Με την ανακοίνωση του freedom pass των 150 ευρώ για τους νέους ηλικίας 18-25 ετών, η κυβέρνηση άνοιξε τη Δευτέρα τη βεντάλια των διευκολύνσεων για τους εμβολιασμένους πολίτες, στη προσπάθεια της να επιταχυνθούν οι εμβολιασμοί και να περιοριστεί η διασπορά των μεταλλάξεων. Παράλληλα, ξεκίνησε μια ευρεία πολιτική αντιπαράθεση για την επιλογή της κυβέρνησης.

Στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» και τους Ανθή Βούλγαρη και Ιορδάνη Χασαπόπουλο «διασταύρωσαν τα ξίφη» τους οι Τάκης Θεοδωρικάκος, Βουλευτής ΝΔ, και Κώστας Ζαχαριάδης, Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ.
«Ανεξάρτητα από την πολιτική μας ταυτότητα όλοι οι Έλληνες στη μάχη κατά του κοροναϊού είμαστε μαζί. Και η μάχη αυτή δεν έχει ολοκληρωθεί. Όλοι μαζί να προσπαθήσουμε να εμβολιαστεί ο μέγιστος αριθμός ανθρώπων. Οι νέοι εμβολιάζονται γιατί αγαπούν την ελευθερία, γιατί θέλουν να προστατέψουν την υγεία τους και την υγεία των αγαπημένων τους ανθρώπων. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ένα μέτρο που είναι ένα πρόσθετο κίνητρο. Τα νέα παιδιά δοκιμάστηκαν έντονα κι αυτά, δεν είναι εύκολος ο εγκλεισμός.

Όλοι μας οφείλουμε να εμβολιαστούμε για την ατομική και δημόσια υγεία, την αλληλεγγύη και την ενότητα της κοινωνία μας. Το μέτρο της κυβέρνησης είναι ένα πρόσθετο κίνητρο και μια επιβράβευση. Μερικές χιλιάδες παραπάνω να θέλουν να εμβολιαστούν για να αξιοποιήσουν το πρόσθετο κίνητρο των 150 είναι χρήσιμο», ανέφερε αρχικά ο βουλευτής της ΝΔ Τάκης Θεοδωρικάκος.

Ο ίδιος, χαρακτήρισε «προσβλητικό» το επιχείρημα ότι η κυβέρνηση δίνει το κίνητρο των 150 ευρώ για να βελτιώσει τα ποσοστά της σε αυτή την ηλικιακή ομάδα.

«Είναι προσβλητικό αρχικά για τους νέους που έχουν ένα σύνολο κριτηρίων για να αξιολογήσουν κυβέρνηση, αντιπολίτευση. Η κυβέρνηση θέλησε να υποστηρίξει τον αναγκαίο εμβολιασμό».

Κλείνοντας, ανέφερε ότι «η κυβέρνηση ακολουθεί ένα οργανωμένο, υπεύθυνο σχέδιο για τον εμβολιασμό, δεν είναι επικοινωνία αλλά πραγματικοτητα».

Ζαχαριάδης: «Υποτιμητικό για την νέα γενιά το freedom pass»

Από πλευράς του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Ζαχαριάδης, χαρακτήρισε ατυχή την επιλογή της κυβέρνησης. Συγκεκριμένα σημείωσε ότι είναι «άστοχο, υποτιμητικό για τη νέα γενιά, προσβλητικό και μπορεί να θεωρηθεί και ως ψηφοθηρικό. Πρέπει να γίνει σοβαρή και συντεταγμένη καμπάνια ενημέρωσης των πολιτών. Δεν θα πείσεις τον νέο με 150 ευρώ αν δεν γίνεται απολογισμός γιατί σε ορισμένες ΜΕΘ το ποσοστό των θανόντων ήταν ίσο με το ποσοστό των εισαγωγών. Δεν θα πετύχεις υψηλο αριθμό εμβολιασμού, αν δεν εξηγήσεις στους πολίτες γιατί χημιοθεραπευόμενοι και ακτινοθεραπευόμενοι και πολίτες με χρόνια νοσήματα έμειναν έξω από τις ΜΕΘ γιατί έγινε μονοθεματικό το σύστημα Υγείας».

«Να εξηγήσουμε στους πολίτες τι θα γίνει αν ο καθένας από εμάς δεν εμβολιαστεί ότι δεν θα έχουμε αποτέλεσμα. Ο εμβολιασμός είναι η λύση. Υπήρξε στιγμή που δεν ήμασταν εμείς αταλάντευτα υπέρ των επιστημονικών εντολών και οδηγιών;», τόνισε.

«Μετείχαμε στην καμπάνια “Μένουμε Σπίτι”, ο αρχηγός του κόμματος εμβολιάστηκε την πρώτη μέρα που μπορούσε να εμβολιαστεί, και το ίδιο κι εγώ που εμβολιάστηκα με το εμβόλιο της AstraZeneca.», υπογράμμισε σχετικά με την στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και στάθηκε στο γιατί δόθηκε μόνο μια επιλογή σε συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα για το σκεύασμα του AstraZeneca αρχικά.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι είναι «αναποτελεσματικό, ευτελίζει τον θεσμό, έχει εφαρμοστεί κι αποτύχει και σε άλλες χώρες».

Κλείνοντας ο κ. Ζαχαριάδης αναφέρθηκε στις προγραμματικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την εργασία, μετά και το εργασιακό νομοσχέδιο που ψήφισε η κυβέρνηση. Στην άμεση αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, την εκκίνηση πιλοτικά του 35ωρου χωρίς μείωση μισθού, το ισχυρό ΣΕΠΕ, καθώς και τη επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας που αποτελούν τα σημεία αιχμής στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για την εργασία.