Όλο και πιο επιτακτική φαίνεται κάθε μέρα που περνάει η ανάγκη λήψης προληπτικών μέτρων προστασίας έναντι της μετάλλαξης Δέλτα η οποία εξαπλώνεται διαρκώς στην Ελλάδα αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο.

Παρόλο που στη χώρα μας τα κρούσματα της συγκεκριμένης μορφής του κορωνοϊού βρίσκονται ακόμα σε χαμηλά επίπεδα, προβληματίζει το γεγονός ότι έχουν διπλασιαστεί μέσα σε μόλις μία εβδομάδα, και οι ειδικοί εκτιμούν ότι το στέλεχος αυτό θα επικρατήσει από τα μέσα Αυγούστου και μετά.

Το πρόβλημα με τη συγκεκριμένη μετάλλαξη έγκειται στο γεγονός ότι είναι 100% πιο μεταδοτική από το αρχικό στέλεχος του κοροναϊού που εντοπίστηκε στην Ουχάν και 40-60% πιο μεταδοτικό από τη βρετανική μετάλλαξη, η οποία προς το παρόν κυριαρχεί στη χώρα μας.

Κίνδυνος για νέους και ανεμβολίαστους – Επιτακτική η χρήση μάσκας

Κατά την ενημέρωση για τον κορωνοϊό, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου προειδοποίησε ότι είναι πολύ μεγάλος ο κίνδυνος από τη μετάλλαξη Δέλτα για τους μη πλήρως εμβολιασμένους, για τους ανεμβολίαστους και για όσους έχουν υποκείμενα νοσήματα. Μάλιστα, στις ομάδες αυτές αναμένεται αύξηση κρουσμάτων. «Ιδιαίτερα αυξημένη φαίνεται να είναι η ενδοοικογενειακή μετάδοση της Δέλτα», τόνισε χαρακτηριστικά.

Η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας κάλεσε τον κόσμο να εμβολιαστεί για να αντιμετωπιστεί η συγκεκριμένη μετάλλαξη, τονίζοντας ότι ο εμβολιασμός μόνο με μια δόση δεν αρκεί και δεν καλύπτει. Ιδιαίτερη έκκληση έκανε στους ανθρώπους άνω των 55 ετών – οι οποίοι κινδυνεύουν περισσότερο – και τους νέους.

Δίχτυ προστασίας στα νησιά

Με τα παραπάνω δεδομένα η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να θέσει σε ισχύ από την ερχόμενη Δευτέρα 5 Ιουλίου αυστηρούς περιορισμούς στις μετακινήσεις, όπου η κατάσταση δεν πρέπει επ΄ουδενί να ξεφύγει -μεσούσης μάλιστα της τουριστικής περιόδου- με δεδομένο ότι οι τοπικές μονάδες υγείας δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν σοβαρή επιδημιολογική επιβάρυνση.

Ήδη, «σε κάποιες περιοχές βλέπουμε μια μικρή αλλά σαφή αύξηση των νέων κρουσμάτων και αφορά αυτό κυρίως νησιωτικές περιοχές» επισήμανε χθες η κ. Παπαευαγγέλου, ενώ τον προβληματισμό της επιστημονικής κοινότητας εντείνει το γεγονός ότι η επιδημία επιδεινώθηκε κατά 27% μέσα σε μία μόνο εβδομάδα στην Ευρώπη, εντείνοντας την ελληνική προετοιμασία απέναντι στο ενδεχόμενο «επίσκεψης» του νέου επιδημικού κύματος στον ευρωπαϊκό νότο.

Από τη Δευτέρα 5 Ιουλίου για τις μετακινήσεις προς τα νησιά θα απαιτούνται:

Για τους ενήλικες:

α) πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικό νόσησης,

β) αρνητικό αποτέλεσμα PCR τις τελευταίες 72 ώρες ή

γ) αρνητικό αποτέλεσμα rapid test τις τελευταίες 48 ώρες.

Ως προς τις μετακινήσεις ανηλίκων, δεδομένου ότι η μετάλλαξη Δέλτα αναμένεται να προσβάλλει εντονότερα την ηλικιακή ομάδα 15-17, προβλέπονται δύο ομάδες μέτρων. Συγκεκριμένα:

· Για ανήλικους 12 έως 17 ετών: οποιοδήποτε τεστ, περιλαμβανομένου του self-test,

· ενώ οι ανήλικοι έως 12 ετών ταξιδεύουν ελεύθερα.

Επιστρέφοντας, επίσης, από τα νησιά συνίσταται η διενέργεια self-test για όλους όσοι είναι άνω των 12 ετών, καθώς πρόκειται για την μόνη φάση των νέων μέτρων που θα γίνεται ευρεία χρήση του self-test.

Ποια νησιά θα εξαιρούνται

Από το νέο πλέγμα μέτρων, το οποίο θα ισχύσει από τις αρχές της επόμενης εβδομάδας εξαιρούνται:

· η Εύβοια, η Λευκάδα και η Σαλαμίνα,

· οι εργαζόμενοι μεταξύ διαφορετικών νησιωτικών Περιφερειακών Ενοτήτων σε καθημερινή βάση, με διενέργεια εβδομαδιαίου αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test), όπως ήδη ισχύει.

· όσοι μετακινούνται μεταξύ νησιών που βρίσκονται σε πολύ κοντινές αποστάσεις ή σε πορθμεία που συνδέουν την ηπειρωτική χώρα με νησιά κοντινής απόστασης, με διενέργεια εβδομαδιαίου αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) αν πρόκειται για εργαζόμενους.

Ανοιχτή η εφαρμογή των μέτρων και σε άλλες περιοχές

Το νέο καθεστώς νησιωτικών μετακινήσεων δεν αποκλείεται να γενικευθεί για το σύνολο των μετακινήσεων, αν οι ειδικοί κρίνουν ότι η επιδημιολογική κατάσταση της χώρας επιβαρυνθεί ραγδαία.

Προς το παρόν, δεν αναμένεται τα μέτρα για τα νησιά να επεκταθούν και σε άλλες περιοχές καθώς οι μόνες αρνητικές μεταβολές που καταγράφηκαν χθες ήταν η ένταξη της Μυκόνου στο Πορτοκαλί επίπεδο και των Λειψών στο Κίτρινο επίπεδο αντίστοιχα. Εκτός συναγερμού, δηλαδή στο Πράσινο επίπεδο, περνούν στο εξής οι Περιφερειακές Ενότητες Δράμας, Καβάλας, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Γρεβενών, Φλώρινας, Τρικάλων, Κερκύρας, Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας, Ηλείας, Βοιωτίας, Φθιώτιδας, Αργολίδας, Αρκαδίας, Λακωνίας και Μεσσηνίας, όπως και οι δήμοι Σκύρου και Σαλαμίνας.

Τα μέτρα για εστίαση ψυχαγωγία και άθληση

Κλειδί για την περαιτέρω επιδημιολογική πορεία της χώρας αναμένεται να αποτελέσει η δεύτερη φάση των νέων μέτρων προστασίας με αιχμή του δόρατος την ψυχαγωγία, τα οποία τίθενται σε εφαρμογή στις 15 Ιουλίου, επιτρέποντας έκτοτε τη λειτουργία αμιγών και μεικτών χώρων, με βάση τον εμβολιασμό.

Η επαναλειτουργία των χώρων εστίασης, ψυχαγωγίας και άθλησης θα γίνει στη βάση των παρακάτω μέτρων:

Επιλογή καταστήματος: Θα υπάρχει ειδική σήμανση στις εισόδους των χώρων εκμετάλλευσης (covid-free ή μικτός χώρος), με ειδική αναφορά για το αν είναι εμβολιασμένο και το προσωπικό της επιχείρησης. Για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους θα είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας και γαντιών και η υποβολή σε τεστ.

Είσοδος πελατών: χρήση ψηφιακής εφαρμογής, η οποία θα ελέγχει τεχνικά τη γνησιότητα του πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης (σε covid-free χώρους) και των τεστ σε μικτούς χώρους (rapid test ή PCR). Η εφαρμογή θα είναι σε χρήση το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου, θα διατίθεται δωρεάν και θα κατεβαίνει από το gov.gr στα κινητά τηλέφωνα δωρεάν.

Θα είναι εφικτός ο συνδυασμός χρήσεων σε μια επιχείρηση, πχ. μικτή σε εξωτερικούς και αμιγής σε εσωτερικούς χώρους, ενώ η αλλαγή χρήσης θα γίνεται άπαξ. Οι επιχειρήσεις για αμιγώς εμβολιασμένους θα εξυπηρετούν και όρθιους πελάτες και θα επιτρέπεται ο χορός. Η επιλογή της χρήσης θα είναι ελεύθερη -με μόνη εξαίρεση τα γήπεδα και η δήλωση θα γίνεται από τους επιχειρηματίες στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ.

Ζευγάρια, οικογένειες και παρέες να μεταβαίνουν μαζί σε μικτούς χώρους εστίασης και ψυχαγωγίας, όπου οι εμβολιασμένοι θα επιδεικνύουν το πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικό νόσησης και οι ανεμβολίαστοι το αποτέλεσμα του τεστ (rapid η PCR).

Για τους ανεμβολίαστους ανήλικους θα επιτρέπεται η παρουσία τους σε κλειστούς χώρους (θέατρα και σινεμά, επιχειρήσεις εστίασης, καφέ και γήπεδα), εφόσον προσκομίζουν δήλωση self-test, υπογεγραμμένη από τους γονείς τους. Θα εφαρμοστεί ανώτατο πλαφόν πληρότητας για 15.000 καθήμενους.

Αν αντιδράσουν πελάτες στη χρήση μάσκας Αντιδράσεις πελατών ως προς τη χρήση θα καλείται η αστυνομία προκειμένου να επιβάλει πρόστιμο. Το ίδιο θα συμβαίνει και κατά των πειχειρηματιών όταν δεν συμμορφώνονται.

Για τους πελάτες, στους αμιγείς χώρους εστίασης και καφέ (covid-free), δεν θα υπάρχει η υποχρέωση μάσκας, ενώ υποχρεωτική θα είναι η χρήση της και για τους θεατές σε θέατρα και σινεμά, όπως και για τους εργαζόμενους σε θέατρα και σινεμά. Ο κλιματισμός θα λειτουργεί κανονικά σε όλους τους αμιγείς χώρους.