Ο 66χρονος δραστήριος σύμβουλος επικοινωνίας του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, Γιάννης Αναστασάκος είναι αυτός (σσ κι όχι αστυνομικός όπως είχε αναφερθεί αρχικά) που απεικονίζεται στο πολυσυζητημένο βίντεο με την πτώση του ανακτηθέντα πίνακα του Πικάσο, που έγινε αντικείμενο διεθνούς κριτικής και σατιρικών σχολίων.

Ο κ. Αναστασάκος που έχει διατελέσει και πρόεδρος εταιρείας τηλεοπτικών σφυγμομετρήσεων ενώ έχει γίνει δύο φορές στόχος επιθέσεων από αγνώστους, εικονίζεται με μακό χακί μπλούζα να έχει κύριο ρόλο στην επίσημη παρουσίαση στα ΜΜΕ του εντοπισμού του υπερπολύτιμου έργου τέχνης, του διάσημου Ισπανού ζωγράφου.

Ο πίνακας του Πικάσο που έχει τοποθετηθεί –χωρίς κανένα μέτρο προστασίας- όρθιο στην άκρη ενός τραπεζιού σαν να είναι μία απλή διαφημιστική …κάρτα ή τυχαία κλοπιμαία , πέφτει μπροστά στον κ. Αναστασάκο, ο οποίος στη συνέχεια παίρνει τον πίνακα ανεκτίμητης αξίας από το πάτωμα με γυμνά χέρια και χωρίς να εξετάσει αν υπέστη καμιά ζημιά , τον τοποθετεί στο ίδιο …χείλος του τραπεζιού, στην ίδια επίφοβη θέση. Σε κατάσταση πλήρους αστάθειας, χωρίς κανένα στήριγμα, με πολλούς να θεωρούν ευτύχημα πως το δημιούργημα του Πικάσο δεν έπεσε πάλι στο πάτωμα. Προκαλώντας σειρά δυσμενών σχολίων αλλά και θυμηδία για τη μεταχείριση του έργου τέχνης στη διάρκεια της παρουσίασης από την ΕΛ.ΑΣ.

Ο κ. Αναστασάκος, που είναι μέλος της Ολομέλειας της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) θεωρείται ότι έχει μόνιμη, σημαντική παρουσία στο πλευρό του κ. Χρυσοχοΐδη σε θέματα επικοινωνίας. Ωστόσο έχουν υπάρξει αναφορές στελεχών της ΕΛ.ΑΣ ότι ορισμένες φορές «προχωρά σε παρεμβάσεις για αμιγώς αστυνομικά θέματα ή άλλα ζητήματα του υπουργείου πέρα από την επικοινωνιακή διάστασή τους», κάτι το οποίο αρνούνται συνεργάτες του.