Τις πόρτες της στο κοινό της Τήνου ανοίγει η Στέγη Πολιτισμού και Παιδείας (Μοσχούλειος Σχολή) το Σάββατο 03 Ιουλίου στις 20.00 με μια έκθεση avantgarde.

 

Μετά την πρόσφατη αποπεράτωση των επισκευαστικών – αναπαλαιωτικών εργασιών, το διώροφο κτίριο στο κέντρο της πόλης, που αποτέλεσε δωρεά κληροδοτήματος του διαθέτη Φωκίωνος Πλυτά (1899), εξοπλίστηκε με όλα τα σύγχρονα μέσα φωτισμού, μηχανολογικών και ηλεκτρονικών εγκαταστάσεων, ξύλινων κατασκευών, ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στο νέο του ρόλο.  

 

Στη Στέγη πολιτισμού και παιδείας θα φιλοξενούνται όλες οι εκπαιδευτικές, κοινωνικές, καλλιτεχνικές, ψυχαγωγικές και πολιτιστικές δράσεις. Παράλληλα στο χώρο θα λειτουργεί βιβλιοθήκη, ηλεκτρονική τεχνική βιβλιοθήκη, αναγνωστήριο, αίθουσα πολυμέσων τα οποία θα υποστηρίξουν το παιδαγωγικό πρόγραμμα του δήμου Τήνου.

 

Τα εγκαίνια του εμβληματικού αυτού κτιρίου, που κοσμεί το λιμάνι του νησιού, θα γίνουν το ερχόμενο Σάββατο 03 Ιουλίου, στις 20.00 με την έκθεση, « Τήνος-avant-garde». Η έκθεση, που θα διαρκέσει έως και τις 31 Αυγούστου, θα καλύπτει μεγάλο μέρος της Ελληνικής modernité, περιόδου `60 και οι ποικίλες τάσεις της περιόδου αυτής,  εκκινούν από την ευφάνταστη naiveté του Φασιανού, την figuration nouvelle του Χρίστου Καρά και φθάνουν, ως την art mecano του Κεσσανλή, τον nouveau réalisme του Παύλου και τον αφηρημένο εξπρεσιονισμό του Στάμου. Τα έργα αυτά είναι μεγάλων διαστάσεων και μουσειακών προδιαγραφών. Έργα με έντονη θεατρικότητα, που μετείχαν σε μεγάλες, διεθνείς εκθέσεις. Από το Σάο Πάολο της Βραζιλίας, ως την Μπιενάλε των Νέων του Παρισιού. 

 

Με την έκθεση αυτή, η Τήνος ξαναμπαίνει στο παιχνίδι των μεγάλων καλλιτεχνικών γεγονότων, όπως ιστορικά δικαιούται κι όπως συνέβαινε στο παρελθόν, όταν σε όλη την Ευρώπη, πρωταγωνιστούσαν Τήνιοι δημιουργοί, όπως, ο Γιαννούλης Χαλεπάς, ο Νικόλαος Γύζης, ο Νικηφόρος Λύτρας, ο Λάζαρος Σώχος, ο Λάζαρος Λαμέρας, ο Νίκος Σκαλκώτας. 

 

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, «Η «Τήνος avant-garde» αποτελεί μία συμβολική χειρονομία-αναφορά σε όλους τους καλλιτέχνες, που, μέσα σε κλίμα καταπίεσης και συντηρητισμού τη δεκαετία του `60, πέτυχαν να κατακτήσουν την Ευρώπη και να φέρουν στην Ελλάδα, πολύ πριν την πολιτική της ένταξη, την τέχνη του μοντερνισμού».

Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Παύλος, Αλέκος Φασιανός, Χρίστος Καράς, Γιώργος Λάππας, Δημήτρης Μυταράς, Βασίλης Σκυλάκος, Νίκος Κεσσανλής, Θεόδωρος Στάμος, Γιάννης Μίχας, Δημήτρης Αληθεινός, Γιώργος Ζογγολόπουλος, Λάζαρος Λαμέρας και Όπυ Ζούνη. Την επιμέλεια της έκθεσης έχει ο Μάνος Στεφανίδης, καθηγητής, ιστορικός τέχνης. 

 

Τα εγκαίνια θα γίνουν στον εξωτερικό χώρο της Στέγης και Πολιτισμού και  θα εφαρμοσθούν όλα τα μέτρα υγειονομικής προστασίας του πληθυσμού. Οι επισκέπτες θα εισέρχονται ανά ομάδες στην έκθεση, θα ξεναγούνται από τον επιμελητή και θα προσέρχονται στο κατάστημα  «Αρόδο » για το κέρασμά τους.

 

Info έκθεσης

« Τήνος-avant-garde »

Στέγη Πολιτισμού και Παιδείας (Μοσχούλειος σχολή)

Εγκαίνια το Σάββατο 03 Ιουλίου στις 20.00

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 31 Αυγούστου

Ωρες λειτουργίας: 11.00-14.00 και 18.00-21.00