Εκλογική και δημοσκοπική πρωτίστως ανάγνωση κάνει η αξιωματική αντιπολίτευση στην πρωτοβουλία της κυβέρνησης Μητσοτάκη να ανακοινώσει ως κίνητρο για τους νέους 18-25 ετών το μπόνους των 150 ευρώ μέσω μιας προπληρωμένης κάρτας για δωρεάν πρόσβαση σε πολιτιστικές και τουριστικές δραστηριότητες.

Eξαγορά με πρόσχημα τον εμβολιασμό

Η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ είναι ενδεικτική τόσο κεντρικά από την Κουμουνδούρου όσο και από τον τομεάρχη Παιδείας Νίκο Φίλη που άσκησαν δριμεία κριτική στο μέτρο ως «δημοσκοπικό επίδομα» από τη μια μεριά και από την άλλη μεριά ως προσπάθεια «εξαγοράς» και μάλιστα «φτηνιάρικης» της συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας.

Είναι δε χαρακτηριστική η αποστροφή της δήλωσης του κ. Φίλη: «Πόσο απελπιστικές να είναι οι εσωτερικές δημοσκοπήσεις του Μαξίμου για τις επιδόσεις της κυβέρνησης στο χώρο της νεολαίας, ώστε ο πρωθυπουργός να επιχειρεί την «εξαγορά» της με πρόσχημα τον εμβολιασμό;».

Αν και δεν είναι σαφές στη σκέψη του κ. Τσίπρα αν πράγματι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προκρίνει στις προθέσεις της κυβέρνησης το σενάριο των πρόωρων εκλογών ωστόσο έχει πρόσφατα τονίσει προς το Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι «υπό μία έννοια, ξεπαγώνει ο πολιτικός χρόνος και ανοίγει η πολιτική αντιπαράθεση. Τώρα και τον επόμενο χρόνο, με τα δεδομένα της ακολουθούμενης πολιτικής Μητσοτάκη, θα κριθούν οι πολιτικοί συσχετισμοί της επόμενης κάλπης».

Ο αβίωτος βίος των νέων

Ωστόσο, όσο και αν δεν είναι σε θέση να διαβάσουν με απόλυτη βεβαιότητα τις κυβερνητικές προθέσεις ως προς το σενάριο τυχόν πρόωρης προσφυγής στην κάλπη, εντούτοις στην αντιπολίτευση συγκλίνουν στην άποψη ότι το εν λόγω μέτρο που ανακοινώθηκε σήμερα για τον εμβολιασμό των νέων ηλικιών έχει να κάνει με τα δημοσκοπικά χαμηλά της κυβέρνησης στις νεαρές ηλικίες.

Δεν είναι τυχαίο ότι εκεί στόχευσαν όλες οι παρεμβάσεις του ΣΥΡΙΖΑ επικρίνοντας τις σημερινές ανακοινώσεις. Τόσο επισήμως η Κουμουνδούρου, όσο και τα αρμόδια στελέχη όπως ο Νίκος Φίλης και ο Νάσος Ηλιόπουλος θύμιζαν τις επιπτώσεις του νόμου Χατζηδάκη για τις νέους εργαζόμενους, τη στοχοποίηση των νέων το προηγούμενο διάστημα για τη διασπορά του ιού, την αλλαγή του εξεταστικού με την περικοπή 25000 εισακτέων στα Πανεπιστήμια αλλά και το νόμο για την πανεπιστημιακή αστυνομία.

«Αφού εδώ και ενάμισι χρόνο ο κ. Μητσοτάκης έχει κάνει το βίο των νέων αβίωτο, τώρα προσπαθεί να τους εξαγοράσει με 150 ευρώ» ήταν η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ και ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για χαρτζιλίκι και χαρακτήρισε τη σύνδεσή του με το εμβόλιο ως εξευτελιστική για τη νέα γενιά.

«Η αλληλεγγύη είναι στάση ζωής και δεν εξαργυρώνεται» έγραψε στα social media ο Αλέξης Τσίπρας.

Απέρριψε τα δημοσκοπικά κίνητρα

Η κυβερνητική εκπρόσωπος πάντως απέρριψε τα πυρά που δέχεται η κυβέρνηση περί προεκλογικών επιδομάτων για να βελτιώσει την εικόνα της στις μικρές ηλικιακές ομάδες λέγοντας ότι ότι ο πρωθυπουργός περιέγραψε το πλαίσιο και το σκεπτικό του μέτρου τονίζοντας ότι «είναι μια επιβράβευση προς τους νέους που υπέστησαν περιοριστικά μέτρα και έβαλαν σε μεγάλο βαθμό τη ζωή τους, την εκπαίδευσή τους, τους φίλους τους, στον «πάγο». Είναι μία ομάδα που επλήγη ιδιαίτερα από τα περιοριστικά μέτρα του κοροναϊού. Είναι, επίσης, μία ομάδα με έντονη κινητικότητα».

Πρόσθεσε μάλιστα με νόημα ότι «όσοι διαφωνούν να μας πουν εάν καλούν τους νέους να μην εμβολιστούν και να μην πάρουν τα χρήματα και να μην ενισχύσουν τις δραστηριότητες του τουρισμού και του πολιτισμού».

Το πρώτο στοχευμένο μέτρο

Σε αυτό το πλαίσιο η Αριστοτελία Πελώνη επιβεβαίωσε ότι τις επόμενες μέρες θα ανακοινωθούν επιπλέον κίνητρα και για άλλες πληθυσμιακές ομάδες προκειμένου να ενισχυθεί το ρεύμα υπέρ του εμβολιασμού. Πάντως δεν άφησε να εννοηθεί ότι θα είναι αντίστοιχα τα κίνητρα με την προπληρωμένη κάρτα για συγκεκριμένες δραστηριότητες των νέων. Ανέφερε μόνο ότι  θα έχουν να κάνουν με τη διευκόλυνση μετακινήσεων και την πρόσβαση σε εσωτερικούς χώρους και σε ανοιχτούς χώρους όπου υπάρχει συγχρωτισμός.

Από το μέγαρο Μαξίμου επιμένουν ότι η κάρτα των 150 ευρώ για τους νέους 24 ετών αποτελεί το πρώτο στοχευμένο μέτρο προκειμένου να πειστούν οι πολίτες να εμβολιαστούν το συντομότερο και εκφράζουν την αγωνία να χτιστεί το ταχύτερο μέσα στο καλοκαίρι το «τείχος ανοσίας», ενόψει ενός δύσκολου φθινοπώρου λόγω και της μετάλλαξης Δέλτα.

Νέα στρατηγική ενθάρρυνσης

Αποτελεί μια νέα στρατηγική ενθάρρυνσης των εμβολιασμών, υποστηρίζουν και επισημαίνουν ότι οι ανακοινώσεις σχετικά με το πακέτο προνομίων των εμβολιασμένων θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες, καθώς σήμερα έγινε μόνο η αρχή με την ανακοίνωση ενός voucher ύψους 150 ευρώ σε όλους τους νέους της χώρας ηλικίας 18-25 που θα κάνουν την πρώτη δόση εμβολίου.

Freedom Pass και «νέο αναβαθμισμένο σχολείο»

Πάντως τη ρητορική της αντιπολίτευσης περί προσπάθειας αποκατάστασης της εικόνας της κυβέρνησης στους νέους με το freedom pass ενισχύει το γεγονός ότι όχι μόνο οι σημερινές ανακοινώσεις για τους εμβολιασμούς αφορούσαν τις μικρότερες ηλικίες αλλά και το ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε να παρέμβει στην εκδήλωση για το «νέο αναβαθμισμένο σχολείο».

Από την πλευρά της αντιπολίτευσης πάντως το κάλεσμα προς τους νέους υπέρ του εμβολιασμού ήταν σαφές παρά τις επικρίσεις για τους χειρισμούς της κυβέρνησης.

Το ΚΙΝΑΛ έκανε λόγο για ομολογία αποτυχίας και καταφυγή της κυβέρνησης στο λαϊκισμό, ενώ το ΚΚΕ μίλησε για την πιο εκφυλισμένη εκδοχή της ατομικής ευθύνης, κατακεραυνώνοντας τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης για την freedom pass.

Από την πλευρά του πάντως ο Γιάννης Βαρουφάκης χαιρέτισε το μέτρο αν και όπως είπε είναι πολύ λίγο και έρχεται πολύ αργά.