε εντοπίσει τα ίχνη του προτού εξαφανιστεί ήταν την 1η Οκτωβρίου, όταν έδωσε το «παρών» στο αστυνομικό τμήμα του τόπου κατοικίας του στην περιοχή του Παπάγου, στο πλαίσιο περιοριστικών όρων που του είχαν επιβληθεί. Εκτοτε παρέμενε εξαφανισμένος.

Τότε ο δικηγόρος του Περικλής Σταυριανάκης είχε κάνει λόγο για συνειδητή επιλογή του να μην εμφανιστεί ενώπιον των αρχών.

Η Αστυνομία είχε πραγματοποιήσει εφόδους στο σπίτι του Παππά καθώς και σε οικίες συγγενών του στου Παπάγου, στη Δυτική Αττική και στα Ιωάννινα για το ενδεχόμενο να βρίσκεται σε κάποιο από αυτά, δίχως αποτέλεσμα.