Είναι σαν ένα μικρό νησί, αλλά πρόκειται τελικά για ένα πάρκο στην αποβάθρα 55 του ποταμού Χάντσον από την οποία οι μόνες αναχωρήσεις είναι για ταξίδια με τη φαντασία και με τη συνδρομή της τέχνης και του πολιτισμού. Το εντυπωσιακό «Little Island», σχεδιασμένο από τον βρετανό ντιζάινερ Τόμας Χέδεργουικ, είναι πλέον έτοιμο έπειτα από σχεδόν επτά χρόνια διεργασιών και κατασκευής και θα υποδέχεται τους κατοίκους και τους επισκέπτες της Νέας Υόρκης που θα το αναζητούν στο Τσέλσι, στη δυτική πλευρά του Μανχάταν, μερικά βήματα νοτίως του σημείου όπου καταλήγει το επίσης εντυπωσιακό και αντισυμβατικό μακρόστενο, εναέριο πάρκο High Line (σε μια εγκαταλελειμμένη, υπερυψωμένη σιδηροδρομική γραμμή της αμερικανικής μητρόπολης). Εάν το δεις από ψηλά, το Little Island θυμίζει ένα υπερμέγεθες φύλλο που επιπλέει στο νερό και κρατιέται να μη φύγει από τα θαλάσσια ρεύματα χάρη στις δύο γέφυρες που το ενώνουν με τη στεριά. Εάν το δεις από χαμηλά, θα εντυπωσιαστείς εξίσου από τις 132 τσιμεντένιες «τουλίπες» που το στηρίζουν και με τη σειρά τους «κάθονται» πάνω σε 280 επίσης τσιμεντένιες κολόνες, οι οποίες βυθίζονται στο νερό σε βάθος περίπου εξήντα μέτρων. Καθεμία από τις «τουλίπες» είναι ξεχωριστή και μοιάζει να έχει το δικό της σχήμα και βάρος, αν και επί της ουσίας υπάρχουν 39 διαφορετικοί τύποι των τσιμεντένιων αγγειόσπερμων (τη μηχανική μελέτη ανέλαβε η διεθνώς φημισμένη εταιρεία Arup). Λειτουργούν ως δοχεία που υποδέχονται χώμα και δέντρα και το κλιμακωτά αυξανόμενο κατά τόπους ύψος τους, από τα 4,5 μέτρα στα 19, δημιουργεί την αίσθηση μιας τρικυμισμένης επιφάνειας και δημιουργεί βέβαια μικρούς λοφίσκους μέσα στο πάρκο. Τα περίπου 10.000 τ.μ. του πάρκου, εκτός από το άφθονο πράσινο και την υπέροχη θέα στην πόλη προσφέρουν επιπλέον στους πολίτες τη δυνατότητα να βρεθούν σε τρεις θεατρικές σκηνές, ανάμεσά τους και ένα αμφιθέατρο 687 θέσεων, όλα σχεδιασμένα από το Heatherwick Studio. Προκειμένου να μην εκχωρηθεί τμήμα του πάρκου για τις κτιριακές backstage υποδομές, το φοβερό παιδί του ντιζάιν τα σχεδίασε ώστε να χτιστούν κάτω από την αποβάθρα, με πρόσβαση σε αυτά μέσω της μιας από τις δύο γέφυρες.

Αφήστε το στον Τόμας Χέδεργουικ, τον σχεδιαστή που είναι γνωστός για κτιριακά συμπλέγματα όπως το Coal Drops Yard στο Κινγκς Κρος του Λονδίνου, να δημιουργήσει κάτι ιδιαίτερα εντυπωσιακό, το οποίο το δίχως άλλο θέλγει το μάτι. Το έργο του είναι βέβαια γνώριμο στους κατοίκους της πόλης της Νέας Υόρκης, καθώς πρόσφατα ολοκλήρωσε το πρότζεκτ «Vessel», ένα εντυπωσιακό γλυπτό ύψους 46 μέτρων στο λαμπερό (γειτονικό) Hudson Yards, το νέο εμπορικό και οικιστικό συγκρότημα που έχει επίσης θέα τον ποταμό Χάντσον. Bέβαια, το «Little Island» είναι πρωτίστως πάρκο, τον σχεδιασμό του οποίου ανέλαβε το γραφείο αρχιτεκτονικής τοπίου MNLA (με έδρα τη Νέα Υόρκη) έτσι ώστε να συμπεριλαμβάνει διαφορετικές τυπολογίες τοπίου σε κάθε γωνιά του, μαζί με μονοπάτια για περπάτημα αλλά και επιφάνειες με γρασίδι. Το γραφείο επέλεξε 400 είδη φυτών και 100 είδη δέντρων και φρόντισε να φυτευτούν με στρατηγικό τρόπο ώστε να μετριάζεται ο αέρας που έρχεται από το ποτάμι έτοιμος να «μαστιγώσει» τους επισκέπτες. «Κάθε φορά που έρχομαι στο Little Island, νιώθω την ίδια κατάπληξη» σχολίαζε στον αμερικανικό Τύπο η Σίγκνι Νίλσεν, μία εκ των ιδρυτών του γραφείου MNLA: «Θέλαμε να δημιουργηθεί ένα περιβάλλον για να αισθάνονται οι Νεοϋορκέζοι χαρά και ενθουσιασμό σε κάθε τους βήμα. Οταν έρχεσαι από το τσιμέντο της πόλης βυθίζεσαι σε αυτό το ζωντανό, παλλόμενο οικοσύστημα, το οποίο είναι γεμάτο απρόσμενες γωνιές, λόφους και οπτικές στην πόλη». Το ενδιαφέρον είναι ότι έχει ήδη προγραμματιστεί ένα πλούσιο πρόγραμμα δωρεάν εκδηλώσεων για έξι ημέρες την εβδομάδα, αρχής γενομένης από αυτόν τον μήνα. Συγκεκριμένα, στον προγραμματισμό του Ιουνίου περιλαμβανόταν ένα κοντσέρτο με τη χορωδία Broadway Inspirational Voices ή ένα Σαββατοκύριακο Pride σε συνεργασία με τη σκηνοθέτρια και θεατρική συγγραφέα Τίνα Λαντάου ή μια παράσταση από το American Ballet Theater.

Η αποβάθρα νούμερο 55

Ολοι είναι ικανοποιημένοι λοιπόν από την ολοκλήρωση αυτού του πρωτότυπου έργου. Ωστόσο, η κατασκευή του δεν υπήρξε ανέφελη διαδικασία. Η δημιουργία του «Pier 55», όπως λεγόταν αρχικά το πρότζεκτ, είχε υποστηριχθεί οικονομικά από τον δισεκατομμυριούχο Μπάρι Ντίλερ. Ο μεγιστάνας των media, ιδρυτής της Fox Broadcasting Company, αλλά και ιδιοκτήτης μεταξύ άλλων της μεγαλύτερης ταξιδιωτικής πλατφόρμας Expedia και πρώην CEO της 20th Century Fox, όπως και η σύζυγός του, πριγκίπισσα (από τον πρώτο γάμο) και σχεδιάστρια μόδας Νταϊάν φον Φίρστενμπεργκ, βρίσκονταν πίσω από το εγχείρημα ήδη από το 2014. Το City Club of New York, ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός και «ένα κοινωνικό κλαμπ με έναν κοινωφελή σκοπό», είχε εναντιωθεί στην ιδέα γιατί υποστήριζε ότι η δημιουργία του θα μπλοκάριζε τη θέα προς το ποτάμι και θα επηρέαζε τον υδροβιότοπο, με αποτέλεσμα να εμποδίζουν την πορεία των εργασιών δημιουργώντας νομικά κωλύματα. Η ανέγερση του πάρκου ξεκίνησε το 2016, ενώ λίγο μετά ο κυβερνήτης της Πολιτείας της Νέας Υόρκης Αντριου Κουόμο (αυτός που αντιμετωπίζει τσουνάμι καταγγελιών για σεξουαλική παρενόχληση γυναικών) εξασφάλισε μια συμφωνία που περιλάμβανε τη δέσμευση της Πολιτείας ότι θα συμβάλει στην ολοκλήρωση του πάρκου. Τελικά το κόστος για τη δημιουργία του ανήλθε στα 260 εκατ. δολάρια, τα οποία προήλθαν κυρίως από τον Ντίλερ και το Diller-von Furstenberg Family Foundation. Η διοίκησή του ανήκει στο Hudson River Park Trust, το οποίο δημιουργήθηκε το 1998 για να επιβλέπει τον σχεδιασμό, την κατασκευή και τη συντήρηση μιας ευρύτερης πράσινης περιοχής του ποταμού Χάντσον.